Sernik a’la Snickers z okary (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)


Robiąc co jakiś czas mleko sojowe mamy do zużycia resztki soi czyli tzw. okarę. Często robiłyśmy z niej pasztety, kotleciki albo omlety czy wlatywała do gofrów 😃 Aż wreszcie postanowiłyśmy zrobić sernik czy też inna wersja pasztetu ale na słodko 😂 Sama okara nie ma wiodącego smaku więc dobrze jest nadać jej jakiś konkretny. Dlatego też w połączeniu z masłem orzechowym (recenzja pasty orzechowej Big Nature) spisuje się idealnie! Do tego warstwa orzeszków w "oszukanym karmelu" sprawia, że czujemy ducha wspomnianego w tytule batonika. Polecamy zrobić własne mleko roślinne jeśli ktoś pije takie z soi, ponieważ jak widać można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu 😎






Składniki (śr: 21cm):

Sernik z okary
-450-500g okary
-200ml mleka sojowego lub innego roślinnego
-40g skrobi
-30g mąki kokosowej
-2 łyżki płaskie kakao (do spodu)
-łyżka pasty waniliowej
-sól i cukier kokosowy

Orzechy w karmelu
-ok 100g mieszanki orzechów lub tylko fistaszków
-150g daktylu
-melasa z morwy Big Nature
-3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (u nas bez cukru białego)
-masło orzechowe (do polania góry)

SERNIK Z OKARY
1. Okarę zblendować jeszcze raz na gładko wraz z mlekiem roślinny.
2. Dodać masło orzechowe, pastę waniliową, sól i cukier kokosowy. Soli i cukru dodać według własnego uznania ale musi być tych dodatków więcej aby w pieczonym cieście było czuć ten kontrast smaków.
3. Do całości dodać skrobie i mąkę kokosową, wymieszać.
4. Pełne 3 łyżki odłożyć do miseczki i dodać kakao. Wymieszaną masę kakaową wyłożyć cienko i równomiernie na spód wyścielony na dnie papierem do pieczenia.
5. Następnie wlać resztę masy orzechowej.
6. Piec w 180’C ok 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

ORZECHY W KARMELU
7. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Następnie je odcedzić i zblendować na gładko wraz z melasą lub innym płynnym słodziłem. Konsystencja ma być bardziej zwarta niż sama melasa.
8. Orzechy lekko posiekać i uprażyć na patelni lub w piekarniku.
9. Orzechy wymieszać z karmelem i wyłożyć je na górę ciasta.
10. Całość polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i masłem orzechowym.



53 komentarze:

  1. Jak to wyglada.... nic tylko zanurzyć zeby :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to przepyyyyyyyyyyysznie wyglądaaaaaaaaaaaa aż mnie boli ze nie moge tego zjeść :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię to ciacho czasem również w kawiarni/restauracji, w której pracuje, więc zapraszam :D

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie. Z chęcią niedługo spróbuje taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy :) Ktoś kto uwielbia fistaszki będzie w niebo wzięty :D

      Usuń
  4. Super ciasto i do tego zero waste :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne ciasto, na jednym kawałku to na pewno bym się nie zatrzymała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 maksymalnie 3 na głodniaka bo jest baaardzo sycące :D

      Usuń
  6. Wygląda fajnie, jestem ciekawa smaku, szkoda że nie da się uszczknąć kawalutek przez ekran ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciężko by było zjeść tylko kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki sernik to spełnienie marzeń :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wegański sernik, to nie sernik, ale to taki jakby oszukanmy sernik. :D Wygląda pysznie!
    Jak ja dawno miałam zrobić napój sojowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można mówić oszukany sernik :D Ale tylko nazwa "sernik" obrazuje ludziom jego konsystencje i strukturę :)

      Usuń
  10. Przesadzacie... jesteście mistrzami :D

    OdpowiedzUsuń
  11. no i poco ja tu weszłam, ślinotoku dostałam i tyle;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne i ciekawie się zapowiada w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziewczyny u Was jak zwykle same pyszności i nowości 💛💛💛

    OdpowiedzUsuń
  14. pasztet na słodko Wy to macie pomysły :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie pasztet na słodko brzmi mega dziwnie więc sernik pasuje bardziej :D

      Usuń
  15. Wygląda obłędnie, ale bym zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Wegańskie niebo dla podniebienia! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie dość, że sernik! To jeszcze o smaku snickersa! To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już w tytule jest Snickers to ludzie biorą bez pytań :P Widzę to podczas sprzedaży ciast w miejscu gdzie pracuje :P

      Usuń
  18. Skad u Was takie pomysly na cos slodkiego?? Jestem pod wrazeniem!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. O jeżu wygląda pysznie. Szkoda, że jest nafaszerowany składnikami, które dla mnie są zakazane 🙈 nie mogę jeść soi, a orzechy muszę ograniczać 😞

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to szkoda :( Ale jest mnóstwo innych słodkości na tym świecie, więc głowa do góry :D

      Usuń
  20. Istny food porn! A ja jestem ciekawa czy sprzedajecie swoje wyroby? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarza się, że znajomi się do nas zgłaszają :) Jak chcesz zawsze możesz napisać na priv :)

      Usuń
  21. Sama kiedyś robiłam sernik z okary i pamiętam, że wyszedł przepyszny, do takiego stopnia, że w ten sam dzień nie było po nim już śladu :D Wersja "snicersowa" z pewnością smakowała obłędnie pysznie :)
    Tymczasem idę robić mleko sojowe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyszedł Ci świetny :) To teraz musisz powtórzyć przepis :D

      Usuń
  22. Wygląda i brzmi apetycznie :) Ale patrząc na przepis mam też wrażenie, że to strasznie trudne do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko się tak wydaje :) Jeden z prostszych ciach, które robiłyśmy :)

      Usuń
  23. Jejku jakie pyszności zrobiłyście. Wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy nie słyszałam określenia "okara", co wcale mnie nie dziwi, bo nie miewam do czynienia z resztkami soi i niespecjalnie mnie interesują. Moje resztki z jedzenia nazywają się okruszki i zbieram je palcem :P

    OdpowiedzUsuń
  25. Wykończycie mnie tymi pysznościami. MUSZĘ go zrobić ;)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  26. To wygląda przepysznie! Będę musiała kiedyś wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda przepysznie i przepis nie jest skomplikowany, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kochane to wygląda bardzo przepysznie, na prawdę mnie zauroczył :)

    OdpowiedzUsuń
  29. bardzo zaciekawiła mnie melasa z morwy, używam trzcinowej i z granatów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nas ciekawi ta z granatów :D Lubimy jeszcze melasę z karobu :)

      Usuń
  30. Sernik wygląda tak obłędnie, że ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobiłem ten przepis trochę po swojemu(bez cukru - trochę stewii oraz mniej suszonych daktyli) i wyszedł dosyć smaczny, ale za ciężki. Radzę posłuchać rady w przepisie i naprawdę nie żałować słodkich dodatków(stewii ewentualnie lub suszonych owoców). Jednak sernik ma być słodki :)
    Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba przyznać, że nie jest to lekki rodzaj "sernika", bo jednak okara to praktycznie sam błonnik plus białko a jak jeszcze połączymy ją z tłuszczem czyli masłem orzechowym to mamy naprawdę sycące combo :D Do tego okara jest raczej bez smaku tak jak tofu, więc trzeba użyć dodatków, które ten smak nadadzą ;) Nie ma za co, i mamy nadzieję, że zrobisz go ponownie kombinując ze swoimi ulubionymi dodatkami ;)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger