Orkiszowo-żytnie rogaliki nadziane kremem Super Krówka (bez cukru białego, laktozy, wegańskie)

Macie już ochotę na rogale Marcińskie? My w tym roku wreszcie wyprzedzimy trochę to święto i przepis już podsuwamy Wam pod noski 😃 Nasze rogaliki nie są nadziane makiem (na to przyjdzie czas ;) a użyłyśmy w tym celu krem pistacjowo- kakaowy Super Krówka. Rogaliki z czeko nadzieniem to zawsze dobry pomysł do herbatki, kawki czy na wynos do pracy lub szkoły. Gwarantujemy, że każdy będzie ich Wam zazdrościł 😍





Składniki:
-190g mąki orkiszowej typ 700
-100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-150g mąki żytniej jasnej
-7g suchych drożdży
-250ml napoju roślinnego/ mleka/ wody (u nas mieszanka ryżowo-kokosowa)
-60g oleju kokosowego
-80g cukru kokosowego
-2 jajka lub 200g puree z dyni pieczonej w wersji wegańskiej
-mąka orkiszowa lub żytnia do wyrobienia ciasta ok 200g do nawet 3000g
-krem pistacjowo-kakaowy Super Krówka (recenzja)
-gorzka czekolada i pistacje do ozdoby

1. Napój, olej  i cukier roztopić razem. Jeśli ma to być opcja wegańska- dodać puree z dyni i razem zblendować na gładko. Jeśli nie to osobno rozmieszać jajka. 
2. Mąki i drożdże  dokładnie razem wymieszać.
3. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce (na kaloryfer lub garnek z gorącą wodą) do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem).
4. Podzielić ciasto na 4 części i każdą wyrobić z mąką orkiszową tak aby porcje ciasta nie były zbyt miękkie i luźne podczas wałkowania i wykrawania trójkątów. 
5. Następnie porcje ciasta rozwałkowywać, podzielić na trójkąty, które nadziewać kremem i skręcać jak rogale .Układać rogale na blaszce z papierem do pieczenia.
6. Rogale piec w 170’C ok 20 minut.
7. Rogaliki polać gorzką czekoladą i posypać pistacjami.

Uwaga: Najlepiej wychodzą małe rogaliki z ciasta podzielonego na 4 lub nawet 5 części.


58 komentarzy:

  1. cudowne, ale muszą pysznie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem, co takiego mają w sobie rogaliki, ale gdybym miała do wyboru dokładnie te same ciastka/wypieki w formie bułeczek i rogalików, bez wahania sięgnęłabym po te drugie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszneee <3 To nadzienie zdecydowanie do mnie przemawia, bo nie przepadam za rogalikami z dżemem ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo ładniutko i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale narobiłyście mi ochoty:)
    jeszcze tylko wyczaję jak zrobić bez glutenu i będą dla Małej do szkoły;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejuuu! Jakie one są cudowne <3

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  7. Na takie rogaliki miałabym ochotę :) Świetnie wyglądają i na pewno smakują genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rogaliki to zawsze dobry pomysł, a jeszcze takie pysznie nadziane to biorę w ciemno 2 :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają mega apetycznie, chętnie się poczęstuję jednym )

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie rogaliki wyglądają bardzo smakowicie :) Za świętomarcińskimi nie przepadam, ze względu na to, że są bardzo słodkie. Chyba zrobię z Waszego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nabrałam ochoty na pieczenie rogalików :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne, posypane pistacjami, to dla mnie magiczny smak dziecinstwa. Jak sie rozmarzylam. Dziekuje...

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczne rogaliki, podoba mi się też, że są posypane pistacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O matulu, jakie apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszły jak zawsze zjawiskowe. Muszę przyznać, że mam takiego smaka, że muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chcę zamieszkać w Waszej kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy wiecie w jakim sklepie stacjonarnym mozna kupic ta mase?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według strony producenta ich produkty są w: Netto, Rossmann, Auchan, Carrefour, Piotr i Paweł, Kaufland, Delikatesy Centrum, stacje Paliw Shell :) Ale czy we wszystkich są te kremy to nie wiemy :) Na pewno szukałybyśmy w Rossmanie, Netto i Carrefour :)

      Usuń
  18. Pyszsznie wygladaja. w dodatku w koilorystyce halloween :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyszły genialne!!! Z chęcią takie wykonam, cho© wolałabym dostać je od Was :) <3

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja mam taką ochotę na coś słodkiego właśnie TERAZ :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają chrupko :) Ja niestety jestem bezglutenowcem więc tylko mogę podziwiać :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A Wy jak zwykle - kusicie, i kusicie... całe szczęście, że "na zdrowo". ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Częstuję się jednym i pozdrawiam ❤

    OdpowiedzUsuń
  24. Apetycznie wyglądają a do tego samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wszystkie sklepowe mogą się schować :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Za kazdym razem, jak tu jestem, zaskakujesz mnie nowym przepisem... Takue cudownosci u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Rogaliki wyglądają bosko, a muszą smakować jeszcze lepiej! Poezja!

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglądają przepysznie, mam teraz na nie straszną ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyglądają smakowicie, tutaj to lepiej na głodnego nie przychodzić. <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Ojej właśnie jestem po pracy i musze coś zjeść

    OdpowiedzUsuń
  31. o mniam! ale one pysznie wyglądają! Chętnie bym skosztowała

    OdpowiedzUsuń
  32. jakie fajniutkie! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  33. ale bym sobie zjadła takiego jednego, albo kilka;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Omnomnom upolowałam jednego rogala, ale był z pewnością gorszy od waszych pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  35. O mamusiu.. ślinka mi cieknie na sam widok!
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo fajny przepis na zdrowe rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ależ bym zjadła takie pyszności ;) uwielbiam wszystko co słodkie, leżę z gorączka i nie mam siły na zrobienie takich hmmmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  38. O mój Boże :D Ale smaku narobiłyście!

    OdpowiedzUsuń
  39. Dziewczyny ale cudowne rogaliki :-) znam ten krem i jest po prostu rewelacyjny w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  40. To już wiem, co zrobię w następny weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Rewelacyjnie się zapowiadają! Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Za kazdym razem jak tu jestem dostaje palpitacji serca! Co przepis, to lepszy! Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  43. Oglądanie tych rogalików i niemożność ich spróbowania to prawdziwa tortura!

    OdpowiedzUsuń
  44. Przesmakowite rogaliki! :) Oj, zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  45. Takie na hop do buzi :) Pysznie się prezentują! :)

    OdpowiedzUsuń
  46. U Was takie pyszności, że ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  47. Po takie to ma się ochotę sięgać i sięgać w nieskończoność.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger