Tort piernikowy z galaretką żurawinową (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)


Oprócz makowców i serników w świątecznym okresie nie może zabraknąć również piernika! Zapragnęłyśmy piernika wilgotnego, mocno przyprawionego z owocowym dodatkiem a do tego całkowicie wegańskiego. Udało się! 😎Wilgotność ciasta uzyskałyśmy dzięki wykorzystaniem małego buraczka, którego absolutnie w wystudzonym cieście nie było czuć. Owocowa galaretka sprawiała, że ciasto wraz czekoladą i krówkami wegańskimi Super Krówka nie jest zbyt słodkie i mdłe. Jak widać warto przemycać warzywa do ciast 😃






Składniki (śr: 21-23 cm)

Piernik z burakiem
-200g mąki gryczanej
-140g bezglutenowej mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
-70g mąki ryżowej
-100g kakao
-300g buraka surowego
-220g oleju rzepakowego
-500ml napoju roślinnego/wody
-280-300g ksylitolu
-5 łyżeczek lnu
-2 łyżeczki sody oczyszocznej + 2 łyżki octu
-4 łyżeczki proszku do pieczenia( u nas na kamieniu winnym)
-kilka łyżeczek przyprawy do piernika (u nas imbir, cynamon, kardamon)

Galaretka z żurawiną
-1 L musu z jabłek i żurawiny
-2,5-3 łyżeczki agaru
-ksylitol

Dodatkowo
-tabliczka czekolady Super krówka truskawkowa lub kokosowa/pomarańczowa
-praliny w kakao (resztki biszkoptu zagnieść z mlekiem roślinnym i odrobiną oleju kokosowego)

PIERNIK Z BURAKIEM
1. Buraka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na wióry w blenderze.
2. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem z przyprawami.
3. Olej, wodę/napój roślinny, ksylitol podgrzać w garnuszku.
4. Zmielić len w młynku do kawy.
5. Zawartość garnuszka wymieszać z lnem i burakiem, odstawić na kilka minut.
6. Sodę zalać octem i wlać do wcześniejszej mieszanki. Całość zblendować na gładko.
7. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi.
8. Masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 50-60 minut do suchego patyczka.
9. Ciasto zostawić do całkowitego ostudzenia.

GALARETKA Z ŻURAWINĄ
10. Jabłka i świeżą żurawinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do powstania musu. (trudno stwierdzić ile surowego owocu jest potrzebne bo to zależy od gatunku jabłek i proporcji).
11. Mus posłodzić według uznania i całość dobrze dusić lub można nieco zblendować aby nie było w nim dużych kawałków.
12. Agar rozpuścić w 1/4 szkl. wody, wlać do musu i całość zagotować.

13. Biszkopt wyrównać u góry („ścinki” wymieszać z mlekiem roślinnym i olejem kokosowym do powstania masy dającej się formować w kulki, które obtoczyć w kakao).
14. Biszkopt podzielić na dwa równe blaty.
15. Pierwszy blat umieścić w tortownicy lub specjalnym ringo, wlać połowę galaretki.
16. Gdy galaretka zacznie u góry się delikatnie ścinać, nałożyć ostrożnie drugi blat, którego polać drugą częścią galaretki. Całość włożyć do lodówki.
17. Po stężeniu galaretek (najlepiej po kilku godzinach) wyjąć tort po odcięciu boków cienkim nożem.
18. Całość udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodną czekoladą, krówkami i pralinami.


68 komentarzy:

  1. Za taki piernikowy torcik świąteczny i urodzinowy (bo czemu nie) nie jeden dałby się pokroić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W środku jest miejsce na świeczki :D To dla kogoś kto ma urodziny w święta :D

      Usuń
  2. No cudo mmm <3 A te krówki na bank spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem, że wiele osób kocha wilgotną wersję piernika, ale czy czasem idea tego ciasta nie zakłada, że powinno być suche? Ja nie przepadam za piernikiem w formie ciasta w ogóle. Lubię za to niektóre pierniczki w czekoladzie (puszyste, miękkie).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiemy jaka jest idea piernika bo nawet takiego staropolskiego nigdy nie jadłyśmy. My jednak wolimy jeść tak jak lubimy a nie tak jak powinno być :P Z resztą wszelkie ciasta z założenia suche (np. biszkoptowe) zawsze musimy jeść z dodatkiem rozmiękczającym jak mleko czy jogurt albo herbata :P

      Usuń
  4. ale wspaniale wygląda ! :) bajka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo to mało powiedziane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinotok :D Super krówkę też uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny torcik dziewczyny! Bardzo ładnie udekorowany i na pewno smakuje super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, ale na Święta musi być prawdziwy, tradycyjny piernik :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas nikt nie robi takiego tradycyjnego, raczej nacisk kładzie się na makowce i serniki :)

      Usuń
  9. Pierniki na święta muszą być obowiązkowe ale ten tort to chyba jeszcze lepsza sprawa

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort wygląda rewelacyjnie :) aż oczy się do niego uśmiechają. Ja na razie upiekłam zwykłe pierniczki ale przetrwały tylko jeden dzień :). Tort kusi ale chyba się nie odważę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze buraka można wymienić na namoczone lub świeże daktyle ;) I na pewno też wyjdzie świetny :D

      Usuń
  11. Kocham pierniki! :D Dajcie kawałeczek! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. i znow cudeńko Wam wyszło :D u mnie pienik sernik i makowiec to obowiązkowy zestaw świąteczny :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No u nas to makowiec i sernik musi być a z piernikiem to bywa różnie. Zawsze robimy go bardziej dla siebie :D

      Usuń
  13. Wow! Torcik wygląda niebanalnie do tego idealnie równy! Dziękujemy za przepis, chętnie skorzystamy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mnie bomba! Smacznie i zdrowo. Świetny pomysł na przemycenie buraka w cieście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraczek fajnie nadaje wilgoci a wyczuwalny nie jest. Równie dobrze można użyć np. namoczonych daktyli i też będzie super :D

      Usuń
  15. Aż mi się buzia śmieje jak widzę to zdjęcie, wygląda dużo lepiej niż zwykły piernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale takiego zwykłego też byśmy chętnie zjadły. Tym bardziej, że u nas się po prostu piernika nie robi :P Nie wiemy dlaczego.

      Usuń
  16. W grudniu najchętniej jadła bym tylko pierniki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jej, aż ślinka cieknie! Dajcie kawałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale fajny pomysł. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam żurawinę, więc już nawet pomijając piękny wygląd tego tortu jestem po prostu pewna że by mi smakował! :D Wszystkie desery w waszym wykonaniu wyglądają obłędnie <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz żurawinę i korzenne smaki to torcik jest idealny dla Ciebie :)

      Usuń
  20. Dawno mnie tu nie bylo-nowa szata bloga:) A tort wyglada fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to już bardzo dawno w takim razie :D Hehe dziękujemy trzeba iść z postępem :D

      Usuń
  21. Pożarłabym taki piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Same pyszności Aż nie wiem jak wytrzymam do świąt 😊

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam! Palce lizać :) Prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mmm jak zawsze prezentuje się pysznie! Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Słodko a dzięki zurawinie smaki się zrównoważą :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Prześliczny ten Wasz piernik :) ciekawa jestem smaku, bo piernik kojarzy mi się z miodem i korzennymi przyprawami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My za posmakiem miodu akurat nie przepadamy a takiego tradycyjnego piernika nigdy nie jadłyśmy, więc trudno powiedzieć jak bardzo nasze odbiega od oryginału :P

      Usuń
  27. Jak zwykle genialnie wygląda i zapewne też smakuje :)
    Naprawdę jestem zawsze pod wielkim wrażeniem Waszych arcydzieł!
    W dodatku wszystko zdrowo i wegańsko :)
    Ładny kolorek włosów macie na profilowym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) A kolor włosów nam się ciągle zmienia w odcieniach :D Teraz mamy bardziej wiśniowy niż taki bakłażan jak jest na zdjęciu :P

      Usuń
  28. Ta galaretka musi smakować obłędnie. Piękny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Dziewczyny jakie cudeńko :-) no zakochałam się. I jeszcze te krówki :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam Was za te Wasze torty, ciasta i inne słodkości :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  31. Pornfood <3 Wygląda obłędnie! Cudowne słodkości, idealne na Święta! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My mamy fazę na te spływające polewy xD To zawsze robi wrażenie :D

      Usuń
  32. Bardzo mi się podoba i zapisuję sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ale on wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  34. Fantastyczny torcik ! Na pewno zrobiłby furorę na każdym świątecznym stole ;) Ta żurawinowa galaretka mnie zaintrygowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna, żurawina świetnie łączy się z jabłkami :)

      Usuń
  35. Odpowiedzi
    1. Mamy słabość do takiego zdobienia tortów i ogólnie deserów :D

      Usuń
  36. I znow padlam z wrazenia! Mega!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  37. Jestem fanem pierników, zwłaszcza w okresie świątecznym. To moje małe uzależnienie. Podobnie mam z żurawiną. Ten tort to absolutne arcydzieło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiamy pierniki a szczególnie z owocowymi dodatkami :D Dziękujemy :)

      Usuń
  38. Piękna, zdrowa i wyjątkowo apetyczna ozdoba (i nie tylko) świątecznego stołu.

    OdpowiedzUsuń
  39. Moje ulubione smaki ! I ta galaretka ... Kusicie ♥♥

    OdpowiedzUsuń
  40. #candypandas# zrobiłam piernik ale go się nie da przekroić tak się sypie!Ale dlaczego??Jedyna zmienna to zamiast mąki gryczanej dodałam jaglanej ale właściwości są te same...Proszę o podpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałyśmy go robić z innych mąk ale jesteśmy skłonne winę przypisać mące jaglanej. Mąka gryczana ma właściwości klejące po złączeniu ją z gorącą wodą czy innymi płynami. Jest jej w naszym przepisie dość sporo bo prawie połowa dlatego tutaj może leżeć przyczyna. My osobiście mąki jaglanej prawie nie używamy bo zawsze nadawała sypkości i kruchości ciastom co z reguły nie jest pożądanym efektem :/

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger