Brownie z cukinii z kremem kokosowo-wiśniowym (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)

Ostatnio mamy fazę na wszelkie brownie! Chciałyśmy aby było jak najbardziej proste, fit i składało się z mąk ogólnie dostępnych. UDAŁO SIĘ! Wyszło pysznie, nieco piernikowo bo dodałyśmy przyprawy oraz całość nasączyłyśmy dodatkowo mieszanką mocnego kakao. Na koniec kleksy z kremu kokosowo-wiśniowego dopełniły nasze ciacho. Niestety podobno w Lidlu nie będzie już mleczka kokosowego, którego śmietanka była idealna do ubijania. Dlatego używamy mleczko Real Thai z dużą zawartością miąższu i bez żadnych ulepszaczy, które świetnie nadaje się do kremów i nie tylko a dostępne jest min. w sklepie Kuchnie Świata 😍




Składniki (śr: 21 cm):
-450 g cukinii
-150 g mąki gryczanej
-150 g mąki owsianej lub zmielonych płatków
-20 g skrobi
-Ksylitol według uznania
-4 pełne łyżki kakao
-1 łyżka octu jabłkowego
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-Cynamon, kardamon, mielony imbir

Krem kokosowo-wiśniowy
-stała część powstałego z jednej puszki mleka kokosowego Real Thai
-szklanka wiśni (mogą być mrożone)
-ksylitol
-mąka kokosowa 

Dodatkowo
-kakao do nasączenia: 3 łyżki kakao, 1/2 szkl gorącej wody lub napoju roślinnego, ksylitol według uznania (wszystko dokładnie wymieszać).
-wiśnie (do dekoracji)

1. Cukinie zetrzeć w oczka na tarce, posypać kilkoma łyżkami ksylitolu i zagnieść aby puściła sok a miąższ mocno zmiękł (wody nie odlewać!).
2. Mąki, skrobię, kakao i przyprawy wymieszać.
3. Do kubeczka wlać ocet i wsypać sodę. Gdy opadnie piana wlać mieszankę do cukinii.
4. Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych i wszystko wymieszać. Ciasto można spróbować i dodać ewentualnie więcej ksylitolu.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta pokroić go w dowolne kształty i polać przyrządzonym kakao.
7. Na końcu udekorować kemem kokosowo-wiśniowym (śmietankę, wiśnie i ksylitol zblendować, dodać tyle mąki kokosowej ile potrzeba do jego zagęszczenia).


67 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, aż narobiłyście mi ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, a dlaczego w Lidlu nie będzie już mleczka kokosowego? Jak to tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiemy dokładnie dlaczego ale znalazłyśmy je tylko w jednym Lidlu gdzie była już ich ostatnia paleta :/ Jest tylko to o małej zawartości kokosa :/

      Usuń
  3. Wygląda urzekająco i podejrzewam, że tak również pachnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. ileż dobra w tym Brownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ileż dobra w tym brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, u mnie dzisiaj też brownie z cukinii, tylko w wersji muffinek!:D Uwielbiam takie czekoladowe wypieki, a te z dodatkiem cukinii to jedne z moich ulubionych :) Ten krem wiśniowy też jest cudowny, w połączeniu z czekoladowym brownie musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muffinkowa wersja też brzmi świetnie :) My od dawna zwariowałyśmy na punkcie łączenia czekolady/kakao z kwaśną wiśnią :)

      Usuń
  7. Kocham brownie, ale dzisiaj z cukinii planuję zrobić placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my zrobimy placki jak skończy się nam faza na brownie xD

      Usuń
  8. Gdybym miała wskazać swoje najulubieńsze owoce, to wiśnie niewątpliwie znalazłyby się gdzieś bardzo wysoko w rankingu :D Potrafię je jeść wręcz nałogowo i sobie wcale nie żałuję bo są w końcu mega zdrowe ;) Przysmaki w waszym wydaniu, zawsze wyglądają cudownie dziewczyny!

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też bardzo lubimy wiśnie same w sobie gdzie wielu ludzi się nieco dziwi bo widzi je tylko w kompocie lub dżemie :P

      Usuń
  9. Zdecydowanie moje smaki! Jak to brownie apetycznie wygląda! Oj, zjadłabym takie z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie wypieki z cukinią :) To ciacho wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda na mega czekoladowe i gęste <3 I super pomysł na krem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spodziewałyśmy się ciężkiego ciasta a wyszło dość puszyste i nie takie "zaklejające" jak inne typowe brownie :)

      Usuń
  12. To brownie wygląda niczym tor :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pokrojone na dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od dawna chciałyśmy tak pokroić okrągłe ciasto :D

      Usuń
  14. Piękne ciasto, wygląda na mega czekoladowe i wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Brownie z fasoli jadłam, z ciecierzycy też, ale z cukinii jeszcze nie! Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To również nasze pierwsze a kiedyś jadłyśmy nawet takie z pomidorów!!! :D

      Usuń
  16. Oj, ja bym dziś potrzebowała poprawić sobie humor 5 kawałkami takiego brownie;)

    OdpowiedzUsuń
  17. O różnych brownie w swym życiu słyszałam, ale o cukiniowym nigdy. Fakt faktem cukinia ma neutralny smak i doskonale nadaje się jako dodatek, który po doprawieniu i w towarzystwie innych składników nabiera wyrazu. Więc w pewnie ciastach również sprawdza się bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A myślałyśmy, że to dość popularne! Co powiesz na brownie z pomidorów? takie też kiedyś jadłyśmy i było zacne :D

      Usuń
  18. Świetny przepis! Muszę koniecznie spróbować, bo nie mam już co zrobić z cukinią!
    Bogna z saluvita.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Jadłabym to, tylko jest jeden problem. dziś mam lenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z prostszych ciast ale wiemy co to znaczy mieć lenia, że nawet owsianka jest zbyt pracochłonna xD

      Usuń
  20. No cóż, brownie jest nieśmiertelne :) A z wiśnią to już w ogóle bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Odpowiedzi
    1. Dobrze powiedziane... kawał! najlepiej jak największy :D

      Usuń
  22. Też zawsze używam tego mleczka, w kuchniach świata mają w dobrej cenie, ale od kiedy zamknęli sklep w Renomie, to mam ograniczony dostęp, bo jakoś do Magnolii mi nie po drodze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Magnolia jest za daleko to już wolimy zamówić przez internet :P

      Usuń
  23. dla mnie kokos i wiśnia to połączenie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Urzekł mnie sposób krojenia :). No, a że ciasto mistrzowskie, to wiadoooomoooo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętamy na jakim blogu widziałyśmy tak pokrojone ciasto i mimo, że było to bardzo dawno to zawsze chciałyśmy tak po porcjować jakiś wypiek :D

      Usuń
  25. Brownie z mleczkiem kokosowym, mniamm ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  26. zaskoczył mnie sposób pokrojenia ciasta, wow nawet to perfekcyjnie dopracowane, brawo!

    OdpowiedzUsuń
  27. Brownie to moje ulubione ciasto :) super dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że będzie smakować :) Już otrzymałyśmy wiadomości, że tak jest :)

      Usuń
  28. Uwielbiam brownie w każdej postaci ☺

    OdpowiedzUsuń
  29. Brownie z cukinii? Wow, takich cudów jeszcze nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądziłyśmy, że tak może zdziwić dodatek cukinii do ciast skoro powszechnie zna się placki z niej czy inne cuda :D

      Usuń
  30. Brownie to jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  31. O jeju, ale bym zjadła ;) wygląda to zjawiskowo <3

    blog

    OdpowiedzUsuń
  32. Super, że jak najbardziej fit! Z cukinii piekłam wczoraj ciasteczka - boskie, więc ciasto na pewno też :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciasta z cukinii jeszcze nie próbowałam! Nie przestajecie mnie zaskakiwać!

    OdpowiedzUsuń
  34. JEstem właśnie po pączku ... wsunąłbym Wasze słodkości jeszcze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co tam jedne pączek :P Lepiej zjeść blachę ciasta z cukinii xD

      Usuń
  35. fantastyczne ciasto :) Przydałby mi się teraz kawałek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  36. jak ja moglam tutaj nie wpasc do Ciebie, jak takie pysznosci serwujesz!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej późno niż wcale! :D Zapraszamy częściej :)

      Usuń
  37. Mam wszystkie składniki na ciasto, więc na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy :) Już 3 osoby robiły i dały nam znać, że wyszło i jest pysznie :)

      Usuń
  38. Moim marzeniem jest takie dzieła tworzyć :) ale u mnie to tylko zakalce super wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  39. No własnie ja też nie dostałam już tego mleka w lidlu więc kupię to, szkoda, że jest droższe :) ciasto wygląda tak, że ślina cieknie. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droższe ale skład zacny :D Polecamy produkty z tego sklepu :P

      Usuń
  40. Uwielbiam brownie! To Wasze jest mega :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger