SERNIK CZEKOLADOWY (bez glutenu i białego cukru)

Przed świętami bombardujemy Was różnymi przepisami na serniki 😉 Chyba zgodnie stwierdzimy, że na serniczka zawsze znajdzie się miejsce, nawet po 12 daniowej kolacji 😃 Jeszcze nigdy nie robiłyśmy czekoladowo-orzechowej wersji, dlatego dziś to nadrabiamy. Smakuje obłędnie jak zawsze a TUTAJ znajdziecie film z wykonania. 



Składniki (śr: 20cm):

Spód
-80g mąki kukurydzianej
-15g kakao
-30g oleju rzepakowego
-20g ksylitolu
-1 jajko

Sernik
-800g twarogu lub zwartego mielonego sera na sernik
-30g budyniu w proszku
-2 jajka
-2 pełne łyżeczki kakao
-80g ksylitolu
-ok 200g kremu @nutwist_eu lub innego dowolnego kremu czekoladowo-orzechowego
-1/3 łyżeczki soli

Polewa
- krem Nutwist lub tabliczka czekolady + 1 łyżka oleju

SPÓD
1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść razem.
2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem.

SERNIK
3. Wszystkie składniki na sernik zmiksować razem za pomocą miksera.
4. Na spód wylać masę serową.
5. Ciacho piec ok 170’C ok 55 minut do zarumienienia góry.
6. Sernik wystudzić a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
7. Polać górę sernika polewą i ozdobić według uznania.



4 komentarze:

  1. Ciacho prezentuje się genialnie. Czy zamiast ksylitolu mogę użyć erytrytol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz smak erytrytolu to myślę, że tak. My akurat nie lubimy erytrytolu w wypiekach ;)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger