Wegańskie brownie proteinowe (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)

W okresie świątecznym nawet brownie proteinowe możecie wykonać w tym klimacie 😊 Nasze ciacho składa się z przepysznych powideł śliwkowych, które mimo braku cukru w składzie są słodkie (co znaczy, że robione były z dojrzałych śliwek), z soku porzeczkowego słodzonego ksylitolem oraz z białka roślinnego SUNWARRIOR. Ciacho można modyfikować na wiele sposobów wymieniając powidła na puree owocowe, sok na mleko lub napój roślinny a za każdym razem otrzymamy inne nuty smakowe. Polecamy się z nim pobawić 😍





Składniki:
-200g powideł śliwkowych
-500g soku (u nas z czarnej porzeczki)
-40g oleju rzepakowego
-60g białka roślinnego (u nas Sunwarrior kakaowe słodzone stewią)
-60g kakao
-30-40g mąki kokosowej
-2 łyżki mielonego lnu 

Dodatkowo do ozdoby
-gorzka czekolada 
-orzeszki
-małe ciasteczka świąteczne 

1. Powidła zblendować z sokiem, lnem i olejem. Jeśli sok i powidła są jak u nas bardziej słodkie niż kwaśne a wasze białko jest też słodzone, nie trzeba dosładzać masy. W innym przypadku można użyć ksylitolu lub cukru kokosowego.
2. Do mokrych składników dodać białko, kakao i wymieszać całość.
3. Masę zagęszczać dodatkowo mąką kokosową zaczynając  od 30g. Jeśli masa jest wyraźnie rzadka dodać więcej mąki kokosowej.
4. Brownie piec w 180’C ok 50 minut.


20 komentarzy:

  1. Da się zrobić coś mega słodkiego ale bez laktozy i wegańskie? da się :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :) Ciasta czekoladowe zawsze będą u mnie numerem jeden :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie myślałam żeby zrobić ciasto na soku... Zaintrygowalyscie mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. brownie pierwsza klasa, bardzo świąteczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I u mnie brownie ale Wasze wygląda o niebo lepiej i pewnie smakuje lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega przepis ☺️ Chętnie z nim pokombinuję za tydzień 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za wegańskimi wypiekami, ale pomysł fajny

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię je na bank jak tylko skończymy remont kuchni

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zwykle super przepis :) Muszę spróbować brownie w takiej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasteczka wyglądają przepysznie i pewnie smakują też rewelacyjnie, jak pierniczki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za czekoladowymi ciastami. Ale myślę, że przepis znajdzie sporo zwolenników 🙂

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne do pracy, dziewczyny nie tolerują niczego ;). A i mnie się takie mniej kaloryczne ciasto przyda.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze zachwycam się wszystkim, co tu się pojawia, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiego przepisu szukałam! Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie przepisy - myślę, ze ona bardzo pokazują, ze wegańska kuchnia, moze być nie tylko bardzo zróżnicowana i smaczna ale także dobrze wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają pysznie i ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak zawsze mega smakowitości u Was :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie :) muszę spróbować zrobić takie w domu :).

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie jestem weganką, ale bardzo lubię kuchnię wegańską - za każdym razem zaskakują mnie składniki i połączenia smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak zwykle zdrowo, pięknie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger