Szybkie ciasto z mąki teff przekładane owocami i z lodami (bez glutenu, cukru białego, laktozy,)

Musimy się przyznać, że to ciasto miało być tylko wersją testową nowej mąki Teff z firmy Incola. Jednak efekt finalny tak nam się spodobał (i zasmakował), że szybko cyknęły się minimalistyczne fotki i przepis trafia na bloga 😄 Dlatego też składniki odmierzane są na szklanki i generalnie jest on do zrobienia na tzw. czuja. Jest jednak bardzo prosty, smaczny a do tego wygląda jak tort nad, którym spędziliście pół dnia a nie pół godzinki 😎 Polecamy bardzo wspomnianą mąkę, ponieważ bardo fajnie sprawdza się w wypiekach bez glutenu a do tego posiada wiele właściwości





Składniki  (śr: 18 cm):

Ciasto z mąką teff
-1/2 – 3/4 szkl. ksylitolu
-2 duże jajka
-4 pełne łyżki oleju kokosowego
-napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk)
-cynamon (ilość w zależności od preferencji)

Owocowy środek
-1 dojrzały banan
-mały pęczek rabarbaru
-szklanka truskawek

Dodatkowo
-ulubione lody domowe lub kupne
-gorzka czekolada  do ozdoby
-owocki do ozdoby

1. Rabarbar obrać, pociąć na mniejsze kawałki i z odrobiną wodę przez dosłownie chwilę dusić go na patelni aby nieco zmiękł. Truskawki umyć a banan pociąć na plastry.
2. Mąki wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem.
3. Jajka rozmieszać.
4. Olej zalać 3/4 szklanki ciepłym napojem roślinnym.
5. Do mąk dodać jajka i rozpuszczony olej w napoju. Wszystko wymieszać i dolać jeszcze trochę napoju roślinnego aby nie było suchej mąki. Odczekać kilka minut by mąki wpiły płyny. Ciasto ma być plastyczne, mokre ale bardziej ma przypominać mokry piasek.
6. Tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i delikatnie „uklepać” pierwszą warstwę ciasta (mniej więcej połowę).
7. Na pierwszą warstwę wyłożyć plasterki banan, połówki truskawek oraz nieco rozmiękły rabarbar. Całość wyrównać łyżką.
8. Na owocową warstwę kruszyć i lekko dociskać kolejną porcję ciasta.
9. Całość piec w 180’C-200’C ok 30-40 minut. To zależy od piernika, u nas w małym przenośnym wszystko piecze się szybciej :) Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie ciągnie się za nim. Można jeszcze zostawić ciasto w piekarniku na opcję „dół” kilkanaście minut aby mieć pewność, że spód się dopiecze bo owoce puszczą sok.
10. Można podawać jeszcze trochę ciepłe wraz z owocami i lodami <3




73 komentarze:

  1. CZarujecie swoimi wypiekami. Z takimi dodatkami i składnikami ciasto nie mogło nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już od dawna miałyśmy ochotę na takie konkretne ciacho bez kremu za to z lodami :D Udało się :P

      Usuń
  2. Cudownie się prezentuje :) Az chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik od razu skojarzył mi się z latem i wakacjami, wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja uwielbiam rabarbar! Jest niezastąpiony - w duecie z truskawką bądź sam - w świeżej drożdżówce z kruszonką.

    Ciekawi mnie, co zrobiłyście z resztą ciasta po spróbowaniu, skoro była zalana topniejącymi lodami ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałyśmy takiego problemu, ponieważ ciasto zostało zjedzone od razu :P

      Usuń
  5. ciasto wygląda genialnie, Wam chyba nie zabraknie pysznych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojaaaaa <3 no cudo! :D
    - bardzo prosty - moze w koncu wypróbujemy swoich sił :D <3
    buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem robimy ukłon w stronę osób, które nie wierzą w swoje cukiernicze siły i mamy nadzieję, że zachęcimy Cię do eksperymentu :D

      Usuń
  7. u mniam, mniam;)
    pysznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Poproszę o kawałek z gałką lodów 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Mąka Teff to dla mnie zagadka, ale ciasto fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Pyszne musi być to ciasto :) Idealne na letnie dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ale zimą też na lody i owoce by się miało chętkę :D

      Usuń
  11. Wygląda tak pysznie, że aż ma sie ochotę sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale bym zjadła kawałek takiego pysznego ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. O jaaaaa, dostałam ślinotoku <3 a teraz jestem w trakcie intensywnej nauki i przydałaby mi się taka dawka słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie, oj muszę coś upiec w końcu. Mąki teff jeszcze nie próbowałam, ale ostatnio maniok mi mocno podpasował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) Mąka Teff na pewno Ci przypadnie do gustu bo ma wiele właściwości i jest idealna dla alergików :)

      Usuń
  15. Przyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o mące Teff ale z tego co czytam to jest zdrowsza od pszennej, więc myślę że to całkiem fajna alternatywa! Owoce są bardzo bliskie mojemu sercu i uwielbiam je w każdym wydaniu, więc ciasto z pewnością przypadłoby mi do gustu <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowa i z tego co zauważyłyśmy to fajnie chłonie płyny :) Musimy jeszcze z nią poeksperymentować :)

      Usuń
  16. Fajne ciacho. Wygląda obłędnie. Letnie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten eksperyment wygląda pysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda znakomicie, ale do jego upieczenia przekonał mnie skład; rabarbar, banan, truskawki, czekolada, lody... Ech, BAJKA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie takie, że tylko brakuje masła orzechowego do pełni szczęścia :D

      Usuń
  19. Uwielbiam takie szybkie propozycje :) Torcik jak zawsze wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ja mam już swoją kuchnię i swój nowiutki piekarnik, to teraz będę po kolei testować wszystkie Wasze przepisy:D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda jak ciasto wyśmienicie smakujące, jak z najlepszej cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda naprawdę smakowicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Typowe letnie ciasto choć z nietypowych składników, brawo!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ależ to pysznie wygląda! Jak zwykle stworzyłyście prawdziwe cudo cukiernicze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam :P Jak widać można podobne stworzyć samemu bez wielkiego nakładu :) Lody robią całą wizualną robotę :P

      Usuń
  25. Wygląda na takie, co genialnie chrupie. Więc z lodami prawdziwa poezja! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chrupie nieco góra ale całość nie jest zbytnio wysuszona :)

      Usuń
  26. Takiego torcika nie da się nie pokochać :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jak dla mnie lody nie mają prawa łączyć się z ciastem, ale ślicznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, u nas nie ma połączania niemożliwego xD

      Usuń
  28. Wygląda bardzo apetycznie :) Ciasto jakby trochę kruche, do którego świetnym dopełnieniem jest masa owocowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby dodać tak bezę to nawet można to nazwać skubańcem/pleśniakiem :P

      Usuń
  29. rabarbar,truskawki, lody,,,ciasto... <3 :D no wypas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie dodałyśmy jeszcze masła orzechowego :P

      Usuń
  30. Szczerze uwielbiam mąkę teff! <3 Ten przepis jest niemal idealny dla mnie - miałam, nadzieję, że wegański, a tu jajka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można by się pobawić i go zweganizować ;) Pewnie z nieco większą ilością oleju oraz ze śmietanką kokosową wyszedłby zadowalający efekt :)

      Usuń
  31. WOW. Jak zawsze sztosik i chętnie bym zjadłam

    OdpowiedzUsuń
  32. Piękne zdjęcia. O tej mące jeszcze nie słyszałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Z lodami - to biegnę do pomocy bo się rozpuszczą :)
    Uwielbiam rabarbar! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wyobraź sobie jak ciężko było robić zdjęcia jak one się tak rozpuszczały... cały czas trzeba było ślinkę połykać XD

      Usuń
  34. Świetne ciacho :) Idealny deser na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Nigdy nic nie robiłam z mąki teff, ale firma z ktora współpracuje mi podesłała i fajnie zobaczyć co można z niej wyczarować z :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam przypadła do gustu i na pewno jeszcze będziemy z nią kombinować... aczkolwiek tak nam zasmakowała w tej wersji, że mamy zamiar powtórzyć sobie to ciacho :P

      Usuń
  36. Jestem tu pierwszy raz! Muszę przyznać że masz super przepisy i piękne zdjęcia, będę zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszymy i zapraszamy częściej :D

      Usuń
  37. Lubię takie przepisy, choć nie do końca jestem zwolennikiem ksylitolu dodawanego do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  38. Mój sernik właśnie się piecze, a teraz to bym zjadła kawałek tego ciacha! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernikiem też nie pogardzimy! :D no to wymiana ^^

      Usuń
  39. Wypiek pięknie wyglada. Jeszcze nie słyszałam o takiej mace.

    OdpowiedzUsuń
  40. Świetny przepis, pierwszy raz spotykam się z taką mąką

    OdpowiedzUsuń
  41. Uwielbiam jak owoce w cieście miękną i tak ładnie je barwią :D <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają swój urok takiego nieładu z apetyczną nutą :D

      Usuń
  42. Ale fajne, a najlepsze, że szybkie i z rabarbarem <3

    OdpowiedzUsuń
  43. Muszę w płątki i mąkę Teff się zaopatrzyć bo bardzo podobają mi się pomysły na te produkty. Ciasto jest ekstra a szczególnie te lody roztapiające się. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  44. Pierwszy raz słyszę o mące teff ale jak patrzę jakie cuda można z niej wyczarować to już mi się podoba! :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger