Ciasteczka pandy (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

W ostatnim czasie cierpiałyśmy na brak mąki z ciecierzycy. Dosłownie cierpiałyśmy, ponieważ nigdzie nie mogłyśmy jej dorwać nawet w stacjonarnym sklepie Kuchnie Świata gdzie zawsze była. Ostatnio na dwóch blogach, m.in. na VanillaPlan przeczytałyśmy wpis o produktach, które mogą rozczarować. Znalazła się w nim mąka z cieciorki właśnie i jej odpychający zapach. W innym artykule przeczytałyśmy, że po otwarciu staje się szara i niesmaczna. Wydawało nam się to dziwne, ponieważ jest to mąka, która ma wiele zalet (np. bez glutenu, bogata w białko, nadaje kruchości i miękkości ciastu) a do tego ma delikatny strączkowy zapach oraz jasny, żółciutki kolor gdy przechowuje się ją w szczelnym np. słoiku. Warto jednak podkreślić, że zawsze używamy tej dobrej jakości i szczególnie polecamy właśnie tą z Kuchnie Świata (a jeśli nie ma jej w sklepie stacjonarnym to sklep internetowy uratuje sytuacje 😉). 







Składniki:

Jasne ciasto
-100g mąki ryżowej + 80g mąki z cieciorki GRAM
-50g ksylitolu (zmielonego na puder)
-40g słodu ryżowego
-40g oleju kokosowego
-1 jajko

Ciemne ciasto
-80g mąki zcieciorki GRAM + 60g mąki gryczanej + 30g kakao
-50g ksylitolu (zmielonego na puder)
-40g melasy z karobu
-40g oleju kokosowego
-1 jajko

Dodatkowo

W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, dodać słód/melasę, ksylitol i wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników. Mąki i kakao wymieszać, dodać wcześniejszą mieszankę oraz roztrzepane jajko, całość dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę oleju i słodu/melasy. Ciasto wstawić na co najmniej 30min do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa)  i wycinać odpowiednie kształty tworząc pandki. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 150’C ok 5 minut w zależności od grubości i wielkości ciasteczek (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi będą bardzo lekko zarumienione). 
Ciasteczka zajadać maczając w napoju kokosowym ;) 


99 komentarzy:

  1. Ciasteczka wyglądają przeuroczo <3 Aż szkoda ich jeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super ciasteczka, trzeba wykazać się cierpliwością żeby wyszły takie idealne. Do pochrupania genialne :) Ale z drugiej strony są takie piękne że szkoda jeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, pierwsza blacha ciasteczek zajęła nam sporo czasu ale już nabrałyśmy nieco wprawy :) To też żal był jeszcze większy jak pierwsza partia za bardzo spiekła się w piekarniku xD

      Usuń
  3. Fajne ciastka, a ostatnie zdjęcie mega :) Oczywiście nie zamierzam robić :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz słyszę o takiej mące, ale ciasteczka urocze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To warto się z nią zapoznać bliżej, bo fajne rzeczy można z niej zrobić :)

      Usuń
  5. Jaaaakie slodziasne pandy :D Świetne!
    Ja nie wiem ,ludzie nie doceniają chyba maki z ciecierzycy-ja uwielbiam do weganskich omletów czy placków z cukinii :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba zależy od pierwszego spotkania z nią ;) My na szczęście miałyśmy je bardzo udane i dlatego nie może jej u nas zabraknąć :)

      Usuń
  6. Wyglądają prze-uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pandzie ciasteczka, na pandzim blogu od pandek... potrójne szczęście - nie mogłoby być inaczej :D
    one są CUDOWNE ♥♥♥♥♥ Cudowne i takie urocze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im więcej pand tym lepiej :D Na tym blogu będzie ich jeszcze więcej :P

      Usuń
  8. Ale są cudne! Głowa pandy w mleku wygląda bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie słodziutkie! przeurocze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. co wejdę i czytam nowy post to się głodna tutaj robię hihi! cudowne te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jacie :D Wasze zdjęcia są tak cudowne, że jem oczami!!! :D
    ps nigdy nic nie robiłam z mąki z cieciorki - w sumie, własnie sie dowiedziałam, ze taka istnieje :D a co do kuchni świata - uwielbiamy! najlpeszy wybór produktów pod słoncem!!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie przy następnych zakupach w tym sklepie koniecznie wybierz mąkę z ciecierzycy :) Dziękujemy :*

      Usuń
  12. Pandzioszki jak zawsze przeurocze ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zatkało mnie! Te ostatnie zdjecie wymiata!

    OdpowiedzUsuń
  14. Omnomnom, przygarnęłabym i schrupała z zimnym mlekiem <3 To ja już nie wiem, Ada nie poleca, Wy polecacie - będę musiała się sama przekonać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy musi przekonać się na własnej skórze :D Polecamy właśnie tą ;)

      Usuń
  15. Żółte pandy są szałowe! Uwielbiam Wasz styl dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to z Azji więc żółte xD Ale niedawno zamówiłyśmy wykałaczki do bento w zwierzaczki i panda też przyszła żółta a lew biały... coś im się pomyliło :P Dziękujemy :*

      Usuń
  16. Bardzo urocze te ciasteczka :) Szczególnie ostatnie zdjęcie jest świetne :D
    O mące z cieciorki jak na razie słyszałam dużo dobrego i planuję ją niedługo zakupić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale te ciasteczka pięknie wyglądają! :D Jestem zachwycona! :D Poza tym uwielbiam wszystkie przepisy, które są w wersji FIT więc czuję, że zaprzyjaźnię się z tym miejscem na dłużej! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziemy się bardzo cieszyć jeśli Ci się tutaj spodoba i wybierzesz jakieś przepisy dla siebie :)

      Usuń
  18. Myślę, że są takie firmy, dla których liczy się tylko nazwa na opakowaniu produktu i takie, którym zależy na smaku i na zadowoleniu klienta - stąd ta różnica w niby tych samych produktach ;) Teraz rozumiem skąd te dobre opinie o mące z ciecierzycy ;D
    A ciasteczka w pandki urocze! Takie piękności, że szkoda jeść! ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie raz pierwsze wrażenie rzutuje na późniejsze relacje. W przypadku maki z ciecierzycy też tak bywa jak widać xD

      Usuń
  19. Śliczne małe Pandy, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie słooodkie <3 Szkoda byłoby mi taką pandę zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaki urocze ciasteczka :) Podkradam pandę Pandom ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mąka z ciecierzycy jaką ja miałam, smakowała mi metalem :D Muszę kupić ponownie i przy okazji wizyty w Kuchniach Świata na pewno tak zrobię :)
    Ciasteczka genialne ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z metalem jeszcze się nie spotkałyśmy ale z różnymi firmami faktycznie bywa różnie :)Koniecznie musisz wypróbować właśnie tą :)

      Usuń
  23. Jakie urocze pandzie. Jak żywe!
    Przepyszności!
    Nie sposób się nie skusić na takie smakołyki!
    Woow! Jak apetycznie wyglądają.
    Rewelacja :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasteczka wyglądają genialnie! :) muszę zapolować na tą mąkę i spróbuję sobie takie później zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Śliczne, aż szkoda takie miłe buźki zjadać :) Gratuluję talentu i cierpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cierpliwość do takich foremek jest jak najbardziej potrzebna :P Ale efekt końcowy wynagradza wszystko :D Dziękujemy :)

      Usuń
  26. zasłyszane w sklepie przy półce z mąką:
    - Mamo, nie ma mąki z ciecierzycy, jest z cieciorki. Brać?

    A ciasteczka superaśne, aż szkoda jeść te pandzie piękności;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My słyszałyśmy jak facet mówił do kobiety, że są tylko jagody goji a nie ma godżi xD

      Usuń
  27. Są cudne. Mąki z ciecierzycy nigdy nie miałam.

    OdpowiedzUsuń
  28. Muszę wypróbować tą mąkę :) a ta panda pływająca w mleku jest tak szczęśliwa, że jej zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto by nie był szczęśliwy w kąpieli z mleka kokosowego ^^

      Usuń
  29. aż szkoda chrupać takie urocze te ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie nasza mama nie chciała ich jeść, bo powiedziała, że są za ładne xD Nie mogła dać się przekonać, że one są do jedzenia a nie do patrzenia :D

      Usuń
  30. Z chęcią bym spróbowała takich ciasteczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Piękne, a z mleczkiem kokosowym wszystkie bym schrupała 😊

    OdpowiedzUsuń
  32. a ja mam w Oslo 2 opakowania mąki z ciecierzycy których nigdy nie użyłam i pewnie już są mocno po dacie...trzeba zacząć pichcić! tym bardziej że takie piękności można z niej wyczarować ale takie pandtki to tylko Wam mogły takie ładne wyjść:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie sprawdź czy mają jeszcze żółty kolor i pachną delikatnie grochem. Jeśli nie to lepiej już o nich zapomnij bo możesz się zrazić niepotrzebnie ;P Zrobiłyśmy ich 3 razy tyle ile jest na zdjęciu i to jest ta ostatnia partia, która wyszła najładniejsza ;P

      Usuń
  33. Ciasteczka do schrupania :D :p

    OdpowiedzUsuń
  34. Są obłędne! Śliczne i na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie dałabym rady ich zjeść - są zdecydowanie za słodkie z wyglądu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem trzeba się przełamać :P Ale nasza mama ani jednego ciacha nie spróbowała z tego powodu ;P

      Usuń
  36. Jakie słodkie i zdrowe misiowe ciasteczka <3 Urocze! :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ale słodkie. Porwałabym Wam jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Ale wesołe ciasteczka. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ale słodziaki, schrupała bym je z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  40. A co mogę użyć zamiast melasy i słodu? Miód będzie dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miodu nie powinno się poddawać tak wysokiej temperaturze ale nikt Ci nie zabroni ;P

      Usuń
  41. no no takie powinni sprzedawać ;D

    OdpowiedzUsuń
  42. Jejku jakie słodkie ciasteczka, rewelacja dziewczyny :-)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciasteczka wyglądają przecudownie <3

    OdpowiedzUsuń
  44. Muszę przetestować mąkę z ciecierzycy.Jeszcze nigdy nic nie piekłam z tej maki. Ciasteczka wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Takie ciacha to wręcz ozdoba. Już widzę jak obgryzam je z różnych stron :) Mąkę z ciecierzycy mogę zastąpić jakąś inną? Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować z kukurydzianą, jednak mąka z ciecierzycy dużo lepiej wpływa na strukturę surowego ciasta podczas wyrabiania, wałkowania i wycinania oraz po upieczeniu. Ciasteczka nie są twarde tylko kruche. Zdecydowanie polecamy się w nią wyposażyć :D

      Usuń
  46. Przecudowne <3 <3 <3 Ten napój ciekawy, posmakowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Mmmm wyglądają mega pysznie!
    no cóż z wielką chęcią odgryzłabym tej pandzie głowę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha większość osób znęcałoby się nad tymi pandkami! :D Przerażają nas nasi czytelnicy coraz bardziej xD

      Usuń
  48. Trochę z nimi pracy ale efekt super :) Ta mąka jest świetna w ciasteczkach i w innych wypiekach. Ciekawe jaki będzie z nią biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt wyszedł zacny! Delikatny ale zwarty, wyrósł pięknie i nie ma dziury w środku :D Oczywiście smaku grochu nie ma ani trochę. Wkrótce przepis :)

      Usuń
  49. Jakie one piękne! Porywam kilka na jutro do popołudniowej herbatki :*

    OdpowiedzUsuń
  50. Z wielką przyjemnością przyjmujemy zaproszenie :)
    Wasze Pandy są przesłodkie. Podziwiamy Wasze pomysły
    i profesjonalizm wykonania.
    Pozdrawiamy serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Przy pandach trzeba się bardzo starać bo zawsze muszą wyjść jak najlepiej :D

      Usuń
  51. Wasze dzieciątka! :D Naprodukowałyście ich sporo, niedługo opanują świat!
    I tak mam wrażenie, że odkąd Was znam to wszędzie widzę pandy :D
    Julka

    OdpowiedzUsuń
  52. Aaaaaa jeju jakie one są piękne! Autentycznie się zakochałam :D

    OdpowiedzUsuń
  53. O jacie, marzę o takiej foremce na ciasteczka! :) Mąka z cieciorki jest dla mnie cudem, niezastąpiona do wege omletów i wielu innych potraw!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger