ROLADA PTYSIOWA z truskawkami (bez dodatku cukru i bez glutenu)

Ptysie, eklerki i karpatka to coś co szczerze uwielbiamy ale taka rolada z ciasta parzonego to jest HIT 😍 To lekkie, wakacyjne ciasto naprawdę warto spróbować 😋 TUTAJ znajdziecie filmik z przygotowywania




Składniki (25x30 cm):

Ciasto parzone
-200 ml wody
-60g oleju rzepakowego
-60g mąki ryżowej
-40g budyniu waniliowego
-40g mąki kukurydzianej
-4 duże jajka

Krem
-250g mascarpone
-250g serka kanapkowego typu Philadelphia
-200g ulubiony orzechowy krem (u nas fistaszki z białą czekoladą ale również sprawdzi się krem pistacjowy! można użyć też masła orzechowego)
-3 łyżki ksylitolu (lub więcej w zależności od słodkości waszego kremu)
-świeże truskawki

Dodatkowo
-kilka kostek białej czekolady
-garść posiekanych fistaszków

CIASTO PARZONE
1. Mąki i budyń wymieszaj razem.
2. Wodę i olej umieść w garnuszku i zagotuj.
3. Wsyp mąki do gotującej się wody i szybko wymieszaj tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcieraj łyżką ok 1 minutę.
4. Ciasto wyłóż płasko do wybranego naczynia i włóż do lodówki aby się schłodziło.
5. Zimne ciasto miksuj wraz z jajkami. Jeśli zrobią się grudki, można użyć ręcznego blendera.
6. Przygotuj płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Ciasto przełóż do sztywnego woreczka i utnij róg.
8. Wyciskaj ciasto tworząc paski obok siebie. Całość ma mieć ok. 25cm x 30 cm.
9. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200’C ok 30 minut. Następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia.

KREM i zwijanie rolady
Składniki wyciągnij wcześniej aby wszystkie miały temperaturę pokojową by uniknąć zważenia kremu.
1. Mascarpone, serek i ksylitol zmiksuj razem, następnie dodaj krem orzechowy i dalej miksuj na małych obrotach.
2. Krem wstaw do lodówki.
3. Umyj truskawki, część pokrój na plastry a część przekrój na pół.
4. Wystudzone ciasto odwróć aby spód był na górze.
5. Krem rozsmaruj po całej powierzchni ciasta.
6. Wzdłuż jednego boku ułóż połówki truskawek a w połowie plasterki owoców.
7. Zwijaj roladę jak na filmie. Zabezpiecz całość papierem do pieczenia i przewiąż sznureczkiem dla bezpieczeństwa. Wstaw całość do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
8. Następnego dnia polej górę rozpuszczoną białą czekoladą i ozdób orzechami oraz truskawkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger