Wegańskie białko o smaku czekoladowym – Siła Roślin


Za chwilę mamy 2020 rok i dla wielu jest to czas noworocznych postanowień. Kto wie, może ktoś z czytelników właśnie podejmuje decyzje o spróbowaniu weganizmu? Nie mówimy tutaj o tym, że wszyscy nagle muszą przejść na 100% weganizm ale warto dać mu szansę i spróbować np. kilka dni w tygodniu jeść wegańsko i przekonać się do nowych smaków? 😊 My szczerze polecamy poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Można też spróbować roślinnych białek jeśli ktoś obawia się o podaż  protein w swojej diecie. Tym razem przedstawiamy Wam dwa produkty dostępne na Siła Roślin o smaku czekoladowym.






Nazwa: Sunwarrior Classic Plus Protein
Firma: Sunwarrior
Skład:
CLASSIC – Czekolada:
surowe białko z pełnoziarnistego ryżu brązowego, ekologiczne surowe kakao, naturalny smak wanilii, naturalny smak czekolady, naturalny słodzik: oligodekstryna ryżowa*, naturalny słodzik: glikozydy stewiolowe ze stewii, guma ksantanowa*, sól morska, pektyna**
*oligodekstryna ryżowa oraz guma ksantanowa pochodzą z fermentowanego brązowego ryżu
*pektyna pochodzi z jabłek i in. Owoców

CLASSIC PLUS – Czekolada:
mieszanka białkowa z upraw ekologicznych (białko grochu, białko ryżu brązowego, białko quinoa, białko nasion chia, białko amarantusa) kakao ekologiczne, ekologiczny aromat czekolady, sól morska, ekologiczna guma guar, glikozydy stewiolowe z ekologicznej stewii
Masa netto: 375g
Wartości odżywcze:
CLASSIC  - 100g/ 381 kcal, tłuszcz – 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g, węglowodany – 9g w tym cukry – 5g, błonnik – 10g, białko – 76g, sól – 214mg
CLASSIC PLUS  - 100g/ 400 kcal, tłuszcz – 4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g, węglowodany – 4g w tym cukry – 0g, białko – 68g, sól – 3,10g, żelazo – 16mg
Informacje dodatkowe: niski indeks glikemiczny, bez glutenu, bez soi, bez laktozy, bez cukru, wegański.
Cena: 109,95 zł

Nasza opinia
Wygląd: Produkty zapakowane są w wygodne zakręcane pudełka. W środku mamy brązowy proszek oraz miarki do odmierzania porcji. Podoba nam się takie rozwiązanie, bo pudełka później można wykorzystać do kasz, ryżu, makaronu czy mąk.

Smak: Oba białka mamy o smaku czekoladowym. Różnią się one mieszaniną protein. Wersja Classic to w całości proteiny z pełnoziarnistego ryżu brązowego, natomiast opcja Plus to miks białek z grochu, brązowego ryżu, quinoa, chia i amarantusa. Po rozmieszaniu proszku z napojem roślinnym otrzymujemy masę bez grudek ale o piaskowej strukturze. Oba białka smakują podobnie, przyjemnie kakaowo, jednak naszym zdaniem mają za dużo soli. Wersja Plus jest dla nas wręcz za słona a Classic wychodzi na jej tle na dużo słodszą.

Podsumowanie: Obie opcje z przyjemnością wykorzystamy w swojej kuchni. Tak jak zawsze powtarzamy, białek roślinnych nie spożywamy tak samo jak klasycznych serwatkowych, czyli tylko wymieszane z wodą/napojem z uwagi na ich proszkową konsystencję. Jednak są idealnym zamiennikiem czy dodatkiem do mąk. Wersję Plus, czyli bardziej słoną wykorzystałyśmy do mocno czekoladowego ciasta brownie, gdzie sól pysznie podkreślała smaki. Opcja Classic, czyli słodsza świetnie nadaje się do placuszków czy surowych przekąsek jak pralinki czy raw batoniki.



Ocena: 5 pand

12 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam tego typu produktów, ale fajnie, że są bezglutenowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To brownie o którym mówicie musi być przepyszne... Uwielbiam słodko - słone połączenia <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że takie rzeczy istnieją :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam nigdy białek w takim wydaniu, ani wegańskich ani żadnych innych. Ciekawa jestem jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brownie bym chętnie zjadła :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Białko z plusem bardziej do mnie przemawia, ponieważ ma ciekawy mix aminokwasów egzogennych. Szkoda, że cena bardzo wysoka. Czyżby moje ukochane pandy planowały przejść na ścisły wegetarianizm? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. po urodzeniu dziecka będę starała się od nowa przejść na jedzenie mniej mięsa

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie lubiłem czekoladowych, ale skład niezły. Może spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam Wasz pandowy system oceniania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miałam okazję spróbować tego białka ale niestety nie polubiliśmy się i co ciekawe uczuliło mnie ;/ Ciężko znaleźć dobre roślinne białko :(

    OdpowiedzUsuń
  11. A białka serwatkowe stosujecie? I jeśli tak, to jakie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrej jakości i smaczne są SFD i KFD ale używamy ich sporadycznie, na blogu są również białka serwatkowe z ksylitolem oraz eko.

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger