Sernik pistacjowy (bez cukru białego i glutenu)

Wreszcie przyszedł czas na sernik w odsłonie pistacjowej! Uwielbiamy serniki z każdymi orzechami ale pistacja wyszła znakomicie 💚A jakie jest Wasze ulubione połączenie smaków w kontekście serniczka? 😉 Tutaj obejrzycie film z wykonania tego cuda 😍



Składniki (śr: 20cm):

Spód
-150g ciastek (np. bez cukru i glutenu)
-pełna łyżka oleju kokosowego

Sernik
-800g twarogu lub zwartego mielonego sera na sernik
-30g budyniu w proszku (u nas pistacjowy)
-2 jajka
-120g ksylitolu
-ok 120g pasty z pistacji Nutura
-1/3 łyżeczki soli

Polewa
- tabliczka białej czekolady bez cukru+ 1 łyżka oleju
-garść pistacji do ozdoby

SPÓD
1. Ciastka zblendować na proszek i dodać do nich płynny olej kokosowy.
2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wyłożyć zmielonymi ciatskami.

SERNIK
3. Wszystkie składniki na sernik zmiksować razem za pomocą miksera.
4. Na spód wylać masę serową.
5. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
6. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
7. Polać górę sernika czekoladową polewą i ozdobić według uznania.



4 komentarze:

  1. Kiedy myślisz: idealny sernik nie istn... I nagle widzisz to pistacjowe cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik pistacjowy, więc wypróbuję bez wahania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy sernik wychodzi słodki?:) Chciałabym ugościć sernikiem z tego przepisu moich gości, którzy jedzą cukier w standardowych ilościach i zastanawiam się czy nie będzie mało słodki:) Czy może dać więcej ksylitolu? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm trudno powiedzieć, bo poziom słodkości to bardzo subiektywna kwestia ;) Dla nas ten sernik jest w sam raz słodki ale faktycznie, my ten próg słodkości mamy nieco obniżony. Myślę, że możesz dać 150g ksylitolu ;)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger