Tort korzenny, kokosowo-makowy (bez glutenu, cukru)

Teraz już od świątecznego klimatu nie można uciec 🎄🎅 Brak śniegu absolutnie nam nie przeszkadza za to brak choinki w mieszkaniu i świątecznych reklam (brak TV) sprawia, że same musimy się w ten nastrój wprowadzać 😊 Pomógł nam w tym ten torcik w nieco rustykalnym stylu, który bierze udział w konkursie #ciastojakzobrazka ❤ Polecamy wykonać na święta np. zamiast makowca 😉






Składniki:

Biszkopt korzenny (śr: 18cm)
-4 średnie jajka
-30g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej)
-90g mąki gryczanej
-5g kakao
-90g ksylitolu
-2 pełne łyżeczki przyprawy korzennej

Masa makowa
-150g mielonego suchego maku
-250g wody
-150g mleczka kokosowego odtłuszczonego
-2 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego
-50g ksylitolu
-90g daktyli
-50g żurawiny/rodzynek itp.
-70g orzechów lub nasion
-5 łyżek niezbyt gęstych powideł śliwkowych bez cukru

Masa jogurtowo - kokosowa
-200g jogurtu gęstego
-200g twarogu chudego
-40g ksylitolu
-2-3 łyżki mąki kokosowej

Praliny makowe (12 pralin)
-50g suszonych fig (polecamy jeszcze takie soczyste a nie przesuszone)
-50g daktyli
-50g żurawiny suszonej (bez cukru)
-50g ziaren słonecznika
-mak niemielony do obtoczenia pralinek

Praliny kokosowe (12 pralin)
 -50g wiórków kokosowych (drobnych)
-100g śmietany kokosowej
-4 łyżki ksylitolu

Polewa jogurtowa
-200g jogurtu
-2 łyżki ksylitolu
-2 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody

BISZKOPT KORZENNY
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol  i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąkę i skrobie wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika, dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty.

MASA MAKOWA
Mak oraz pokrojone na mniejsze kawałki daktyle zalać wodą i mlekiem kokosowym. Gotować ok 15 minut ciągle mieszając, dodać ksylitol i pozostawić do momentu aż daktyle mocno zmiękną. Następnie dodać pozostałe rozdrobnione bakalie, powidła i siemię lniane. Dokładnie wymieszać i zostawić do przestygnięcia. Gdy tak się stanie masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużym otworem lub woreczka strunowego i odciąć róg.

MASA JOGURTOWO - KOKOSOWA
Jogurt i twaróg zblendować na gładką masę z ksylitolem. Dodać mąkę kokosową (2 łyżki) i wymieszać. Poczekać kilka minut aż mąka napęcznieje i jeśli krem jest zbyt luźny dodać jeszcze jedną. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużym otworem lub woreczka strunowego i odciąć róg.

PRALINY MAKOWE
Figi, daktyle i żurawinę zalać gorącą wodą i pozostawić na 15 minut (jeśli są bardzo suche to na nieco dłużej). W rozdrabniaczu zmielić słonecznik na drobniejsze kawałki, dodać odsączone owoce i znów całość zmielić do uzyskania plastycznej masy (nie koniecznie mocno zmielonej). Ulepić małe kulki i solidnie obtoczyć je w maku.

PRALINY KOKOSOWE
Drobne wiórki wsypać do miski (jeśli są standardowo dość duże to można je nieco zmielić), dodać śmietankę kokosową. Najlepiej najpierw ok 70g, wyrobić całość i jeśli jest zbyt suche dodawać jej więcej. Masa ma być plastyczna i dać się formować w kulki. Dodać ksylitol i znów całość zagnieść, następnie zrobić małe kulki.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć wodą z cytryną, następnie wycisnąć szeroki okrąg masy jogurtowej wokół brzegu biszkoptu. Kolejnie wycisnąć okrąg masy makowej wypełniając środek. Ułożyć na górę kolejny blat biszkoptu i powtórzyć czynności. Po bokach ułożyć praliny jak na zdjęciu. Górę plać polewą jogurtową.

POLEWA JOGURTOWA
Jogurt wymieszać z ksylitolem. Żelatynę zalać wodą w szklance i zostawić na 3 minuty do napęcznienia, następnie podgrzać ją w mikrofali lub w kąpieli wodnej i mieszać do rozpuszczenia. Lekko ostygniętą wlać do jogurtu i całość dobrze wymieszać. Gdy jogurt zacznie się ścinać, polać nim górę tortu i udekorować makiem oraz pralinami. 



Fajny trik na równe przekrojenie ciasta proponuje #beko, przyda się też podczas świąt   😉

Ciasto jak z obrazka

83 komentarze:

  1. Już bardziej świątecznego wypieku chyba zrobić się nie dało :D Każda masa musiała smakować cudownie, a cały torcik prezentuje się bardzo efektownie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy ślicznie :) Można było bardziej wystroić ale przepych też nie jest wskazany :D Największa sztuka tkwi w pysznej masie makowej, bo ona jest najbardziej wyraźna :)

      Usuń
  2. Jaki pyszny torcik :) Zjadłabym kawałek takiego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już go uwielbiam! A ten wygląd... no, rewelacja <3

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie brak tv, brak choinki i brak śniegu, a w efekcie brak klimatu. Muszę namówić Pyszczka na palenie świeczek wieczorami i puszczanie świątecznej muzy.

    OdpowiedzUsuń
  5. trochę pracochłonny, ale jaki efektowny. Wspaniałe ciasto, jak z najlepszej cukierni :0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, robiłyśmy już bardziej wymagające ciasta :D Największa sztuka tkwi w pysznej masie makowej, bo ona jest najbardziej wyraźna :)

      Usuń
  6. u mnie jednak zwijany makowiec ale juz nie taki efektowny;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawijany pewnie też u nas będzie ale tort to taka fajna ciekawostka :D

      Usuń
  7. Wygląda pysznie i bardzo oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic, tak bardzo nie kojarzy mi się ze Świętami jak korzenny smak potraw i przepysznych wypieków <3 No a do tego, w waszym wydaniu z pewnością jest wyjątkowy <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt z tą masą makową tworzy największą miazgę :D Zdecydowanie jest to w 100% świąteczny tort :)

      Usuń
  9. Trochę chyba pracowity, ale za to jak wygląda bomba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, robiłyśmy już bardziej wymagające torty :) Ten jest o tyle łatwiejszy, że całego nie trzeba smarować masą :D

      Usuń
  10. Przepiękny torcik :) Idealne na te świąteczne klimaty!

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernikowo-makowcowo-piernikowy torcik <3 Och, ale bym zjadła! Może wtedy poczułabym ducha świąt :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie świąteczne smaki w jednym :D My sobie aż lampki powiesiłyśmy w pokoju aby poczuć chociaż trochę ten klimat :D

      Usuń
  12. Przepięknie wyglada ten torcik :) jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności i jak nastrojowo się zrobiło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śniegu nie ma to trzeba sobie pomagać wypiekami :D

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. A może akurat taki tort makowcowo-sernikowy by Ci posmakował :)

      Usuń
  15. Wow! Wygląda to bosko! Mnie by było szkoda jeść takiego cudeńko :D

    pozdrawiam, charlizerose.blogspot.com :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Prześliczny ! Nie mogę się napatrzec! Kulki makowokokosowe wyglądają jak pomponiki!
    Jest uroczy i z pewnością przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D

      Usuń
  17. Fantastyczny tort, kojarzy się z zimą, a praliny podbiły moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D

      Usuń
  18. Ale smakowitości. Uwielbiam takie rarytasy. Bardzo fajny przepis na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Noooskie są te kuleczki, wygląda mega pięknie :) Ostatnio się przekonałam do ksylitolu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D

      Usuń
  20. Jak już świątecznie u Was, a ja jak zwykle spóźniona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My i tak jak na blogerki jesteśmy spóźnione :D Niektórzy to już miesiąc temu zaczęli wstawiać świąteczne wypieki :D

      Usuń
  21. Prezentacja super! Warstwy wyglądają świetnie! Taki tort zachęca do konsumpcji :D I te praliny.... <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D

      Usuń
  22. Świetne ciacho, jestem zachwycona Waszymi pomysłami ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. uuu nie ma to jak z rana takie smakołyki oglądać :*

    OdpowiedzUsuń
  24. Znów mistrzostwo w wykonaniu widzę :D

    OdpowiedzUsuń
  25. W tym roku mam straszną ochotę na makowca, ale nie ma mowy, że kupię w sklepie. Może na święta upiekę Wasz makowy torcik? Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makowego absolutnie nie kupuj :D Pełno olejków i nie wiadomo jeszcze czego w środku :P

      Usuń
  26. Super prezentacja, jak zwykle.

    OdpowiedzUsuń
  27. Już widząc na ig się śliniłam hahah :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli udało nam się uzyskać efekt zamierzony :D :D :D

      Usuń
  28. Dużo elementów, cudowna kompozycja smaków. Jak zwykle jestem pod wrażeniem, z chęcią bym podała taki torcik na Święta swoim gościom, ale chyba przerasta to moje cukiernicze zdolności. Nie zmienia to faktu, że przepis a co najważniejsze efekt- jest oszałamiający! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest on wcale taki trudny :) Robiłyśmy już bardziej wymagające torty :D Tu jest o tyle łatwiej, że nie trzeba całego tortu smarować masą :) A raw pralinki to chyba każdy umie zrobić i robił już w życiu nieraz :D
      Dziękujemy ślicznie :*

      Usuń
  29. Prawdziwa petarda! Nie wiem, nad czym zachwycać się bardziej - nad pralinkami czy tą mega apetyczną polewą. Jesteście wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D

      Usuń
  30. Niesamowity torcik i jak pieknie wygladaja te kulki. Bardzo fajny przepis, musze kiedys wyprobowac :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D

      Usuń
  31. Odpowiedzi
    1. Jest nam bardzo miło z tego powodu :D Polecamy kiedyś spróbować jakiś zrobić to oszalejemy ze szczęścia :D

      Usuń
  32. Tort jest przepiękny, a te kulki przypominają śnieżynki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy dodawać do tortów pralinki, bo zawsze każdy chce kawałek z taką kuleczką :D

      Usuń
  33. Będę się powtarzać, ale jest cudny :P Muszę w końcu zrobić coś z Waszego przepisu, ale to chyba przy jakimś dłuższym wolnym :P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oszalejemy wtedy ze szczęścia :D Kochamy ten moment kiedy ktoś pokazuje nam swoje dzieło z naszego przepisu :)

      Usuń
  34. jak na niego patrzę czuję się jak w bajce. Jest taki "pulchny", słodki, urocz.. jak z bajki albo jakiejś gry rpg, mmo itd. sama słodycz wizualna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można w sumie przyznać, że on taki "pulchny" był :D Taki delikatny tort nie zbity :) Dziękujemy :*

      Usuń
  35. Czym można zastąpić mak, aby nadal dobrze smakowało? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm można zrobić taką masę jak w tym przepisie ale dodać więcej napoju roślinnego lub śmietanki aby była rzadsza niż w tym jagielniku :)
      http://www.candypandas.pl/2017/01/korzenny-jagielnik-bez-pieczenia-bez.html

      Lub krem jaglany z tego przepisu ale np. z dodatkiem cynamonu :)
      http://www.candypandas.pl/2017/10/okolicznosciowy-tort-moro-bez-glutenu.html

      Usuń
  36. Wow, ten tort wygląda jak zabawka :O
    Przepiękny. Aż mnie kusi, żeby wypróbować przepis w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  37. Kochane ale cudne ciacho, woow jestem pod wielkim wrażeniem :-) chciałabym wam życzyć wszystkiego co najlepsze na Święta i Nowy Roczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy i również życzymy samych cudownych chwil z rodziną nie tylko podczas świąt ale też w całym kolejnym nowym roku :*

      Usuń
  38. Piękny torcik :) Na świątecznym stole prezentowałby się obłędnie i na pewno zrobiłby furorę :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Och! Ile składników! :O
    Dla mnie wykonanie czarna magia, zamykam się w minimalizmie, za leniwa jestem na aż tak wysoką poprzeczkę.
    Jestem ciekawa kiedy otworzycie jakąś kawiarnio-cukiernie w zdrowym stylu. :P
    Pozdrawiam ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha akurat ten tort to dla nas minimalizm :D Robiłyśmy o wiele bardziej wymagające torty :D Już makowiec a raczej strucla makowa to dla nas wyzwanie :P
      Naprawdę nie jest wcale trudny do zrobienia :)

      Usuń
  40. Cudowny torcik! <3 Takie słodkości idealnie sprawdzą się na świątecznym stole :) Nie mogę się napatrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Ach! Żeby mi ktoś chciał taki tort zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  42. Piękny, trzeba mieć talent aby z pozoru nie wykończony tort wyglądał jak zamierzone dzieło sztuki ;) Sandra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić właśnie takie rustykalne ciacho aby wyglądało dobrze ;P

      Usuń
  43. Kuleczki wyglądają jak pompony - mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  44. Kochane, gratuluję zwycięstwa w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku! własnie nam to uświadomiłaś! O.O
      a liczyłyśmy na blender xD
      DZIĘKUJEMY :*

      Usuń
  45. obłędnie wyglądający torcik ;) kokos i mak to musi być super połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger