Sernik cynamonowy z masłem orzechowym ciasteczkami korzennymi (bez glutenu, cukru białego)


To już ostatni przepis w na blogu w tym roku! Jeszcze jesteśmy przed świętami, więc to idealny moment na zrobienie tego obłędnego sernika 😍 Korzenny spód i ciasteczka, cynamon w serniku oraz pasta orzechowa z mixu orzechów Nutura to nieziemskie połączenie, którego warto spróbować zawsze, nie tylko raz w roku 👌
Oprócz pysznych serników życzymy Wam spokojnych świąt w gronie bliskich i kochanych osób. Cieszcie się swoją obecnością i wspólnym świętowaniem. Zapamiętajcie z tego okresu jak najwięcej 😊💚💚💚💚






Składniki (śr: 20 cm):

Spód i ciasteczka
-110g mąki gryczanej i ryżowej (w dowolnych proporcjach)
-70g mąki z cieciorki/grochu
-50g ksylitolu
-40g miodu gryczanego
-40g oleju rzepakowego
-1 jajko
-przyprawa korzenna (dowolna ilość)
- ½ łyżeczki sody

Sernik cynamonowy
-250g twarogu
-450g serka homogenizowanego
-200g jogurtu naturalnego
-40g budyniu waniliowego bez cukru
-3 jajka
-ok 80g ksylitolu (można spróbować masy i samemu ocenić ilość)
-cynamon (u nas po prostu dużo 😃 )

Dodatkowo
-orzechy różnego rodzaju

SPÓD I CIASTECZKA
1. W garnuszku rozpuścić olej, miód, ksylitol i przyprawy.
2. W misce wymieszać mąki i sodę.
3. Do suchych składników dodać mokre oraz rozmieszane jajko i wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
4. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Resztę ciasta rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia  i wycinać dowolne kształty.
5. Ciasteczka piec w 170’C ok 10 minut,  zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Spodu nie pieczemy!

SERNIK CYNAMONOWY
6. Twaróg, ser homogenizowany, jogurt, ksylitol oraz cynamon zmiksować razem dokładnie blenderem (my zrobiłyśmy to w Thermomixie). Teraz można spróbować masę i dodać więcej cynamonu lub ksylitolu.
7. Na koniec dodać jajka oraz budyń i znów całość zmiksować.
8. Masę wlać na spód i piec sernik w 160’C ok 50-60 minut do solidnego zarumienienia góry.
9. Sernik zostawić do wystudzenia a następnie włożyć go na kilka godzin do lodówki.
10. Dekorować górę masłem orzechowym oraz ciasteczkami.


17 komentarzy:

  1. Przepięknie udekorowany!
    Pysznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie. Ja gluten lubię, ale chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki uwielbiam.
    Na zdjęciu wygląda obłędnie i można dostać obłędu!
    Rewelacja!
    Pozdrawiam i życzę radosnych ŚWIĄt!!
    Irena- hooltaye w podrózy

    OdpowiedzUsuń
  4. Również życzę Wam wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku <3 sernik wygląda obłędnie ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bajecznie i prawdziwie świątecznie, cudo...
    I do tego na pewno smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku jakie cudo! Na sam widok kubki smakowe wariują:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje ten serniczek ^_^ Wzajemnie Wam życzę cudnych Świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki sernik to esencja świąt :) nie wiem czy w tym roku jeszcze go popełnię, ale jeśli nie, to będę próbować w karnawale :) Niech i styczeń pachnie cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten sernik wygląda fantastycznie ! A smakuje na pewno wybornie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniczek pierwsza klasa :)

    Spokojnych i radosnych Świąt <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda jak małe dzieło sztuki, choć ja lubię prostotę i kwaskowe smaki :) Magicznego czasu życzę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smakowicie i ta cudowna, świąteczna atmosfera :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno kiedyś to zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie ciasto musi mieć bardzo ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O nie, nie, cynamon to zło :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiedyś próbowałam robić podobny, ale mi nie wyszedł. I podejrzewam już, co zrobiłam źle. W ogóle bardzo ładny i przydatny blog. Zapisuję adres do częstszego odwiedzania.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam! Widzę tutaj smaczną propozycję na sylwestra!😁 super bo muszę coś przynieś na domówkę!♥️

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger