Malinowa Straciatella (bez dodatku cukru)

Lubicie ten ser w stylu włoskim (Capreggio, Capri)? My uwielbiamy! Jest podobny do ricotty ale konsystencją przypomina twaróg i ma pyszny śmietankowy smak 😋 Jeśli go jeszcze nie próbowaliście to koniecznie wypróbujcie, bo smakuje extra i na wytrawnie i na słodko ☺️
Film z krok po kroku TUTAJ




Składniki (u nas forma 15x13 cm):
-ciastka bez cukru (3szt)
-ok. 130g sera typu włoskiego (Biedronka - nazwa „capreggio”, Lidl - „styl włoski”)
-serek wiejski
-3 łyżki ksylitolu
-ok. 4 kostki czekolady dresowej bez cukru

Galaretka
-ok. 150g malin
-łyżka ksyltiolu
-1/2 małej, płaskiej łyżeczki agaru

1. Serek wiejski odcedź od śmietanki.
2. Czekoladę deserową posiekaj na drobne kawałki.
3. Ser typu włoskiego, granulki serka wiejskiego i ksylitol zmiksuj na gładką masę.
4. Dodaj do masy gorzką czekoladę i całość wymieszaj.
5. Na dno naczynia ułóż ciasteczka a na nie wyłóż masę, wyrównaj górę i wstaw do lodówki.
6. Do garnuszka włóż 50g malin i rozgnieć je widelcem, dodaj ok. 100ml wody, agar i ksylitol. Całość gotuj przez ok. 7 minut. Pozostaw do momentu aż przestanie parować ale nadal nie będzie zastygać.
8. Na górę deseru ułóż umyte maliny i łyżką wylej przestygnięty mus malinowy. Ciasto włóż do lodówki na około godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger