Tort jarmużowy z truskawkowym kremem (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

Tym razem zapraszamy Was na tort jarmużowy z cudownym truskawkowym kremem 🍓Zielone-szpinakowe biszkopty goszczą u nas dość często więc poznajcie jeszcze ten z dodatkiem jarmużu. Całość pysznie i lekko łączy się z sezonowymi truskawkami, którymi jeszcze można się cieszyć. Cudownej niedzieli! 😃









Składniki:

Jarmużowy biszkopt (śr: 18 cm)
-4 średnie jajka
-90g jarmużu (liście bez łodyg)
-100ml oleju rzepakowego
-200g mąki ryżowej
-200g ksylitolu
-sok z połówki cytryny

Truskawkowy krem
-5 łyżek ryżu jaśminowego
-100ml mleka kokosowego + 100ml wody
-300ml zmiażdżonych truskawek
-100g ksylitolu
-3 łyżki mąki kokosowej

Dodatkowo
-sok z cytryny + woda (do nasączania blatów)
-truskawki (do ozdoby)

JARMUŻOWY BISZKOPT
Jarmuż opłukać i dokładnie odsączyć od wody. Zmiksować go razem z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę/pastę. Białka ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli, dodać ksylitol i znów ubić do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać żółtka ciągle miksując. Dalej miksując na mniejszych obrotach dodawać pastę z jarmużu. Do zielonej masy przesiać partiami mąkę ryżową i delikatnie całość wymieszać. Masę wlać do tortownicy (u nas dwie o śr: 11cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzone biszkopty oskrobać z przyrumienionych boków i przeciąć na równe blaty.

TRUSKAWKOWY KREM
Ryż zalać płynami i podgrzać w garnuszku. Gdy całość się zagotuje, wyłączyć i zostawić pod przykryciem ok 30 minut (w ten sposób ryż będzie miękki).. Następnie dolać nieco wody i ugotować ryż tak aby po wystudzeniu nie było w nim płynu. Do truskawek dodać ryż i ksylitol, wszystko zmiksować na gładko. Następnie wsypać mąkę kokosową, wymieszać i pozostawić na kilka minut do zgęstnienia. Jeśli masa jest jeszcze trochę za rzadka dodać jeszcze mąki kokosowej.

Biszkopty nasączyć wodą z cytryną. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go na blaty, można ułożyć drobno pokrojone truskawki. Całość udekorować i zajadać :)

Uwaga: Tort ze zdjęcia wykonany jest z połowy składników podanych w przepisie.



107 komentarzy:

  1. jestem w niebie- a tylko patrzę! co by było jakbym zjadła? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryżowy kremik wygląda przepysznie - tak gęsto i budyniowo. Świetnie komponuje się z zieloniutkim biszkoptem *o*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem zagęszczony mąką kokosową to świetny patent. Koniecznie spróbuj póki jeszcze są truskawki! :D

      Usuń
  3. Aaaaale wyglada!Przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. super kolorystycznie się prezentuje ten torcik :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda idealnie, a taki krem truskawkowy to chyba zrobię sobie jutro na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem wymiata! Póki są truskawki trzeba z nich korzystać :) Mamy nadzieję, że smakował :P

      Usuń
  6. Przy Was słowo dieta nie istnieje - chyba że dieta zdrowych wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiadomo! "Dieta" tutaj nabiera zupełnie innego wymiaru. Rozsądnego wymiaru ;)

      Usuń
  7. Śliczny torcik, taki letni :) Ciasto z jarmużem to fajna odmiana od tych szpinakowych :D

    OdpowiedzUsuń
  8. No no no. Piękny kolor, a smak pewnie jeszcze lepszy. Najważniejsze, że ludzie na diecie bez glutenu i cukru białego mogą dzięki Wam zjeść cudowne rzeczy ;-) super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że są osoby, które przekonały się, że taka dieta to nie wyrok :) Dzięki :*

      Usuń
  9. Wasze wypieki wyglądają tak, że aż dech zapiera :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znoszę jarmużu, ale coś czuję, że tu bym go pokochała :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten tort wygląda mega rewelacyjnie :) Bardzo fajny pomysł z wykorzystaniem jarmużu :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten torcik wygląda przepięknie <3 Pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co prawda jakoś nie widzę jarmużu, podobnie jak szpinaku, w słodkościach, ale w końcu muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak naszym zdaniem tylko nadaje kolor bez zmiany smaku (w takich proporcjach jak w naszych przepisach), natomiast jarmuż nadaje charakterystycznej nuty wypiekom, którą bardzo lubimy :) Warto się przekonać :)

      Usuń
  14. Jak u Was ładnie ;) zmiana strony super;). Torcik bardzo smakowity ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Każdy "przemyt" warzyw do ciast jest genialny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzyw i owoców w takiej postaci :) Najważniejsze jest to, że taki kolor można uzyskać dzięki naturalnemu barwnikowi a nie chemii z tubki ;)

      Usuń
  16. Cóż za gra barw, jakie cudeńko, to grzech zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam jarmuż, skorzystam pewnie i z tego Waszego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Magazyn oczywiście znam, a ten przepis w waszym wykonaniu... Cudo :) Wy z jarmużem, ja z jęczmieniem... Klub zielonych biszkoptów chyba założymy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteśmy wręcz uzależnione od zielonego koloru ^^ A takie biszkopty są przepiękne :D

      Usuń
  19. Tort jak z mchu:)fantastycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten torcik prezentuje się rewelacyjnie! Chętnie bym go skosztowała :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Kocham jarmuż. Odkąd odkryłam taki zmielony - moja kuchnia została zrewolucjonizowana.
    Ja właśnie jestem na wakacjach, więc też sobie pozwalam małe chat meale, ale tęsknię już za "czystszym" jedzonkiem :)
    Pyszny torcik! :)
    Buziaki!
    Pozdrawiam wyjazdowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż smakuje nam tylko w wypiekach xD Udanych i smacznych wakacji!!! :D

      Usuń
  22. Wygląda tak bajkowo :) Cudne kolory, i ten krem truskawkowy - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fantastyczny tort, wstyd się przyznać, ale ślinię się na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie mam słów, po prostu coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
  25. tort wygląda jak zawsze zjawiskowo, tylko czasami się zastanawiam, jak takie wysokie kroić, żeby sie nie rozpadło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten tort na zdjęciu można pokroić na 4 części aby zachował formę. Jednak ma on 10cm średnicy. W przepisie są podwojone składniki na tortownicę o średnicy ok 16-18cm :)

      Usuń
  26. Skusiłabym się mimo muchomorków. :P

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda super, ciekawe czy tak samo smakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak też można określić jako ciekawy i pyszny :) Biszkopt jarmużowy ma swój charakterystyczny smak, którego osobiście wielbimy bardziej niż ten w szpinakowym :)

      Usuń
  28. To ostatnie zdjęcie najlepiej oddaje piękno tego tortu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak go właśnie jadłyśmy :D NA zdjęciu jest właśnie torcik dwuosobowy (10cm średnicy) więc po co go kroić :P

      Usuń
  29. U Was dziewczyny jak zwykle bajkowo i kolorowo. Masa w tym torciku -petarda :)

    OdpowiedzUsuń
  30. jaki on uroczy. Szkoda, ze nie pomyślałam o zrobieniu ciasta z jarmużem, kiedy go miałam.

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda rewelacyjnie! Muszę zacząć wykorzystywać jarmuż w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  32. to powinno iść na wystawę:D

    OdpowiedzUsuń
  33. Zawsze coś pięknego wyczarujecie :) Jakie to puszyste! Okazuje się, że jarmuż może być świetną alternatywą dla szpinaku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż ma nieco cieplejszy kolor zieleni niż szpinak i nadaje charakterystycznego posmaku w cieście. Lubimy takie ciasto bardziej niż to ze szpinakiem :) Dzięki :*

      Usuń
  34. Tort wygląda obłędnie!
    W wolnej chwili zapraszam do siebie na bloga http://smilingshrimp.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ciekawa jestem bardzo jego smaku, takiego połączenia jeszcze nigdy nie miałam okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Piękny. Ciekawe, jak smakuje ciasto z jarmużem.

    OdpowiedzUsuń
  37. omatkozcórką! :D jak zwykle wygląda tak PYSZNIE - że z chęcia porwałybyśmy go ze zdjecia!!!! <3
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że mocno zachęcił do zrobienia go swoimi rączkami :D

      Usuń
  38. takie cuda to tylko u Was, super !

    OdpowiedzUsuń
  39. Mmmmm.... tort prezentuje się super! I ten jarmużowy biszkopt <3

    OdpowiedzUsuń
  40. Super torcik, wygląda obłędnie. A ten biszkopt mnie zaintrygował.

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda pysznie! Ale cuda tworzycie! wow!

    OdpowiedzUsuń
  42. jej, jak on apetycznie wygląda! mogłabym go jeśc i jeść !

    OdpowiedzUsuń
  43. uuu, a co to za groźne i czerwone grzybki ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście muchomorki to atrapy na patyczkach nie do jedzenia. Podobnie jak Pandzioszki :P

      Usuń
  44. Zainspirowana Wami, planuję jarmużowy biszkopt zrobić, zobaczymy, czy wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i dobrze! Jeśli wolisz zacząć od bezpieczniejszego wariantu to polecamy z dodatek świeżego szpinaku, nie nadaje smaku jeśli jest w takiej ilości jak w naszych przepisach. Jarmuż ma swój charakterystyczny smak ale my go uwielbiamy i mamy nadzieję, że Tobie też będzie smakował :)

      Usuń
  45. Truskawki wprost ubóstwiam i jako że obecnie trwa na nie sezon to zajadam się nimi w zasadzie dzień w dzień :D Ale co do jarmużu, to mam pewne wątpliwości bo jest dosyć gorzki i nie mogę go sobie wyobrazić w takim torcie :D

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak mamy z truskawkami ale równie mocno kochamy maliny więc one nas pocieszają po minionym truskawkowym sezonie :) Co do jarmużu to powiemy tak: my też nie przepadamy za nim a kupujemy go tylko do ciast bo jego smak na słodko, szczególnie w połączeniu z kokosem wręcz kochamy :)

      Usuń
  46. To chyba najpyszniejsza odsłona jarmużu ;D

    OdpowiedzUsuń
  47. Jaki uroczy torcik. Zawsze, gdy tylko widzę Wasze zdjęcia, od razu na mojej buzi pojawia się uśmiech. A skąd te urocze muchomorki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moje zdjęcia dają trochę radości :) Muchomorki kupione w okresie grudniowym w sklepie "Tiger" :D

      Usuń
  48. ...no i widzę alternatywę dla szpinaku :) Piękności, smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Bajkowy :) swoją drogą fajny ten krem, muszę przetestować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  50. Cudowny torcik! Chętnie bym taki przygarnęła ;)

    OdpowiedzUsuń
  51. Trudno się oprzeć tak podanemu torcikowi:)

    OdpowiedzUsuń
  52. Rewelacyjny ten torcik. :-)

    OdpowiedzUsuń
  53. Krem fajnie wygląda ale nie mam już mąki kokosowej, mogę użyć np. ryzową? Jarmuż w cieście już kiedyś próbowałam ale był to słony placek obiadowy :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko kokosowa ma takie świetne wiążące wodę właściwości i można ją jeść na surowo. Ryżową trzeba poddać obróbce termicznej. Polecamy mąkę kokosową z Vivio, jest tania, biała i smaczna :D

      Usuń
    2. Kilka razy kupiłam tą mąkę bo już wcześniej ją polecałyście ale skończyła mi się i nie mam funduszy na nowe zakupy :) Ale faktycznie jak nie można ryżowej to poczekam z przepisem aż kupię kokosową. Tylko truskawki się już kończą niestety :(

      Usuń
    3. Zawsze można użyć malin a nawet wiśni ;) Lub brzoskwinie czy inne owocki. Każdy krem wyjdzie ciekawie i pysznie :)

      Usuń
  54. Jakie Wy macie pomysły:D
    Niesamowite:) Truskawki:))
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  55. BEZ GLUTENU, CUKRU BIAŁEGO, LAKTOZY :)
    a ta łyżeczka wbita w środek to chyba wyzwanie. Taka porcja jest bardo interesująca... !

    OdpowiedzUsuń
  56. Pięknisty, kolorki rewelacja no i te przesłodkie dodatki :)
    pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Jak łatwo się można domyślić, nigdy nie próbowałam biszkoptu jarmużowego, nie mówiąc już o tym, że o ile w ogóle miałam do czynienia z jarmużem, to gdzieś w odległym i wczesnym dzieciństwie. Spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupny jarmuż w paczce nie powala smakiem i strukturą ale taki młody z babcinego ogródka jest fantastyczny. Właśnie się takim raczymy. Jeśli będziesz mieć okazję spróbować takiego to bierz w ciemno ;P

      Usuń
    2. Lubicie czarny humor? Obie moje babcie nie żyją, ups ;)

      Usuń
    3. Generalnie nie musi być Twojej babci ;) Zakoś innej babci z ogródka :P

      Usuń
  58. Jarmuż ma bardzo ciekawy smak w ciastach. Na jaką zieleninę teraz przyjdzie czas? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żadna pietruszka czy koperek nie wchodzi w grę jeśli chodzi o desery ale już zielony groszek owszem ;P Jest gdzieś w planach! :D

      Usuń
  59. trafiłam do Was zupełnie przypadkowo, ale już wiem że tu zostanę na dłużej mimo że to chyba niezbyt dobre miejsce dla kogoś kto walczy z wagą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nigdy nie jest przypadek, to przeznaczenie! :D Mimo, że przepisy nie są niskokaloryczne to z reguły składają się z wielu dobrych dla zdrowia składników :) Jeszcze nikt z naszej rodziny po nich nie utył :D

      Usuń
  60. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje taki ryżowy krem :D

    OdpowiedzUsuń
  61. Wasze torty są nie z tej ziemi totalnie :) Co każdą niedzielę czekam na Wasz przepis żeby się pozachwycać :)
    Julka

    OdpowiedzUsuń
  62. Zielonego tortu/ciasta jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  63. troszke mnie ponioslo :)/ ale bardzo mi sie spodobal Wasz pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  64. Torcik kolorami wymiata, po prostu mega.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger