Makowiec z budyniem (bez glutenu, cukru białego)

Święta już na wyciągnięciu ręki. W kuchni od rana do wieczora same przygotowania a na stole na talerzyku kuszą makowce i serniki. My natomiast wspominamy makowiec z budyniem, którego zrobiłyśmy tydzień temu! Polecamy spróbować taką nietypową wersję, ponieważ kremowy budyń wspaniale smakuje z masą makową i korzennym kruchym ciastem :D


Kochani życzymy Wam WESOŁYCH ŚWIĄT, SPEŁNIENIA MARZEŃ, ZDROWIA i aby wszystkie wasze wymarzone wypieki udawały się IDEALNIE ❤





Składniki (śr: 18 cm)

Ciasto
-1/2 szkl. zmielonych płatków owsianych bez glutenu
-1/2 szkl. mąki ryżowej
-1/2 szkl. mąki kokosowej
-1/2 – 3/4 szkl. ksylitolu
-2 jajka
-4 pełne łyżki oleju kokosowego
-napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk)
-cynamon (ilość w zależności od preferencji)

Warstwa makowa
-100g maku mielonego
-250-300ml mleka/napoju roślinnego
-50g orzechów włoskich i laskowych
-30g żurawiny suszonej
-50g mąki migdałowej
-ksylitol

Budyń waniliowy
-400ml mleka/mleka kokosowego
-80g ksylitolu
-40g skrobi ziemniaczanej
-1 łyżka pasty waniliowej

Dodatkowo
-pomarańcze

WARSTWA MAKOWA
1. Mak zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu.
2. Następnie dodać żurawinę i orzechy oraz ksylitol według preferencji.
3. Dodać mąkę migdałową, całość wymieszać i odstawić.

CIASTO
4.Mąki wymieszać razem z ksylitolem i cynamonem.
5. Jajka rozmieszać.
6. Olej zalać 3/4 szklanki ciepłym napojem roślinnym.
7. Do mąk dodać jajka i rozpuszczony olej w napoju. Wszystko wymieszać i dolać jeszcze trochę napoju roślinnego aby nie było suchej mąki. Odczekać kilka minut by mąki wpiły płyny. Ciasto ma być plastyczne, mokre ale bardziej ma przypominać mokry piasek.
8. Formę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem (trochę zostawić na górę).
9. Na spód wyłożyć mak a na mak pokrojone pomarańcze.

BUDYŃ WANILIOWY
10. 300ml mleka wlać do garnka, dodać ksylitol i zagotować.
11. W reszcie mleka rozmieszać skrobie.
12. Do gotującego się mleka dodać wanilię i rozmieszaną skrobie. Wszystko energicznie mieszać.
13. Lekko przestudzonym budyniem polać warstwę makową z pomarańczą.
14. Górę budyniu pokryć kruszonym ciastem.
15. Całość piec w 170’C ok 50 minut. Jeśli góra się przypala, można ją przykryć papierem.
16. Ciasto wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Na koniec, górę polać kremem orzechowo-karobowym.


32 komentarze:

  1. Misie radosnych i pogodnych Świąt <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pogodnych i radosnych Świąt Misie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mak i żałuję, że w gotowych słodyczach tak rzadko na niego trafiam. Masa makowa z bakaliami w wilgotnym makowcu to cudna sprawa. Ofc u mnie nic się nie zmieniło i ciast nie jem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny wypiek, ale mnie kusicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny ten makowiec :) Uwielbiam mak i makowe słodkości, ale u mnie w domu nie ma tradycji na dania z makiem - jedynie makowiec, ale to też nie zawsze, a szkoda! Wesołych Świąt kochane :* Duuuużo Pandzich prezentów! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale się prezentuje! Cudownych, radosnych, pełnych ciepła, miłości i rodzinnej atmosfery Świąt <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto dziewczyny. Kochane cudownych i magicznych Świąt 🎄🎄🎄

    OdpowiedzUsuń
  8. Radosnego świętowania życzę w ten magiczny czas,bo pyszny macie na pewno;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj już żadne ciasto do mnie nie przemawia, taka jestem objedzona, ale wrócę do tego przepisy w noworoczny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U Was jak zawsze pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. WOW! Świetny pomysł i naprawdę apetyczny efekt :D Wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda zjawiskowo. Uwielbiam Wasze torciki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda bombowo :) Szczęśliwego Nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Połączenie budyniu z makiem musi być strzałem w dziesiątkę! :D Wszystkiego najlepszego kochane już na Nowy Rok! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. mmmmmm :) narobiłyście mi strasznej ochoty :D mniam!
    www.wkrotkichzdaniach.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak to ciacho wygląda! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak makowca unikam to ten bym spróbowała bez wahania.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe ciasto:) wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam i makowiec, i budyń więc to ciacho zdecydowanie podbiło moje serducho <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj smakowałby mi, bo uwielbiam mak :)

    OdpowiedzUsuń
  21. przyznam, że maku z żurawiną jeszcze o dziwo nie łączyłam. pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak tu u Was pysznie... ślinka cieknie mi od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń
  23. Taki makowiec to ja rozumiem i poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda pysznie! Bardzo lubię Twoje przepisy, z kilku już korzystałam i zawsze to był strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń
  25. Pięknie wygląda, ale póki co trudno mi kupić będzie odpowiednie składniki.
    Dodaje do zakładek na przyszłość.

    OdpowiedzUsuń
  26. Makowiec to moje ulubione ciasto, a w tym wydaniu prezentuje się niesamowicie na pewno zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. uwielbiam te Wasze dopieszczone propozycje!

    OdpowiedzUsuń
  28. Z mandarynkami!!! to musi być uczta! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto wygląda obędnie i nie wiem jak Wy to robicie ale Wasze ciasta zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Nigdy nie jadłam ciasta z budyniem, a już takiego to na pewno. Z chęcią bym kawałek kiedyś zjadła tak jako "na wyjście do kawiarni", bo makowce w teorii (lata nie jadłam) uwielbiam, a w Cakesterze jakoś w tym roku nie trafiłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger