Masła orzechowe - Pan Orzech

Dawno nie było u nas masełek! Tego typu smakołyków nigdy nie jest za dużo 😉 Tym razem jest to pełny zestaw masełek z różnych orzechów, oraz pasta z kokosa i sezamu od Pana Orzecha. Dowiedzcie się, które są naszymi ulubieńcami oraz jakie smakołyki można z nich przygotować 😍

bez certyfikatów

Nazwa: Masło orzechowe/ migdałowe/ laskowe/ z nerkowców/ kokosowe/ sezamowe
Firma: Pan Orzech
Skład: 100% prażonych orzechów ziemnych / migdałów/ orzechów laskowych/ orzechów nerkowca/ kokos/ sezamu
Masa netto: 500g
Wartości odżywcze:
Z orzechów ziemnych: 100g/ 613 kcal, tłuszcz – 50,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 6g, węglowodany – 8,4g w tym cukry – 6,7g, błonnik – 9,7g, białko – 27,2g, sól – 0g
Z migdałów: 100g/ 641 kcal, tłuszcz – 55,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,2g, węglowodany – 4g w tym cukry – 4,2g, błonnik – 10,2g, białko – 27,4g, sól – 0g
Z orzechów laskowych: 100g/ 698 kcal, tłuszcz – 69g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,8g, węglowodany – 0g w tym cukry – 2,8g, błonnik – 9,8g, białko – 16,8g, sól – 0g
Z orzechów nerkowca: 100g/ 608 kcal, tłuszcz – 48,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 8,8g, węglowodany – 21,8g w tym cukry – 5,8g, błonnik – 4,8g, białko – 20,2g, sól – 0g
Z kokosa: 100g/ 700 kcal, tłuszcz – 70,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 63,1g, węglowodany – 5,2g w tym cukry – 4g, białko – 7,3g, sól – 0,06g
Z sezamu: 100g/ 641 kcal, tłuszcz – 54g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 24g, węglowodany – 21g w tym cukry – 0,5g, białko – 17g, sól – 0,1g
Informacje dodatkowe: „Z uwagi na konfekcjonowanie w naszym zakładzie innych produktów, produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, soi, gorczycy oraz sezamu.”
Cena: z orzechów ziemnych – 13,49zł, z migdałów – 39,99zł, z orzechów laskowych – 39.90zł, z orzechów nerkowca – 36,99zł, z kokosa – 14,49zł, z sezamu – 15,90zł

Nasza opinia
Wygląd: 6 sporych słoiczków pozornie wyglądają tak samo, jednak każdy z nich skrywa inne wnętrze :P A tak na serio przez przeźroczyste etykiety pięknie widać zawartość słoika. Dodatkowo zawsze podobało nam się logo Pana Orzecha, wąsy wymiatają :D

Smak:
Z orzechów ziemnych: Masełko z fistaszków przyszło do nas w styczniowym Health Boxie (recenzja). Jest gładkie, lejące, naturalnie słodkie z minimalną ilością goryczki powstałej w wyniku prażenia orzechów. Warto przypomnieć, że mimo pobytu w lodówce nadal zachowuje swoją konsystencje, czyli nie zastyga.

Z migdałów: To masełko jest nieco bardziej zawarte od poprzednika ale nadal swobodnie zjeżdża z łyżeczki ;P Widać wiele ciemnych drobinek, które prawdopodobnie są zmieloną skórką migdałów. Dzięki temu masło ma wyrazisty smak z lekką goryczka prażenia. Zdecydowanie podbiło nasze migdałowe serduszka.

Z orzechów laskowych: Do tego masła czułyśmy największą ciekawość. Konsystencja okazała się jeszcze bardziej lejąca i cudownie tłuściutka. Smak mielonej laskowiny jest wręcz niezapomniany! To jest ta nuta, która towarzyszy przy dobrej jakości pralinach. Wystarczy takie masło wymieszać z np. syropem klonowym i nie można się od tego szaleństwa uwolnić :P Tym razem nasze laskowe serca zostały skradzione :P

Z orzechów nerkowca: Zdecydowanie jest bardziej zwarte ale i bardzo aksamitne i kremowe. Od razu wyczuwalna jest maślany smak charakterystyczny dla nerkowców. Masełko jest też słodkie ale wynika to z naturalnej słodyczy orzechów. Na pewno jest kwintesencją dobrej jakości orzeszków nerkowca. 

Z kokosa: To masło kokosowe rozpoczęło naszą przygodę z pastami kokosowymi. Przyszło do nas w listopadowym Health Boxie (recenzja) i szalenie nam zasmakowało. Masło w temperaturze pokojowej jest dość twarde i należy je kruszyć, jednak podgrzane w kąpieli wodnej zmienia się w płynną kokosową masę, naturalnie słodką i absolutnie pyszną. Używamy jej do polew oraz do nadzienia naszych ciasteczek z dziurką (przepis poniżej).

Z sezamu/ tahini: Pasta z sezamu jest bardzo rzadka, ponieważ sezam ma w sobie dużą zawartość oleju. Jest gorzka i specyficzna w smaku ale czy nie za to kochamy tahini? :) Pewne jest to, że taki słoik w kuchni osób, które często przygotowują różnego rodzaju pasty do kanapek nie będzie stało zbyt długo :P Zastosowanie ma uniwersalne, świetnie nadaje się do klasycznego hummusu jak i do mniej standardowych past, ale także do słodkich polew na owsianki, placki czy desery. Wystarczy wymieszać ją z płynną substancją słodzącą i otrzymujemy chałwę w płynie :P

Podsumowanie: Każdy słoiczek ma  w sobie to „coś”. Pisząc tą recenzję nie ma już masła laskowego i migdałowego a gdy recenzja się ukarze wspomnieniem będzie masło z nerkowców :P Reszta na szczęście znika w odpowiednim tempie i będziemy mogły cieszyć się nimi nieco dłużej :P Sądzimy, że każdy z Was wybierze tą, która odpowiada mu najbardziej.

Przepraszamy ale nie doczekało w całości do zdjęć :P

Ciasteczka owsiane nadziane z masłem kokosowym (przepis na instagramie)
Batoniki z bananami i masłem orzechowym (przepis na instagramie
Czekoladki Ferrero Rocher (przepis na instagramie

Ocena: 6 pand

82 komentarze:

  1. Ale sporo fajnych masełek :) I jakie fantastyczne z nich przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak są fantastyczne masła to aż się proszą a przepisy :D

      Usuń
  2. Świetne masła, to kokosowe najbardziej mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie wyglądają przepysznie, najchętniej zjadłabym laskowe. A te Wasze przysmaki to jakaś magia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dobrym produktem każdy przepis wychodzi zacnie :D A już na pewno dobrze by wyglądały na Twoich kanapkach :P albo bardziej na owsiankach jako polewa ;)

      Usuń
  4. Bardzo podoba mi się idea takich masełek.
    Sama za takimi przepadam, więc to moja bajka.
    Tahini poproszę ;)
    Pozdrawiam serdecznie! Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od jakiegoś czasu myślę nad masłem migdałowym i kokosowym :D Muszę zrobić te batoniki bananowe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oba to dobry wybór <3 NA stornie Pana Orzecha dostępne są też mniejsze słoiczki ale warto brać większe :P

      Usuń
  6. chętnie spróbowałabym każde z nich- zapowiada się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno masła orzechowego nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jejku jakie słodkości! Bardzo lubię masła orzechowe, kokosowe... - wszystkie! mniam! :D a te słodycze... jejku :O

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich masełek to tylko pozazdrościć :)
    Moje klimaty :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ale pyszności... a ja od dłuższego czasu przybieram się do kanapki fool's gold loaf w ramach mojej akcji. może z takim masełkiem poszłoby szybciej? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze :D Ciekawe jesteśmy takiej kanapki aczczkolwiek my wywaliłybyśmy bekon xD

      Usuń
  11. Szkoda, ze masła są dla dla mnie za ciężkie. Bardzo źle się po nich czuję. Mogę zjeść najwyżej łyżeczkę. To przez żółtaczkę w dzieciństwie. A są takie zdrowe. Chyba nie używałabym innych smarowideł gdybym mogła. Jem oczami więc:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda :/ Ale jakbyś jadła co jakiś czas po łyżeczce to udałoby Ci się zjeść to rozsądnie. Nam nigdy się to nie udaje xD

      Usuń
  12. Poszaleli z kaloriami kokosowego, uhuhu. Pewnie nie chciałoby mi się tyle uzdatniać go do spożycia, ale gdybym mogła przyjść na gotowe, pewnie właśnie na nie bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem zaskoczona, że jest na rynku aż tyle maseł orzechowych! Pamiętam te czasy kiedy to znało się masła orzechowe od trzech producentów :D No i wiadomo masło orzechowe równało się wówczas masło z fistaszków.
    Kurczę po tych recenzjach uznaję, że każde masełko zdobyłoby moje serce. Chyba muszę zacisnąć pasa i zrobić takie zapasy masełek. Tyle dobroci to by uszczęśliwiało i mnie i rodzinkę i lodówkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj taki zapas potrafi ucieszyć :D Ale gorzej z silną wolą :P
      Też pamiętamy te czasy gdzie masło orzechowe 100% to można było za świeczką szukać :P

      Usuń
  14. Zdjęcia aż proszą, aby zamoczyć łyżeczkę w każdym jednym masełku i spróbować tych cudowności :) Przepysznie wyszła Wam ta orzechowa sesja :D A smakołyki z masełkami cudne ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja jest zabójcza dla zmysłów :D Jak widać laskowego na zdjęciu już ponad poły nie ma :P

      Usuń
  15. Do dosmaczania deserów i ciast super. 100% smaku i aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Masła orzechowe idą u mnie w zastraszająco szybkim tempie, a do moich ulubionych należą nerkowcowe, arachidowe i migdałowe :D Taki duży słoik chętnie bym porwała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też zdecydowanie zbyt szybko się skończyły... nasza silna wola jest... praktycznie jej nie ma jeśli chodzi o orzechy :P

      Usuń
  17. Na widok tych masełek ślinka cieknie :p

    OdpowiedzUsuń
  18. Chyba najchętniej przygarnęłabym nerkowcowe, laskowe i migdałowe :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmmm... Boskie produkty! Oj, chcę! :D Masełka świetne. Na ten moment mam detoks kokosowy, ale bardzo zaciekawiło mnie to masełko kokosowe <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my mamy już detoks od wszelkich maseł orzechowych bo te powyżej już niknęły xD

      Usuń
  20. Nie, zdecydowanie nie dla mnie ... wolę bardziej zwarte konsystencję więc zawsze zlewam cz3sc oleju żeby masła zbytnio nie rozrzadzić po wymieszaniu :)
    Szkoda że nie mają pistacjowego .. . Takie bez dodatków już długo mi się marzy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja moge od siebie polecic maso pistacjowe bez dodatkow, ktore testowalam tutaj: https://youtu.be/oAJ8JA2VZ38 https://ch.iherb.com/pr/wilderness-poets-raw-pistachio-butter-8-oz-227-g/53621?rcode=FQG759

      Usuń
    2. W tym przypadku nie było co odlewać. Masełka od początku były takiej konsystencji ;) My lubimy obie.
      To masło pistacjowe proponowane przez Nesje też nam się marzy ^^

      Usuń
  21. Wow! Ale wybor! Cos niesamowitego!

    OdpowiedzUsuń
  22. Jestem bardzo ciekawy smaku tych wszystkich masełek :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Z orzechów laskowych i z nerkowców to moi faworyci. Ale one mają piękną konsystencję! :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealne na polewy i jako dodatek do kremów, wszystko świetnie się miesza i nadają cudnego aromatu, szczególnie to laskowe <3

      Usuń
  24. Ostatnio pokusiłam się na promocję na te masła i zamówiłam podobny zestaw, tylko zamiast kokosowego wzięłam masło z orzeszków piniowych, które smakuje bardzo nietypowo - trochę jak ser pleśniowy :D. Ale masełka faktycznie bardzo fajne, no i 100% orzechów, za co wielki plus :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo to ciekawe jest to piniowe, idealne na pesto :D

      Usuń
  25. Rzetelnie i rzeczowo opisałaś, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pierwszy raz się spotykam z tą marką, chętnie wypróbowałabym te masełka :)

    OdpowiedzUsuń
  27. O.... masło kokosowe to musi być coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Jestem dziwnym człowiekiem, bo nie przepadam za masłem orzechowym :D nie smakuje mi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarza się :D Ale może gdybyś spróbowała odpowiedniego, który wpada w Twój gust mogłabyś zmienić zdanie :) Obecnie jest mnóstwo propozycji na rynku z różnych firm i nie zawsze smakują tak samo :)

      Usuń
  29. Wow, ale to pysznie wszystko wygląda, choć muszę przyznać, że za masłem orzechowym nie przepadam. :)

    ~mój blog~

    OdpowiedzUsuń
  30. Masło orzechowe to ja mogę jeść zawsze i w każdej ilości. :))

    OdpowiedzUsuń
  31. Racja! Masełek nigdy za dużo :)
    Masło kokosowe? Czemu ja nie wiedziałam, że takie cudo istnieje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już wiesz i musisz nadrobić zaległości! :D

      Usuń
  32. Świetne, szkoda że w sklepie nie można takich kupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze masło orzechowe można samemu zrobić;D

      Usuń
    2. Można kupić w sklepach masła orzechowe z czystym składem :) Na szczęście już coraz więcej firm dba o jakość :)

      Usuń
  33. Nie zdążyłam zjeść śniadania, a Wy mnie tu torturujecie tymi zdjęciami! Masło z orzechów laskowych i nerkowca to zdecydowanie coś dla mnie :) Ceny dość wysokie, ale patrząc na pojemność nie jest źle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś potrafi się nimi delektować na dłuższy czas (to nie my) to taki wydatek nie jest przytłaczający :P

      Usuń
  34. Nie miałam akurat jeszcze maseł od Pana orzecha, ale wszystko co orzechowe uwielbiam zwłaszcza z nerkowców :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Ale genialne przepisy, aż nie wiem, który jako pierwszy wypróbować! Masło z orzechów nerkowca brzmi bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też trudno powiedzieć, który najlepszy :P Wszystkie warto wypróbować :D

      Usuń
  36. Ile dobroci *.* Jest z czego wybierać :D Bardzo fajne słoiczki, ale to zawartość jednak jest najwspanialsza :D A te czekoladki Ferrero Rocher są obłędne <3

    OdpowiedzUsuń
  37. Ale cuda, to z laskowych bym chciała :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Jadlabym wszystkie! Absolutnie! :D


    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  39. Macie różnorodność masełek orzechowych. Czekoladowe babeczki podbiły moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Sama nazwa skradła moje serce, ale naklejka również, tak jak Was :D
    A wszystko wygląda tak pysznie... Szkoda, że ja nadal nie skusiłam się na żadne masło orzechowe. W końcu muszę go posmakować :) Bo co raz bardziej ciekawi mnie jego smak :)
    A smakołyki jak zawsze robią wrażenie. Aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to prędko musisz posmakować masła orzechowego ale najlepiej wybierać 100% orzechów :)

      Usuń
  41. Wyglądają nieziemsko i te przepisy są takie rozpustne :) widzę, że jedno masełko prawie się nie doczekało zdjęć :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  42. Nie pogardziłabym taką cudną kolekcją <3

    OdpowiedzUsuń
  43. kokosowe jadłabym łyżkami:D

    OdpowiedzUsuń
  44. Batoniki z bananami i masłem orzechowym skradły moje serce

    OdpowiedzUsuń
  45. Bez dwóch zdań biorę wszystkie masełka! :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  46. Zjadłabym wszystkie. Jakbym je dorwała to ciężko byłoby się od nich uwolnić :) A Wasze dzieła to jak zwykle istny raj dla oczu i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  47. ale ma teraz smaka. Pamiętam jak byłam mała i mój wujek ze stanów przywoził masła orzechowe - pycha

    OdpowiedzUsuń
  48. Uwielbiam wszelakie masła orzechowe, najbardziej chyba z nerkowców, ale wielu jeszcze nie próbowałam. Ciekawi mnie kokosowe, ale po musie Lewanodowskiej nie chcę chyba próbować, haha :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Ale pyszności!!! Mam ochotę na wszystkie masełka...mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Masło z migdałów chetnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger