Tarta a'la Ferrero Rocher (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)


Poniższa tarta miała swój debiut na naszym Instagramie i zrobiła furorę 😊 Nic dziwnego skoro w grę wchodzą orzechy laskowe i kakao w postaci tarty z budyniem. Lista składników jest dość spora ale samo wykonanie nie jest skomplikowane, dlatego warto się na ten przepis skusić. Kluczowym składnikiem jest tutaj pasta z orzechów laskowych Nutura, która nadaje temu ciachu ten niesamowity smak 😍




Składniki:

Kruchy kakaowy spód
-90 g skrobi ziemniaczanej
-90 g mąki ryżowej
-50 g mąki gryczanej
-130 g mąki owsianej lub mielonych płatków owsianych bezglutenowych
-15 g kakao
-70 g zmielonych orzechów (dowolnych)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
-150 g ksylitolu
-100 g oleju rzepakowego
-110- 130 g napoju roślinnego lub wody
-3 łyżeczki babki jajowatej (lub mielonego lnu)

Budyń czekoladowy
-500ml mleka kokosowego tłustego
-300ml wody
-150-180g ksylitolu
-2 łyżki kakao
-2 budynie bez cukru (po 40g)

Praliny orzechowo-daktylowe
-200g orzechów laskowych (ewentualnie ziemnych)
-180g daktyli
-2 łyżki oleju kokosowego
-1-2 łyżki kakao

Dodatkowo
-orzechy laskowe (do posypania góry i obtoczenia pralin)

KRUCHY KAKAOWY SPÓD
1. Skrobię, mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty.
4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny).
7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze miękkie). Zostawić do wystudzenia.

8. Gdy tarta ostygnie i lekko stwardnieje, dno posmarować masłem z orzechów laskowych i włożyć tak tarte do zamrażarki na 2-3 godziny aż masło zastygnie i będzie można na nie wylać gorący budyń.

PRALINY ORZECHOWO-DAKTYLOWE
9. Orzechy uprażyć na suchej patelni i ostudzić.
10. Daktyle zalać wrzątkiem na 10-15 minut i dokładnie odsączyć odciskając lekko nadmiar wody.
12. Do blendera (rozdrabniacza) wsypać orzechy i nieco je zmielić na drobniejsze kawałki.
13. Dodać daktyle oraz olej i znów mielić do uzyskania lepiącej się masy następnie dodać kakao tyle aby można było uformować pralinki. Pralinki można obtoczyć w orzech lub w kakao. Kuleczki w lodówce nieco stwardnieją.

BUDYŃ CZEKOLADOWY
14. Mleko kokosowe, kakao i ksylitol zagotować w garnuszku.
15. Budynie rozmieszać we wodzie. Gdy mleko się zagotuje zmniejszyć ogień i wlać pewnie rozrobione budynie mieszając całość energicznie najlepiej trzepaczką aż budyń zgęstnieje.
16. Jeszcze gorący budyń wylać na wyciągniętą z zamrażarki tarte i wyrównać górę.
17. Całość udekorować pralinami i posypać zmielonymi orzechami laskowymi.


33 komentarze:

  1. Idealne ciasto na imprezy :D Powinno zadowolić każdego bez względu an preferencje lub nietolerancje pokarmowe :D No, chyba, że jest się uczulonym na orzechy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie, wygląda obłędnie! Chyba jestem zbyt leniwa, żeby od razu zrobić takie super ciacho, ale na pewno skuszę się jutro na te praliny! I ta pasta z orzechów laskowych - próbowałam kiedyś i ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem połowy słoiczka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie to królewski wypiek! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. Długo już nie robiłem nic słodkiego. Zaraz sprawdzam czy mam wszystkie składniki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już długo nie robiłeś nic słodkiego to już najwyższy czas! :D

      Usuń
  5. Z takimi słodkościami nie trzeba kupować słodyczy w sklepie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Omomo pyszności:) kradnę przepis, będzie co robić w następny weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku, jak ta tarta pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dziwię się, że ta tarta wywowała taki zachwyt - od samego oglądania zdjęć, mam ochotę ją zjeść :) A jeśli w kremie są orzechy laskowe to musi być coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jacie jacie ale pyszności ! ♥ Orzechy i czekolada to to co lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko! Uwielbiam FR, więc myślę, że jedząc to ciasto byłabym wniebowzięta.

    OdpowiedzUsuń
  11. orgazm gastronomiczny gotowy po samym obejrzeniu zdjęć i uświadomieniu ile pyszności kryje w sobie ta tarta :) jesteście niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O słodki kokosie, toż to rozpusta w biały dzień. A jako fanka wszystkiego, co Kokosowe, to jestem w tym przepisie już zakochana!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dużo składników, ale efekt końcowy znakomity.
    Tarta rewelacyjna!
    Kradnę przepis!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  14. O ja! Wasze ciasta są piękne i na pewno bardzo smaczne :) To jest zdecydowanie w moich smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niebo w gębie 😋 Smak wynagradza wszystko 😁 Wiem, co mówię 😄

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak apetycznie! Chętnie wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli to tak smakuje jak wygląda, to powinnyście dostać statuetkę Masterchef'a. :D Instant! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wygląda, a zapewne smakuje jeszcze lepiej!! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  19. la mnie za skomplikowane, ale z chęcią bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak zawsze u Was wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ooo jakie pyszności <3 Uwielbiam Ferrero Rocher, także to ciasto to zdecydowanie coś dla mnie :) Czekolada i orzechy laskowe to wspaniałe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger