Proteinowy torcik z kremem „serowym” limonkowym i szpinakowym ciastem (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)


Przyszedł wreszcie czas na szpinakowe ciasto w wegańskim wydaniu! Wyszło całkiem zacnie mimo iż myślałyśmy, że biszkopt ze szpinakiem bez jajek raczej się nie uda. Tymczasem smakowało super i było mięciutkie oraz nieco wilgotne  😊 Takie śliczne zielone ciacho przełożyłyśmy proteinowym kremem limonkowym. Waniliowe, wegańskie białko Plantforce świetnie połączyło się z cytrusowym akcentem. Torcik idealny dla każdego zakręconego na punkcie zieleni 😍






Składniki (śr:  21 cm):

Szpinakowe ciasto
-200g mąki ryżowej
-150g skrobi
-60g mąki sojowej
-230g mleka sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego
-150 g ksylitolu
-200 g świeżego szpinaku
-100g szklanki oleju rzepakowego
-40 g siemienia lnianego mielonego
-200 ml gorącej wody
-sok z 1/2 cytryny
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

„Sernik” limonkowy
-180g tofu naturalnego
-150g mleka sojowego/ryżowego
-70g suchej kaszy jaglanej + 150-200g wody
-3 limonki (i otarta skórka z jednej lub dwóch)
-150g ksylitolu
-35g (3 łyżki) mąki kokosowej
-1,5 łyżeczki płaskiej agaru + kilka łyżek wody

Dodatkowo
-limonka i kiwi (do ozdoby)

1. Umyć szpinak i dokładnie go osuszyć na sicie za pomocą ręczników papierowych. Jeśli kupujecie pakowany i umyty i świeżo  oraz czysto wygląda to nie trzeba tego robić.
2. Zmielić len lub użyć mąki lnianej. Wymieszać go energicznie z 200g gorącej wody i odstawić na bok.
3. Do mleka roślinnego wlać ocet i również odstawić na bok.
4. Mąki, proszek i sodę wymieszać oraz przesiać przez sito.
5. Za pomocą blendera zmiksować mleko roślinne, olej, ksylitol, szpinak, sok z cytryny na gładką masę. Na końcu dodać glutek z siemienia lnianego i znów miksować.
6. Do suchych skąłdników dodać mokre i kilak minut mikserem na wysokich obrotach całość połączyć.
7. Do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 170-80’C ok 40-55 minut. Należy sprawdzać je patyczkiem czy ciasto jest suche i dopieczone.
8. Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie gorącą wodą ora kilka razy zwykłą z kranu. Ugotować ją w wodzie do miękkości i wchłonięcia płynu na małym ogniu.
9. Tofu, mleko roślinne, sok z limonek i otartą skórkę, ksylitol i ugotowaną ale jeszcze ciepłą kaszę zblendować na gładką masę. Dodać białko roślinne i znów zblendować. Można spróbować i dodać więcej ksylitolu i limonki/cytryny (kwasku nie żałować!).
10. Agar wsypać do małego garnuszka wlać kilka łyżek wody oraz kilka łyżek powyższej masy i wymieszać. Całość podgrzać na małym ogniu aż do zagotowania i ciągle mieszając trzymać na ogniu jeszcze minutkę.
11. Do masy dodać zagotowany agar oraz mąkę kokosową i całość znów wymieszać lub zblendować na gładko.
12. Zielone ciasto przekroić na dwa równe blaty. Górę ściąć i zjeść (kawałek zostawić do ozdoby).
13. Pierwszy blat umieścić w oczyszczonej tortownicy, wylać większą część masy i gdy zacznie nieco tężej góra nałożyć drugi blat, na który wlać resztę masy.
14. Gdy całość stężeje w lodówce (najlepiej zostawić tort na całą noc) udekorować owocami.



77 komentarzy:

  1. Teraz tak cudowne torciki to Wasz znak rozpoznawczy (poza Pandami) xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że nasze torty można rozpoznać bez pandziego loga :D

      Usuń
  2. Uwielbiam warzywne wypieki, ale ze szpinakiem jeszcze niczego nie wyczarowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, robiłam w pracy i osoby, które nie jadły ciasta szpinakowego były zachwycone :)

      Usuń
  3. Limonka,bosko się prezentuje 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny, dawno u Was nie byłam, a tu takie pyszności (zresztą jak zawsze). Uroczy torcik i równie urocza dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z limonką mogłabym mieć problem. O ile cytrynę w słodyczach (i nie tylko) bardzo lubię, o tyle limonka przyprawia mnie o dreszcze. Szpinak na plus.

    OdpowiedzUsuń
  6. nie tylko piękny, ale i musi być pyszny! Orzeźwiające połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę - jak fajnie się udał ten biszkopcik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, ale to nie sa moje smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, szpinak w cieście - to dopiero niecodzienny widok :D Jestem mega ciekawa jak smakuje, bo wypieki w waszym wydaniu zawsze wyglądają smakowicie i oryginalnie <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto szpinakowe swego czasu już przeżyło swoje 5 minut na blogach kulinarnych :) Osobiście wolimy dodać do niego trochę jarmużu, który nadaje jeszcze ciekawszego smaku :D

      Usuń
  10. Wszystko by było super gdyby nie ten szpinak :)
    Można go podmienić na coś innego, a jak tak, to co by się najbardziej nadawało? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować z jakimś owocem typu brzoskwinia ale nie daje gwarancji, że wyjdzie idealne bo nie próbowałam :P Warto zaryzykować więc daj znać jak poszło :D

      Usuń
  11. wygląda pysznie, a w dodatku ze zdrowych produtów! super!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uroczo to wygląda i jak zwykle jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepięknie wygląda :) Na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. takie danie na pewno zrobi wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda cudnie! Lubię takie nietypowe przepisy i nieiczynieoc składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolejny cudowny wypiek... jestem pod wrażeniem, bo wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  17. Ślicznie wygląda! :) Podoba mi się to połączenie. Białko w takiej postaci - pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale ciekawe jak smakuje z serowym kremem :) niesamowity wizualnie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Prawdziwe mistrzostwo, tort wygląda jak milion dolarów!

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne dekoracje, tort wygląda lekko i elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten krem limonkowy pewnie wymiata! :D Torcik prezentuje się bajecznie <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Gdyby nie zdjęcia to szpinak w cieście nie brzmiałby tak apetycznie jak brzmi w tym przypadku *o*

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny! Wygląda na lekki, ale też na pożywny :) Zresztą serniki zawsze kojarzą mi się z ciastami, którymi można się najeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie wegańskimi wypiekami można się najeść :) Są bardzo treściwe :)

      Usuń
  24. Ale pyszności i jak ślicznie i rześko wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  25. aż szkoda jeść takie cukiernicze arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń
  26. Kolorek ma śliczny. Najbardziej podoba mi się w przepisie "górę ciasta ściąć i zjeść" o tak !:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Tort wyglada oblednie. Ale mam pytanie, czy mozna czyms zastapi to waniliowe bialko....o ile reszta skladnikow jest mi znana i wiekszosc u siebie mam, to takiego cuda nie znam (ewentualnie jako ktos kto nie jeat w zasadzie na zadnej diecie eliminacyjnej do tej pory nie potrzebowalam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dać 100g kaszy jaglanej i trochę więcej wody aby ją ugotować. Jak wszystko zmiksujesz tak jak w przepisie to następnie daj 45-50g mąki kokosowej i zagęść agarem :)

      Usuń
  28. Apetyczny torcik! Podoba mi się kolor i to, że biszkopt jest ze szpinaku!

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudowny kolejny torcik :) dla mnie jesteście Mistrzyniami wypieków :) cudo

    OdpowiedzUsuń
  30. Idealny. I ten kolorek :)
    Ale mi narobiłyście smaku na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciekawy jest ten dodatek mąki sojowej :D Nigdy jej nie używałam, więc interesuje mnie jej smak. I super pomysł na krem - na pewno limonka dodała sporo orzeźwienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pracy robiłam to samo ciasto z mąką z cieciorki bo tylko taka była i wyszło tak samo :) Tofu w kremach smakuje nam tylko z dodatkiem cytrusów :D

      Usuń
  32. Niesamowity pomysł! Prezentuje się znakomicie i tak też pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Po prostu wspaniały :D Chętnie bym zjadł kawałek, albo dwa :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Miałam iść na dietę, bo muszę kilka kilogramów zrzucić, ale najpierw wpadnę na ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Jestem bardzo ciekawa smaku i biszkoptu, upiekę bo miałabym podobne obawy jak upiec biszkopt bez jajek, a tu proszę - jest i to jaki! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam go już 3 razy i mam pewne przemyślenia :)
      Warto upiec go w większej tortownicy niż 18cm (czyli tak jak w przepisie 21cm) aby zrobić maks 2 blaty. Lepiej nie piec ciasta dłużej niż 50-60 minut bo zaczyna ciemnieć kolor. Gdy robię to ciasto o średnicy 30cm ciasto odpowiednio powiększone rozlewam do dwóch tortownic by było cieńsze i szybciej się piekło, zachowuje najpiękniejszy kolor w takiej sytuacji :)

      Usuń
  36. Jeju, jak on cudownie wygląda! Ale to jak wszystkie u Was, więc nie zaskoczę komentarzem ;)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  37. Jesteście na prawdę niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  38. takiego muchomorka chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Przeuroczy jest ten torcik, zapolowałbym na takiego muchomorka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiemy dlaczego ale wiele osób czuje sie skuszonych na muchomorka, który jest najbardziej niejadalną częścią tego tortu :D Czyżby zakazany owoc lepiej smakuje? xD

      Usuń
  40. Wygląda jak zwykle obłędnie... wiem wiem, jestem nudna, zawsze tak piszę, ale tak jest! Zawsze! :) Co więcej, myślę, że to jest strzał dla mnie, bo ta limonka...no ja po prostu nie lubię bardzo słodkich słodyczy, no co zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komplementy nawet te same mogą być powtarzane w nieskończoność :D
      Dziękujemy :)

      Usuń
  41. Dziewczyny, jak zwykle nie zawodzicie w dostarczaniu zdrowych i jakże fotogenicznych deserów (z pewnością również i pysznych)! A wspomniane białeczko już zamówione :)

    OdpowiedzUsuń
  42. uwielbiam te wasza ciacha0 dostałam ślinotoku ;D

    OdpowiedzUsuń
  43. Zielone ciasta zawsze będą kojarzyć mi się z Wami, podobnie jak proteinowe :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  44. Robiłam kiedyś ciasto ze szpinakiem , nie wyszło mi za dobrze. I od tego czasu trochę się do nich zraziłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiemy, my tak mamy z tartami :P Próbowałyśmy ale dla nas szału nie robią, jednak cały czas próbujemy się przemóc i jesteśmy na dobrej drodze :D

      Usuń
  45. Wygląda przepięknie i musi smakować bardzo dobrze. Zasiałam szpinak, więc już wiem co z niego przygotuje <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś miałyśmy szpinak w ogródku i jarmuż ale tak się rozrosło wszystko, że nie przejadłyśmy takiej ilości :P

      Usuń
  46. Świetny przepis i wspaniałe zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  47. Ale to wygląda. Zjadłbym całe na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Jak zawsze wygląda to u Was rewelacyjnie! :) mmm pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  49. cudo,musiał być przepyszny !

    OdpowiedzUsuń
  50. Super pomysł! Z chęcią bym kawałeczek spróbowała :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger