Tort kasztanowo-kakaowy z jogurtowym kremem i czereśniami (bez glutenu, cukru białego)

Przed Wami tort, który był bohaterem jednej z naszej sesji zdjęciowej w cukierniczym wydaniu. Torcik nie tylko spisał się wizualnie ale również (a nawet przede wszystkim) smakowo! a to dlatego, że po wszystkim został rozkrojony i podzielony na osoby zaangażowane. Wszystkie potwierdziły, że biszkopt z mąki kasztanowej jest bardzo smaczny, delikatny i słodszy (ta mąka jak żadna inna podbija słodycz wypieku). Całość wypadła tak dobrze, że tydzień później upieczony został bardzo podobny tort kasztanowy na inną imprezkę i również zbierał pozytywne recenzje. Nawet Pani z celiakią była bardzo zadowolona, że torcik jest bez glutenu (mąka z firmy Incola jest certyfikowana) a do tego taki pyszny. Szczerze polecamy przepis jak i tą mąkę ❤ 😍






Składniki  (śr: 18 cm):

Kasztanowy biszkopt 
-5 dużych jajka
-20g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej)
-35g kakao
-200g ksylitolu
-2 łyżki oleju rzepakowego
-szczypta soli

Krem jogurtowo-kokosowy
-400-500g serka homogenizowanego
-400g jogurtu typu greckiego
-ksylitol
-sok z połówki cytryny
-mąka kokosowa ok 4 łyzki

Polewa daktylowo-kakaowa
-80g daktyli
-3 łyżki gorzkiego kakao
- ½ szkl. ciepłej wody
-2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody

Dodatkowo
-czereśnie (lub wiśnie)
-dżem wiśniowy lub czereśniowy (do posmarowania blatów)
-kakao (do ozdoby)

BISZKOPT KASZTANOWY
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol  i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując) oraz strumieniem wlewać olej. Mąkę, proszek i skrobie wymieszać razem z kakao, dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty.

KREM JOGURTOWO-KOKOSOWY
Serek i jogurt wymieszać, dodać dowolną ilość ksylitolu i sok z cytryny. Do masy wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze jedną łyżkę.

POLEWA DAKTYLOWO-KAKAOWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z ½ szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody przez ok 5 minut. Następnie zagotować/podgrzać (np. w mikrofali) i mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać ją do masy kakaowej jednocześnie mieszając całość. Zostawić w lodówce do momentu lekkiego stężenia.

1.Pierwszy blat posmarować dżemem.
2. Nałożyć na blat z dżemem krem, najlepiej ze szprycy czy woreczka z odciętym końcem a po bokach i do środka ułożyć w dowolnej konfiguracje czereśnie bądź wiśnie (na bokach są owoce z pestkami aby trzymały piętra i nie wyciskał się z nich sok).
3. Nałożyć kolejny blat i powtórzyć czynności z dżemem, kremem i owocami.
4. Na górę położyć ostatni blat, którego polać nieco tężejącą polewą.
5. Kiedy polewa zastygnie (w lodówce) posypać całość kakao i udekorować według własnych preferencji. 


93 komentarze:

  1. Czy z mąki ryżowej biszkoptów uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Tutaj jest biszkopt na samej ryżowej http://www.candypandas.pl/2017/02/kokosowy-tort-musli-z-owocami-bez.html

      Oraz tutaj po prostu zamień gryczaną mąkę na ryżową http://www.candypandas.pl/2017/04/kakaowy-tort-z-marchewka-bez-glutenu.html (a i w tym przepisie jeżeli nie chcesz to nie musisz dodawać oleju) :)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie i Wy załapałyście się na sesję :)
    Teraz musze przejrzeć Wasz blog w poszukiwaniu przepisu, który najbardziej do mnie przemówi... wiecie po co xD Wybór nie będzie łatwy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To daj znać co wybrałaś a w razie pytań to pisz śmiało :)

      Usuń
  3. Tort wyglada obłędnie i nie wydaje się aż taki trudny w wykonaniu. Przetestuje przepis na następne urodziny 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Torty wydają sie tylko trudne bo są warstwowe ale w rzeczywistości można zrobić prosty i efektowny tort :)

      Usuń
  4. Hej. Wszystko robicie we dwie? Czy tylko jecie we dwie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelika głównie zajmuje się wypiekami na blogu ale jemy zawsze we dwie xD

      Usuń
  5. Ojejku, ja jestem teraz na poście Dąbrowskiej więc patrzenie na takie pyszności sprawia mi dosłownie ból bo nie mogę większości składników xD Ale dodam sobie do listy 'co zjeść za 42 dni' i na pewno przygotuję jak już będę mogła :P

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej to przepraszamy i życzymy wytrwałości oraz dobrego samopoczucia na takim poście :)

      Usuń
  6. Na sam widok aż zgłodniałam *.* Z chęcią wypróbuję przepis ^^
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort wygląda obłędnie i ciekawa jestem tej mąki, bo do tej pory nie miałam z nią styczności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecamy, jest nieco słodka i delikatna :)

      Usuń
  8. Piękny i apetyczny <3 Raj dla podniebienia <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nadal nie dotarłam do mąki kasztanowej... mam tyle innych w szafce czekających na zużycie, że nie wiem kiedy się skończą :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak miałyśmy w którymś momencie ale dotarłyśmy prawie do końca nowości :D

      Usuń
  10. Bardzo apatycznie wygląda. Ja niestety z powodu remonta nie mam od listopada piekarnika, ale kiedyś będzie. Chętnie wrócę do przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiemy ten ból też byłyśmy pozbawione stałego dostępu do piekarnika na 2 lata :P

      Usuń
  11. Ale ekstra tort, po prostu zaniemówiłam z wrażenia :) gratuluję talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tort wygląda obłędnie :) Na taki miałabym ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam tu do Was zaglądać ;) te wasze wypieki są niesamowite :) a ja uwielbiam wszystko co słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też uwielbiamy wszystko co słodkie i co robi wrażenie wizualne :) Dziękujemy :*

      Usuń
  14. Wszystkie przepisy bym chciała wykorzystać, ale kiedy czas na to znaleźć :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda znakomicie i ma składniki, które sama lubię używać w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Faktycznie prezentuje się zacnie. Przyznam szczerze, że nie miałem pojęcia o istnieniu mąki kasztanowej... Im częściej w ostatnim czasie zaglądam na różne blogi kulinarne, tym więcej widzę składników, o których nie miałem pojęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno jeszcze nie raz się zdziwisz bo i my czasem mamy momenty zaskoczenia mimo, że wydaje nam się że jesteśmy na bieżąco z tematem :)

      Usuń
  17. wygląda obłędnie! Ciekawi mnie ta mąka kasztanowa, musi świetnie się sprawdzać do takich słodkich wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłyśmy też kiedyś placuszki i gofry słodko-wytrawne z tej mąki i również wyszły przepyszne :)

      Usuń
  18. Biorę w ciemno :) Wygląda tak fantastycznie, że chyba teraz ciężko będzie mi się skupić na pracy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiemy jak to jest :D Nam było ciężko skupić się na nauce myśląc o wypiekach ale teraz gdy pracuje jako cukiernik to łącze przyjemne z pożytecznym xD

      Usuń
  19. Owocki bym oddał komuś resztę bym zjadł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wymienić na inne ulubione :) Nie pogniewamy się :D

      Usuń
  20. Wygląda idealnie i na pewno świetnie smakuje, kasztanowy biszkopt brzmi świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak zobaczyłam na Insta zdjęcia tego tortu, to automatycznie dostałam ślinotoku :D Kakao, wiśnie i mąka kasztanowa - idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie przepadam za czereśniami, ale to szczegół ;) Jadłabym... *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiemy tego ale szanujemy xD Haha można wybrać inne ulubione owocki :)

      Usuń
  23. Tort smakuje jeszcze lepiej niż wygląda - ten fakt jest ponad moje wyobrażenie. To cudo wygląda aż za dobrze! :D Mąka kasztanowa jako mistrz w podbijaniu słodyczy pewnie będzie zyskiwać coraz większą sławę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sławna mogła być już od dawna bo na rynku już trochę się znajduje ale niezbyt często widzimy ją w przepisach u blogerów :) Dzięki :*

      Usuń
  24. Jak zawsze wygląda niesamowicie apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. kolejne cukiernicze arcydzieło, które wyszło spod Waszych rąk <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Torcik naprawdę bajeczny :D Od razu skojarzył mi się z tortem szwarcwaldzkim, do którego zawsze miałam słabość, ale ten Wasz kusi mnie zdecydowanie bardziej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też się tak skojarzył gdy go robiłyśmy ale oryginału nigdy nie jadłyśmy :P

      Usuń
  27. Wygląda wyśmienicie :) Mąkę tej marki także testowałam i faktycznie jest godna polecenia. W ogóle to zapomniałam o istnieniu mąki z kasztanów, a mam jedną w zapasie, więc czym prędzej muszę zrobić coś z jej udziałem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ma się nad czym zastanawiać :D My musimy kupić kolejny jej zapas :D

      Usuń
  28. Dziewczyny wygląda obłędnie :-) z chęcią bym zjadła kawałek nawet teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda imponująco i smacznie oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  30. A te Panie co jedzą torcik to w gratisie ? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Hej, Pandy! Litości!!!! Czy ja zawsze musze do Was wpadać przed obiadem! :) No, i dietę szlag trafił! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Rewelacyjny, będzie mi się śnił po nocach. ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Prezentuje się naprawdę pięknie! Aż nabrałam ochoty na czereśnie patrząc na niego :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Gdybym u Ciebie nie skomentowala, to bym zgrzeszyla ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarz nawet pod groźbą grzechu jest mile widziany :D

      Usuń
  35. Bardzo ładny i jeszcze zdrowy - ideał!

    OdpowiedzUsuń
  36. Tak smakowicie wygląda, ze przy najbliższej okazji kupię taką mąkę i zrobię podobny torcik ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciekawe jak smakuje słodyczowy biszkopt z mąki kasztanowej :D Wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Taki torcik, to prawdziwe arcydzieło, raj nie tylko dla oczu, ale i za pewne dla podniebienia! <3 Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  39. Ostatnia fota kupiła internety <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nas też zawsze najbardziej ciekawi przekrój ciasta :P Tło jest mało istotne xD

      Usuń
  40. Pychotka, aż miło popatrzeć ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  41. kasztanowy!! jeju, rozpieszczacie mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Pysznie wygląda. I jaki cudowny w przekroju.

    OdpowiedzUsuń
  43. Przesliczny i bezglutenowy. Oczami wyobrazni przeczuwam, ze przepyszny. Widze, jak 2 lyzeczki i 4 rece probuja zaatakowac jeden talerzyk. Czyzby to juz ostatni kawalek tego przepysznego tortu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był pierwszy upragniony po 2h sesji zdjęciowej więc atak to mało powiedziane :D

      Usuń
  44. Woooow wygląda wspaniale :D a ja akurat dietę zaczynam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejna na diecie :D Ale oglądać foteczki można :)

      Usuń
  45. ... a ja się odchudzam, bo sobie pofolgowałam i jak żyć? patrząc na taki tort ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteś już chyba 5 osobą, która jest na diecie :D Nie warto odchudzać się we wakacje, zacznijcie od września xD

      Usuń
  46. Ależ ten tort obłędnie wygląda. Aż chce się piec zdrowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Cudo, a miałam się odchudzać. Są jeszcze czereśnie? Ja miałam takie urwanie głowy ostatnio, że już je spisałam na straty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zacznij dietę od września bo we wakacje nie polecamy się odchudzać xD
      Proponujemy to również dziewczynom u góry :P Jak robiłyśmy to ciasto to jeszcze były ale spokojnie można użyć wiśnie, które my jeszcze mamy, lub inne owocki :)

      Usuń
  48. Taką piękność z przyjemnością podałabym na imprezie urodzinowej bliskiej osoby. Żeby jednak upiec albo zjeść samemu? Nope :P

    OdpowiedzUsuń
  49. Dziewczyny, jak zwykle przeszłyście same siebie! <3

    OdpowiedzUsuń
  50. Ale naszła mnie ochota na takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Świetna propozycja, chociaz ja mało piekę, ale gdyby mi tak ktoś zrobił:-)

    OdpowiedzUsuń
  52. Na sam widok już mi ślinka cienkie. Tylko szkoda, że mi zawsze wychodzą zakalce..dlatego lubię jak ktoś zrobi takie pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  53. Po prostu cudo! <3 Prezentuje się obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Prezentuje się pzewyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger