Serniko-brownie z dynią, pomarańczą i figami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)


Nie można zaprzeczyć, że jesień zawitała nie tylko w naszej kuchni. Pogoda zmienia się co chwilę ale nam apetyt zatrzymał się na korzennych i jesiennych smakach. Dlatego serniko-brownie z dynią i nutą pomarańczy idealnie wpasowało się w nasze zachcianki. Ciasto pod spodem jest słodkie, kakaowe, daktylowe i wilgotne a masa zastępująca sernik jest delikatna, nieco cytrusowa a mąka kokosowa sprawia wrażenie „grudek” sera. Całość wieńczą pięknie wyglądające figi. Koniecznie spróbujcie 😍






Składniki (śr: 21cm):

Ciasto daktylowe
-450 g daktyli
-120g mąki ryżowej/kukurydzianej
-120g mąki gryczanej
-75 g ciemnego kakao
-150 ml oleju rzepakowego
-3/4 do 1 szkl. napoju roślinnego
-8 łyżek cukru kokosowego (lub innego)
-1 łyżka cynamonu lub przyprawy korzennej
-1  łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-1łyżeczka sody oczyszczonej + 1 łyżka octu

Masa dyniowo-pomarańczowa
-150g kaszy jaglanej + 300g mleka roślinnego
-170g do 200g puree z pieczonej dyni
-1 duża pomarańcza wraz ze skórką
-2-4 łyżki mąki kokosowej

Dodatkowo
-2 figi do ozdoby

MASA DYNIOWO-POMARAŃCZOWA
1. Dynie umyć, pokroić i wydrążyć. Następnie upiec w 200’C do zmiękczenia. Odłożyć potrzebną ilość.
2. Kaszę przepłukać kilka razy we wrzątku i w zwykłej wodzie aby usunąć goryczkę.
3. Ugotować ją w ok 300g lub trochę więcej napoju roślinnego do zmiękczenia a nawet rozgotowania (aby później łatwiej się ją miksowało). Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
4. Pomarańcze umyć i oparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i obrać na cząstki pozbawiając większości błonek i pestek.
5.Kaszę, pomarańczę i skórkę oraz dynie zmiksować na gładką masę. Dodać indywidualną ilość ksylitolu oraz mąkę kokosową w zależności od tego jak bardzo krem po zmiksowaniu jest zwarty. Nie może być zbity oraz suchy, ponieważ podczas pieczenia wyparuje z niego jeszcze część wody.

CIASTO DAKTYLOWE
6. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia.
7. Daktyle zmiksować z olejem, cukrem kokosowym, octem i napojem roślinnym na gładką masę.
8. Mąki wymieszać z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia i sodą.
9. Do masy daktylowej stopniowo dosypywać suche składniki i mieszać do uzyskania gęstej masy bez grudek. (można całość miksować mikserem na niskich obrotach)
10. Masę przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (ciasto ma być bardzo plastyczne więc można zrobić łyżką dość wysokie fale), kilka łyżek ciasta zostawić .
11. Piec w 180’C ok 30 minut.
 _____________________________
12. Następnie wylać masę dyniowo-pomarańczową, na górę w różnych miejscach umieścić trochę zostawionego ciasta oraz pokrojone w plastry figi.
13. Całość piec kolejne 20 minut dalej w 180’C.
14. Ciacho zostawić do wystudzenia a następnie można je włożyć do lodówki na kilka godzin. Jednak przed podaniem ogrzać je w temp. pokojowej.



72 komentarze:

  1. Moja rodzinka pożarłaby najpierw oczami xD

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasto samym poprawia humor, wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach ten pomarańcz dyni <3 Cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam połączenia sernika z brownie. Szczytem sernikowo-czekoladowego duetu w domu były: zebra, sernik z czekoladową kruszonką, sernik z czekoladową polewą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My chyba też nie jadłyśmy takiego "normalnego" serniko-brownie :P

      Usuń
  5. Ulala, ale połączenie smaków! A jak pięknie, jesiennie wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasień przez chwilę zawitała ale teraz jest takie słońce, że jeszcze można powiedzieć, że to koniec lata :D

      Usuń
  6. Nie miałam pojęcia, że brownie można przygotować w takim wydaniu! Nie mogę się nadziwić waszej kreatywności, dziewczyny <3

    Uwielbiam dynię oraz pomarańcze, natomiast figi trochę mniej ale i tak z chęcią bym spróbowała :D

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Figi to taki ładny dodatek, zapieczone listki pomarańczy też wyglądałyby ślicznie :) Dziękujemy :*

      Usuń
  7. Serniczek jak marzenie *.* Takie połączenie i smaków i kolorów zdecydowanie do mnie przemawia :D

    OdpowiedzUsuń
  8. zapisuję do wypróbowania, bo ostatnio "bez glutenu" bardzo mnie interesuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Zawsze warto spróbować jeśli coś nas zaczyna ciekawić :D

      Usuń
  9. Taki serniczek to ja mogę jeść - nie dość że wygląda jesiennie to i moje smaki :D Aż muszę sobie zapisać kartę na przyszłość chociaż mam dwie lewe ręce do gotowania ostatnio :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że trafiłyśmy w Twoje gusta :D Zawsze warto spróbować, kiedyś mis być ten pierwszy raz :D

      Usuń
  10. Świetne połączenie i wizualnie jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam właśnie przywiozłam wielką dynię i kto wie może coś podobnego stworzę 😉

    OdpowiedzUsuń
  12. Wasze ciasta i zdjęcia są tak apetyczne, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodzi :D Zdjęcia muszą zmuszać do wypróbowania przepisu :D

      Usuń
  13. Ależ to musi być pyszne, takie smaki to magiczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przepadam za Brownie, ale w takiej formie podane musi być przepyszne 😀

    OdpowiedzUsuń
  15. jak pięknie jesiennie wygląda!

    jedno z moich ulubionych połączeń.. ach, poproszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba większość osób lubi takie połączenia jesienią :D

      Usuń
  16. Bardzo apetycznie wygląda i myślę, że dobrze smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Wizualna rozkosz, dla podniebienia z pewnością również :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszne jesienne ciasto - z darow jesieni, jaki fajny i zarazem ciekawy pomysl i sympatyczne zestawienie smakow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiamy robić wypieki odpowiednie do pory roku :) Dziękujemy :)

      Usuń
  19. Ależ to pięknie wygląda. A smakuje na pewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne połączenie smaku i koloru :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam tę kuchnię jesienną :) Mogłabym jeść dosłownie wszystko z dyni! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też tak uwielbiamy dynie! Mogłybyśmy ją jeść w ciastach i na wytrawnie :)

      Usuń
  22. Wygląda wyśmienicie. Teraz to już będę musiał zjeść coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  23. Takiego połączenia smakowego jeszcze nie jadłam, ale że lubię zarówno dynię, jak i pomarańczę czy figi, to sądzę, że szalenie by mi to sernikowe brownie, albo brownie sernikowe smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz to wszystko to na pewno przypadłby Ci do gustu tak jak nam :D

      Usuń
  24. Ale to musi być pyszne! Chętnie bym się załapała na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  25. coś dla mnie bo też lubię takie vege przysmaki

    OdpowiedzUsuń
  26. Moje ulubione ciasto! Ale Wasza wersja jest nieziemska! Zjadam oczami! :) Jutro chyba też popełnię brownie :D

    OdpowiedzUsuń
  27. To wygląda tak cudownie, że bym tego nie zjadła! Tylko się patrzyła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż w końcu byś nie wytrzymała i zjadła całe za jednym razem xD

      Usuń
  28. Cudownie jesienne ciasto. Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Porywam spory kawałek tego brownie! Cudowne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mogę przeczytać tylko pierwsze słowo "serniko-brownie" i od razu biorę kawałek :D Wy wykombinowałyście dodatkowo całkowicie inny miks smaków :O Całość wygląda pięknie i na pewno super smakuje ;) No i jeszcze ta dynia <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są takie słowa, które kupują czytelnika w jednej chwili :D

      Usuń
  31. Tak jak zawsze omijam ciasta z pomarańczową nutą tak na takie bym się skusiła ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomarańcza w tym przypadku przełamuje słodkie smaki i nadaje takiej "świeżości" więc czasem warto się przełamać :D

      Usuń
  32. ta masa,,ale ma super kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  33. Jesiennie i bogato - eksplozja smaków i kolorów. Zjadłabym... :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wasze ciasta to jedno co lepsze, każde inne i ładniejsze :) jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ok, dzisiaj ten wpis wygral..
    ;) wyglada prze cudownie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  36. A czy mozna bez kaszy jaglanej? :)

    OdpowiedzUsuń
  37. to ciasto obok, którego nie da się przejść obojętnie!

    OdpowiedzUsuń
  38. Wspaniałe, smak pewnie niezapomniany :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger