SUFLET z malinami i pistacjami (przepis bez glutenu i bez dodatku cukru)

Jedliście kiedyś suflet? To właściwie coś podobnego do biszkoptu ale podawanego na ciepło 😋 Mega pyszne ciacho szczególnie podane z owocami, orzechami i lodami! 😃 TUTAJ zobaczycie filmik z przygotowywania! 




Składniki
(17cm średnicy):
-3 duże jajka
-20g ksylitolu
-15g budyniu z wanilią
-szczypta soli
-garść pistacji
-ok. 100g malin
-kilka łyżeczek kremu pistacjowego
Dodatkowo: ulubione lody

Piekarnik nastawić na 160’C.
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. 10g (czubata łyżka) ksylitolu, 10g (czubata łyżka) budyniu z wanilią i żółtka utrzeć trzepaczką na jednolitą masę.
3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać 10g (czubata łyżka) ksylitolu i 5g (łyżeczka) budyniu z wanilią. Znów miksować do rozpuszczenia kryształów ksylitolu.
4. Do piany z białek dodać masę z żółtek i wymieszać całość delikatnie szpatułką.
5. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć większość malin (kilka zostawić do ozdoby) następnie masą jajeczną je przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160’C i piec ok. 35 minut. Góra ma być zarumieniona.
6. Jeszcze ciepły suflet naciąć na górze i włożyć w niego ulubione lody. Polać całość kremem pistacjowym, posypać pistacjami i ozdobić malinami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger