Kluski dyniowe leniwe z makiem

Ależ nam to wyszło 🤤 Wiemy, że teraz najbardziej hot są cynamonki ale my kochamy też wszelkie kluchy ❤️ A takie dyniowe kluski z makiem to już w ogóle pychota 👌 TUTAJ zobacz film z przygotowania!!


Składniki:
-100g pasty z pieczonej dyni
-100g twarogu
-180g -200g mąki orkiszowej typ 700 (lub łyżka kokosowej i 150g ryżowej w wersji bez glutenu)
-1 małe jajko
-2 łyżki mielonego maku

Dodatkowo
-2 łyżki masła
-mały jogurt naturalny
-kilka kropel aromatu (my używamy z SFD, który jest już słodzony, w innym przypadku dodaj ulubionej substancji słodzącej)
-łyżka maku niemielonego
-garść migdałów w płatkach lub innych posiekanych orzechów

1. Dynię, ser, jajko i sól rozgnieć w misce.
2. Dodaj mąkę i całość zagnieć aby stworzyć plastyczne ciasto (może być jeszcze nieco lepiące). Odstaw je na kilkanaście minut.
3. W dłoniach uformuj kuleczki. Najlepiej ręce natłuścić lekko olejem.
4. W garnku zagotuj wodę i do wrzątku wkładaj partiami kluski.
5. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię jeśli są z mąki orkiszowej gotuj je jeszcze ok. 10-15 minut (zależy od wielkości). Natomiast jeśli użyjesz mąki ryżowej, warto gotować je znacznie dłużej ok. 25 minut. Kluseczki wyciągnij z wody.
6. W tym czasie wymieszaj jogurt wraz z kilkoma kroplami aromatu.
7. Na patelni rozpuść masło, dodaj kluski, posyp ksylitolem oraz makiem i smaż aż się zarumienią.
8. Makowe kluski podawaj wraz z jogurtowym sosem i posyp całość ulubionymi orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger