Nietypowy pandzi tort (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

Niedawno raczyłyśmy Was uroczymi pandzimi ciasteczkami. Naszym zdaniem takie urocze maleństwa muszą cieszyć się przynajmniej podwójnym życiem 😉 Dlatego dziś proponujemy tort a właściwie wieżę, której bronią pandki 😤 Tort jest nietypowy, ponieważ nie posiada poziomych warstw a pionowe co dodatkowo dziwi gości. Musimy dodać, że mąka z ciecierzycy nie tylko świetnie nadaje się do ciasteczek zachowując ich kruchość, ale także sprawdza się w bezglutenowych biszkoptach nadając im nieco wilgotności a przy tym są zwarte. Niektóre warte uwagi składniki przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata 💚







Składniki:

Biszkopt (śr: 18 cm)
-4 jajka
-90g ksylitolu
-50g mąki kukurydziana
-40g skrobi kukurydzianej

Czekoladowe nadzienie
-½ szkl. gorzkiego kakao
-dojrzały banan
-ksylitol
-5 łyżeczek żelatyny

Polewa daktylowo-kakaowa
-80g suszonych daktyli
-3 łyżki gorzkiego kakao
-½ szkl. ciepłej wody
-1 łyżeczka agaru (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny) + ¼ szkl. wody

Dodatkowo
-ciasteczka pandy z TEGO przepisu

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Skrobie i mąki wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia.

kliknij aby powiększyć
Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.  Ściąć górę i wyciąć w środku równe koła (jako szablon dobrać mały talerzyk i szklankę ;). Z wyciętych fragmentów ściąć nieco doły i wyłożyć nimi dno (jak na zdjęciu powyżej). Z wyciętych okręgów można zrobić również piętro tortu.

CZEKOLADOWE NADZIENIE
Tofu, napój kokosowy, banan i kakao zmiksować na gładko. Dosłodzić ksylitolem. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody na 5 minut. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali i mieszać do rozpuszczenia. Wlać żelatynę do czekoladowej masy, wymieszać i pozostawić w lodówce aż do ścięcia (nie zupełnego tylko do powstania miękkiej galaretki.
Taką jeszcze nieco luźną galaretką wypełnić okręgi (jeśli masa będzie zbyt wodnista, biszkopt zacznie wsiąkać! Można zrobić testy na kawałku biszkoptu). Całość zostawić na kilka godzin w lodówce.

POLEWA DAKTYLOWO-KAKAOWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut, następnie odcedzić i zmiksować z ½ szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody przez ok 5 minut. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali i mieszać do rozpuszczenia. Dodać żelatynę do daktylowej masy i wymieszać. Lekko ściętą polewą pokryć tort i na nią przyklejać ciasteczka.


108 komentarzy:

  1. Pandzi tort w pandzim stylu i z uroczymi pandakmi... pandastycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zawsze zachwycacie! tort rewelacyjny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik doskonały, dopracowany w najdrobniejszym szczególe :) Naprawdę robi niesamowite wrażenie, a te pandzie ciasteczka są przeurocze :) Nie dość, że torcik jest taki śliczny to do tego zdrowy <3 Patrząc na Wasze casta, aż ciężko uwierzyć, że takie pyszności powstają z samych wartościowych i odżywczych składników, a smakowo to pewnie prawdziwa magia :D Wszystkie cukiernie ze swoimi wypiekami mogą się przy Waszych chować ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że nie zawsze liczy się wygląd ale smak, jednak naszym zadaniem jest udowodnienie, że to może iść w parze :D Dziękujemy za te miłe słowa :*

      Usuń
    2. Przede wszystkim to człowiek je oczami :P

      Usuń
    3. Moje odczucia są identyczne. Patrząc na efekty Waszej pracy zastanawiam się jak można robić tak ładne desery i to w 100% legalne? Kolejne cudo zasługujące na publikację w najlepszym magazynie :)

      Usuń
    4. Jej to naprawdę miło się czyta i daje jeszcze większego kopa do działania ^^ Dziękujemy :* <3

      Usuń
    5. Coś mi się wydaje, że kiedy już założycie swoją cukierenkę to wymieciecie konkurencje :D

      Usuń
    6. Celebruj co tam magazyn.... KSIĄŻKA KUCHARSKA!!!!! :D

      Usuń
    7. Oj jak słodko :D haha :D
      I kawiarnia i książka z przepisami nam się marzy ^^

      Usuń
  4. A już się miałam pytać, skąd wy bierzecie te wszystkie pandy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ale genialny pomysł na te pionowe warstwy tortu! nie dziwie sie ze dziwi gości! :D tez by mi szczena opadła! :D
    UDanego tygodnia dziewczyny@ <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie no, po spojrzeniu na miniaturkę dosłownie szczęka mi opadła. Wierzcie mi, DOSŁOWNIE. A ostatnie zdjęcie... :O
    Zerknęłam na składniki i nie wydaje się to w moim stylu, ale wygląda obłędnie. Nie mogę się nadziwić, jak Wy to wszystko wymyślacie... w sensie wygląd tego, jakie warstwy jak układać, żeby końcowy efekt był tak zniewalający...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przeszłyśmy na wyższy level czyli torty piętrowe :P Mamy nadzieję, że gdybyś spróbowała kawałek to odkryłabyś swój nowy styl ;)
      Niektóre konstrukcje od początku planujemy (szczególnie ja Angelika odpowiedzialna za słodkie przepisy) ale np. w tym przepisie wyszło to raczej spontanicznie ;)

      Usuń
  7. Genialnie wygląda ten tort! Uwielbiam czekoladowe kremy, więc kupiłyście mnie od razu. Kojarzy mi się z Lubisiami z czekoladą, tylko w znaaaacznie zdrowszej (i na pewno smaczniejszej) wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękny tort i na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, kolejny wypiek spod waszych rąk, który wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki <3 Po przeczytaniu przepisu jestem pewna, że bardzo by mi smakował bo w czekoladowym nadzieniu jest banan, a bardzo lubię takie połączenie :D

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same się zorientowałyśmy, że za mało używamy bananów do wypieków a przecież to świetny słodki dodatek :) Dzięki ;*

      Usuń
  10. To już jest naprawdę zaawansowana konstrukcja :) Pomijając aspekt wizualny (Wasz tort to kulinarne dzieło), smak musiał być wspaniały - masa z tofu i polewa musiały smakować wybitnie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne jest to tofu, trochę przypomina galaretkę i ma mniej sojowy smak. Dużo lepiej sprawdza się w delikatnych deserach niż zwykłe tofu. Dziękujemy :*

      Usuń
  11. Przepiękny ten tort, mój synek nie mógłby się mu oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdanie dzieci jest dla nas szczególnie ważne :)

      Usuń
  12. Chyba nigdy nie wyjdę z podziwu, jakie bezglutenowe cuda tworzycie <3 Opcja z pionowymi warstwami jest super.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pracochłonne dzieło:)chciałabym spróbować , jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam podać już adres? Nie pogardzę kawałkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Po prostu rewelacja!
    Bardzo mi się podoba ten tort.
    Trzeba by przetestować przepis.
    Chciałabym zobaczyć jak się u mnie sprawdzi i czy wyjdzie podobny :D
    Pozdrawiam serdecznie, poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. FANTASTYCZNY!!! Jest mega Uroczy ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  17. Tort jest cudowny, musi być przepyszny :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Przecudowny, robicie arcydzieła!

    OdpowiedzUsuń
  19. Szczena mi opadła :D Same wymyśliłyście te pionowe warstwy? Jak tylko zacznę robić torty, to próbuję tego patentu! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś widziałyśmy takie warstwy w internecie i w końcu nam się o nich przypomniało ;) Jeszcze przyjdzie czas na szachownice :P

      Usuń
    2. O mamuniu :o powodzonka! ;D

      Usuń
  20. Dziewczyny jak zawsze rewelacja. Oj zjadłabym z chęcią kawałek 😃

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda po prostu obłędnie!

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Uroczy torcik :) Aż żal rozkrawać, nic tylko patrzeć na to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba rozkroić żeby zobaczyć te ciekawe wnętrze. A po rozkrojeniu to już nie daleka droga do zjedzenia xD

      Usuń
  23. Krem i polewa wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeej te ciasteczka są przeurocze! ^_^
    Każdy Wasz torcik wygląda tak apetycznie! :))

    OdpowiedzUsuń
  25. jestem takim kompletnym nietalenciem co do takich rzeczy, a zeżarłabym to po prostu bez namysłu hehe :D podeślijcie kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią otworzymy kawiarnie dla osób, które chcą jeść ale nie koniecznie robić xD W tedy zapraszamy :P

      Usuń
  26. Cudowny ten wasz torcik :) Oj... chciałabym spróbować kiedyś tych wspaniałości :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękny torcik - jesteście prawdziwe artystki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie Angelika ma takie artystyczne wizje ;P

      Usuń
  28. jestem pod wrażeniem... będzie mi się śnił....

    OdpowiedzUsuń
  29. Jaki piękny i mega czekoladowy torcik. Cudo ❤

    OdpowiedzUsuń
  30. Fantastyczny torcik, dopracowany w każdym szczególe :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jak zawsze wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  32. Mega pomysł z tymi pionowymi warstwami. Torcik robi wrażenie i z pewnością smakuje obłędnie. Jak wszystkie Wasze wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Pionowe warstwy nie są takie trudne ale trzeba skupić się aby nie wyszły krzywe... :P

      Usuń
  33. Wygląda pięknie :) jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ten przekrojony kawałek faktycznie zaskakuje! Zawsze patrząc na Wasze poczynania kuchenne, sama mam ochotę zaszaleć, ale niestety albo brak czasu, albo produktów, albo brak dostępu do kuchni zniewala moje plany :( Musicie się ze mną dzielić wypiekami, innej możliwości nie widzę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja (Angelika) potrafię wszystkie inne plany tak poukładać aby te cukiernicze wykonać bez zarzutu... a to nie takie proste kiedy mieszka się w dwóch miejscach a piekarnik jest w tym najdalszym xD Aczkolwiek prawdopodobnie w nowym mieszkaniu będziemy już mieć piekarnik ^^ Kiedyś tak w ogóle to musimy się wreszcie zobaczyć w jakimś fajnym miejscu we Wrocku ;P

      Usuń
  35. Bardzo apetyczny i wesoły torcik <3 Prezentuje się wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. przepiękny! wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Nietypowy, ale typowo piękny, jak to u Pandek :D Ciekawa jestem kto go zjadł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha już ktoś nam powiedział, że to co niemożliwe to u nas jest standardem :P Może to zabrzmi dziwnie ale pandy zjadły pandy xD

      Usuń
  38. cudny tort,i ta błyszcząca polewa !

    OdpowiedzUsuń
  39. Ja też jestem zadowolona z tego sklepu. Ostatnio kupiłam kilka azjatyckich produktów z waszego polecenia. Na pewno dokupię sobie jeszcze tej mąki bo placuszki na śniadanie wychodzą świetne i nie za suche. Tort to chyba już tzw. sztuka użytkowa :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spożywcza sztuka użytkowa xD Mówiłyśmy Ci, że ten sklep to dobry wybór :D A gdzie jakiś przepis na placki w takim razie?!

      Usuń
    2. Eeeee ja to wszystko na oko, wiecie jak to ze mną jest :) no i pewnie i tak wy robicie lepsze! :))

      Usuń
  40. Oh zawsze u Was napatrzę się na jakieś pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Nie dość, że wygląda jak z bajki, to jeszcze na pewno tak też smakuje. Zjadłabym kawałek takiego ciacha z wielkim apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Dziewczyny uwielbiam Was ;) za te pandy właśnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ale z was pracowite zdolne bestie:-) cudne te Wasze pandzie i wylądowały w jeszcze cudniejszym torcie! Boski:-)

    OdpowiedzUsuń
  44. Jak ja Wam zazdroszczę. ;) Co dwie głowy to nie jedna. U Was wszystko jest podwójnie fantastyczne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, ale Angelika odwala największy kawał roboty jeśli chodzi o wypieki i zdjęcia :)

      Usuń
  45. Wygląda przeuroczo! Smakuje pewnie wybornie <3

    OdpowiedzUsuń
  46. Kocham ciasta i wszystko co słodkie :D
    super blog obserwuję i czekam na więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  47. Ale fajny torcik, sami jesteśmy na diecie bezglutenowej, dlatego na pewno w niedalekiej przyszłości spróbujemy wykonać takie cudo. Dzięki za tak fajne inspiracje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że na blogu znajdziesz wiele inspiracji i dieta bezglutenowa będzie jeszcze piękniejsza :) Nam zdecydowanie poszerzyła horyzonty :)

      Usuń
  48. Jeszcze się nie mierzyłam z takimi warstwami i nie wiem czy się odważę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do odważnych świat należy! My mamy w planach jeszcze szachownice ale mentalnie musimy się do niej przygotować :P

      Usuń
  49. Jaki słodki, dla mojego synka - idealny.

    OdpowiedzUsuń
  50. Ale świetny, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Teraz mam problem... Nie wiem czy lepiej wyglądają pandzie ciasteczka czy pandy w roli strażników wierzy :) Macie dziewczyny strasznie duży talent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko razem się uzupełnia najlepiej :P Dziękujemy :*

      Usuń
  52. Wygląda rewelacyjnie, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Jednym słowem przecudnie, aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  54. wspaniały pandzi torcik;) i bardzo pomysłowy sposób na wykrawanie biszkoptu, żeby uzyskać efekt pionowego przekładania:)

    OdpowiedzUsuń
  55. Przepiękny jak zawsze. Mi to pewnie by się rozpadł ;)
    Julka

    OdpowiedzUsuń
  56. jak zawsze Wasze słodkości są bardzo słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Wasza wyobraźnia nie zna granic ;-) uwielbiam daktyle. Dodają idealnej słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  58. Kolejny fantastyczny wypiek, pandzie ciasteczka wyglądają uroczo :) Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  59. prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Tort jest mega *_* Jestem fanką takich kreatywnych wypieków. Super pomysł na wykonanie całości. A te pionowe warstwy fajnie dopełniają całość, przez co jest jeszcze bardziej nietypowy :) Gratuluję pomysłu ^^
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  61. Świetny przepis, torcik jak zwykle słodki i uroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Szczękę zbieram z podłogi ;) Dziewczyny macie ogromny talent :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Wasze torty rozpoznałabym chyba wszędzie, nawet gdyby nie miały podoczepianych pand. Są zjawiskowe :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Kolejne cudo <3 Jeszcze nie widziałam takiego pięknego tortu :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger