Babka marchewkowa z lukrem cytrynowym (przepis bez glutenu, bez cukru, bez laktozy)

Leci do Was kolejny przepis na Wielkanoc! Mamy nadzieję, że lubicie ciasto marchewkowe, bo ta babka marchewkowa to must have na świątecznym stole. Koniecznie spróbujcie zrobić ten cytrynowy lukier, który nadaje orzeźwiającej nuty. Dajcie znać czy chcecie rolkę z przepisem 😍



Składniki (śr: 20cm, wys: 7cm):

Ciasto marchewkowe
-350g obranych marchewek
-6 jajek
-130g mąki ryżowej
-130g mąki kukurydzianej
-180g oleju rzepakowego
-150g ksylitolu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy
-6 łyżek ksylitolu
-skórka z cytryny i sok
-ok 3 łyżeczki mleka kokosowego

BABKA MARCHEWKOWA
1. Marchewki zetrzeć w drobne oczka/łezki.
2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem ubijać na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać je dłużej niż gdy ubijmy same białka).
3. Strumieniem wlewać olej do jajek i cały czas całość miksować na już nieco mniejszych obrotach.
4. Mąki wymieszać z proszkiem i przesiać przez sito partiami do masy jajecznej. Całość delikatnie ale pewnie mieszać szpatułą.
5. Na koniec wsypać marchewki i dobrze ale delikatnie wymieszać ciasto.
6. Ciasto przelać do formy na babkę i piec w 180’C ok 55 minut do suchego patyczka (w połowie włączyłyśmy termo obieg).
7. Następnie babkę wystudzić i dopiero wtedy ostrożnie wyjąć z formy.

LUKIER CYTRYNOWY
8. Ksylitol zmielić na puder.
9. Do pudru dodać startą skórkę z cytryny, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę mleka kokosowego, wymieszać. Dodawać po łyżeczce płynów do momentu aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Mleko sprawi, że lukier pozostanie biały.
10. Gotowym lukrem polać babkę i udekorować według uznania.




4 komentarze:

  1. Wygląda na mega puszystą pomimo braku glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszniutko się prezentuje ta babka ^_^

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała babka, pięknie ją ozdobiłyście. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość że zdrowa, to pyszna! :) Jedna z lepszych, jakie jadłam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger