Ciasteczka zbożowe z czarnuszką (bez cukru, laktozy, wegańskie)

Te ciasteczka zdecydowanie za długo czekały na swój moment 😉 Kiedy miałyśmy okazję spróbować ciasteczek zbożowych z czarnuszką z Biedronki, ogarnęła nas ochota na wykonanie ich samodzielnie. Dlaczego z czarnuszką? no właśnie, wydawałoby się, że to przyprawa wytrawna a jednak świetnie komponuje się ze słodkimi, zbożowymi smakami. Koniecznie spróbujcie tej propozycji albo skuście się na ciasteczka według własnych preferencji wymieniając poszczególne składniki jak sezam, kokos czy słonecznik na inne dodatki. Szalejcie śmiało 😎




Ciasteczka na pandzi głód:
-200g płatków owsianych górskich (lub mieszanki kilku zbóż)
-50g wiórków kokosowych
-50g słonecznika
-50g sezamu
-50g suszonej żurawiny/rodzynków (opcjonalnie, nasze są bez)
-20g ziaren lnu
-50g ksylitolu lub innej substancji słodzącej lub 1 miarka odżywki białkowej lub 1 duży, dojrzały, rozgnieciony banan
-80g oleju koksowego
-150ml ciepłego napoju roślinnego lub mleka lub wody lub soku
-2 łyżeczki ziaren czarnuszki

Suche składniki mieszamy i odrobinę rozdrabniamy w termomixie lub blenderze. Olej roztapiamy w ciepłym napoju lub mleku i wlewamy do suchych składników. Po wymieszaniu łyżką nakładać masę do sylikonowej foremki na muffiny, ugniatamy i odciskamy jak babki na piasku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’C do złotego zarumienienia ciasteczek (im bardziej wypieczone tym lepiej). 


84 komentarze:

  1. Świetny przepis i prosty w sam raz dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie - uwielbiam takie ciasteczka, na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Super skład, piękne ciasteczka i ciekawy dodatek czarnuszki :) To musi być pyszne ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naszym zdaniem czarnuszka tu jest tą kropką nad i :P Ale zawsze można ją pominąć, i tak będą pyszne :)

      Usuń
  4. U was zawsze coś fajnego i pysznego

    OdpowiedzUsuń
  5. Czarnuszki akurat nie lubię (kilka ziaren może mi zepsuć smak całego dania), ale cała reszta bardzo mi się podoba i może dzisiaj nawet takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda jest dość specyficzna ale za to ją kochamy :D Mamy nadzieję, że ciacha będą smakować :*

      Usuń
  6. Od razu skojarzyły mi się właśnie z tymi biedronkowymi ;) Są jednak bardziej urocze i pewnie i smaczniejsze ;D Słodkości z dodatkiem czarnuszki rzeczywiście smakują wyjątkowo <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam smakują dużo bardziej oczywiście :P Ale ocenę pozostawimy czytelnikom bo nie jesteśmy w tej kwestii obiektywne xD

      Usuń
  7. Są przeurocze. Aż się proszą o podarowanie komuś ważnemu z okazji bez okazji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robimy to dość często i własnie tymi ciachami w różnych odsłonach :P

      Usuń
  8. Wyglądają pysznie , na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wybrałyście dla nich piękny kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne ciasteczka do pochrupania przy telewizorze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne! A do tego zdrowe i pożywne <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudne ciasteczka muszą być bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam czarnuszkę ale na pieczywie i jako dodatek do dań wytrawnych, w ciastach jakoś mi przeszkadza jej smak, ale to tylko moja opinia;)
    U Was pięknie jak zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To lekko kontrowersyjnie połączenie ale nie trzeba z niego korzystać ;) Nam szalenie zasmakowały :D

      Usuń
  14. Fajny pomysł na przemycenie czarnuszki, którą nie bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś nie lubi czarnuszki to obawiam się w tych ciastkach będzie mu przeszkadzać :P Lepiej ją pominąć :P

      Usuń
  15. Dziewczyny cudne ciacha, powiem szczerze, że czarnuszkę zawsze dodaje do chleba jak piekę. Muszę spróbować do ciasteczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz te ziarenka to w ciastkach na słodko również może Ci posmakować :)

      Usuń
  16. bardzo fajna propozycja :) muszę w końcu zakuić czaruszkę. do pieczenia chleba też podobno jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja ukochana czarnuszka w słodkim wydaniu? Muszę wypróbować! Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. No i ja również zapisuję, zaraz będę próbować:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Boskie uwielbiam owsiane! A z czarnuszką to rarytas:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale smakowite. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasteczek z Biedronki nie znam, ale na Wasze na pewno chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasteczek z Biedronki nie znam, ale na Wasze bardzo chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pięknie wyglądają, na pewno jeszcze lepiej smakują, a o tym, że są zdrowe to już nie wspomnę. Po prostu idealne <3

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: http://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam takie ciasteczka :D Muszę sobie zapisać ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię czasem takie pyszności, ot raz na jakiś czas.
    Chętnie bym spróbowała. Ostatnio dawno nie robiłam.
    Ale zamiast czarnuszki dam sezam :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze składnikami można kombinować :D Pasowałyby jeszcze np. orzechy <3

      Usuń
  26. Fajny patent na formowanie ciasteczek w foremkach na muffinki :D Ciekawy jest ten dodatek czarnuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciekawe:) Jakoś nie mogę sobie wyobrazić słodyczy z czarnuszką

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię takie ciasteczka, choć nigdy nie próbowałam do nich dodawać czarnuszki :D Bardziej mi ona pasuje do wytrawnych dań, ale może w takich ciasteczkach też by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarnuszka ma taki roślinno-ziołowy smak więc spokojnie nadaje się do słodyczy :) oczywiście jeśli ktoś w ogóle lubi tą przyprawę ;P

      Usuń
  29. Wyglądają bardzo zachęcająco, a czarnuszka w ciasteczkach mnie bardzo zaintrygowała.

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglądają bardzo zachęcająco, a czarnuszka w ciasteczkach mnie bardzo zaintrygowała.

    OdpowiedzUsuń
  31. Fajne,pewnie cudnie pachną,bo czarnuszka jest aromatyczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, zapach podczas pieczenia mają bardzo ciekawy :)

      Usuń
  32. Jakie urocze pandki ♥ Ta pandka w kubku mleka to zaparzacz? :)

    A ciasteczka? Z pewnością pyszne - w wakacje polubiłam czarnuszkę, wiec jej dodatek jest dla mnie jak najbardziej na plus :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kubeczek z figurką w środku :) Pandka jest już tam na stałe i najbardziej urocze jest to, że podczas picia coraz bardziej ją widać :P

      Usuń
    2. Ojej.... jak słodko :D

      Usuń
  33. O mamo, ale tu pysznie!!! ;o
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  34. super ! z kokosem byłyby jeszcze lepsze (uwielbiam kokos ) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest tam również i kokos :D Ale zawsze można zwiększyć jego proporcje pomijając np. sezam :)

      Usuń
  35. Proste ciasteczka, a założę się, że bym się nimi zajadała :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ja to kiedyś muszę przestać tu zaglądać :D Co wejdę to robisz mi tylko ochotę na jedzenie :D Jak zwykle super przepis, ciasteczka wydają się być smakowite. Dodaję bloga do obserwowanych.
    Zapraszam do siebie: http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/02/slammed-colleen-hoover.html

    OdpowiedzUsuń
  37. TO cudo trza zrobić - tym bardziej że wszytko pod ręką mam - oprócz wagi... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. waga dla nas to rzecz niezbędna w kuchni :D Nie wyobrażamy sobie wypieków bez niej :D No cóż pozostaje robić "na oko" lub wspomagając się stroną ilewazy.pl ;)

      Usuń
  38. Będę musiała koniecznie wypróbować przepis. Będą w sam raz na drugie śniadanie do szkoły lub pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ale jak biorę je na uczelnie to muszę uważać na ilość. Nawet jeśli wezmę kilogramy tych ciasteczek to wszystko zjem...

      Usuń
  39. Dokupię jutro olej kokosowy i biorę się za pieczenie ;)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  40. Ciasteczka wyglądają smakowicie ale ja się z czarnuszka nie polubiłam i pominęłam bym ją ;) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można ją pominąć ;) Nasza miłość do czarnuszka była tą od pierwszego wejrzenia :P

      Usuń
  41. Takie ciasteczko chętnie bym schrupała :D

    OdpowiedzUsuń
  42. Urocze i szybkie, muszę zrobić na dniach. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  43. Muszą być wspaniałe w smaku 😍

    OdpowiedzUsuń
  44. O kurczę! Nie wpadłbym na to, żeby czarnuszkę wykorzystać do słodkości. Intrygujący pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  45. Takie ciasteczka to samo zło nigdy nie kończę na sztuce :) Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Bardzo mi się podoba ten dodatek czarnuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Uwielbiam czarnuszkę, więc na pewno by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Zdrowe, urocze i co najważniejsze na pewno pyszne :) czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Jak z czarnuszką to jestem bardzo ciekawa smaku. Lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  50. Super ciastki! Koniecznie do spróbowania

    OdpowiedzUsuń
  51. Nigdy nie jadłam czarnuszki w słodkościach. Czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  52. Ciasteczka z czarnuszką? Muszą ciekawie smakować :).

    OdpowiedzUsuń
  53. Idealne ciasteczka, a te pandy przeeeeurocze <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger