Bez cukru
                                    ,
                                  
Bez glutenu
                                    ,
                                  
Bez laktozy
                                    ,
                                  
Durszlak
                                    ,
                                  
Proteiny
                                    ,
                                  
Przepisy
                                    ,
                                  
Wege
Wegańskie brownie proteinowe (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)
W okresie świątecznym nawet brownie proteinowe możecie wykonać w tym klimacie 😊 Nasze ciacho składa się z przepysznych powideł śliwkowych, które mimo braku cukru w składzie są słodkie (co znaczy, że robione były z dojrzałych śliwek), z soku porzeczkowego słodzonego ksylitolem oraz z białka roślinnego SUNWARRIOR. Ciacho można modyfikować na wiele sposobów wymieniając powidła na puree owocowe, sok na mleko lub napój roślinny a za każdym razem otrzymamy inne nuty smakowe. Polecamy się z nim pobawić 😍
Składniki:
-200g
powideł śliwkowych
-500g soku
(u nas z czarnej porzeczki)
-40g oleju
rzepakowego
-60g białka
roślinnego (u nas Sunwarrior kakaowe słodzone stewią) 
-60g kakao
-30-40g mąki
kokosowej
-2 łyżki mielonego lnu
-2 łyżki mielonego lnu
Dodatkowo do ozdoby
-gorzka czekolada 
-orzeszki
-małe ciasteczka świąteczne 
1. Powidła
zblendować z sokiem, lnem i olejem. Jeśli sok i powidła są jak u nas bardziej słodkie
niż kwaśne a wasze białko jest też słodzone, nie trzeba dosładzać masy. W innym
przypadku można użyć ksylitolu lub cukru kokosowego. 
2. Do mokrych
składników dodać białko, kakao i wymieszać całość.
3. Masę zagęszczać
dodatkowo mąką kokosową zaczynając  od
30g. Jeśli masa jest wyraźnie rzadka dodać więcej mąki kokosowej. 
4. Brownie
piec w 180’C ok 50 minut. 
 
 

 

 
 
 






Da się zrobić coś mega słodkiego ale bez laktozy i wegańskie? da się :D
OdpowiedzUsuńPyszne :) Ciasta czekoladowe zawsze będą u mnie numerem jeden :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie myślałam żeby zrobić ciasto na soku... Zaintrygowalyscie mnie <3
OdpowiedzUsuńbrownie pierwsza klasa, bardzo świąteczne:)
OdpowiedzUsuńI u mnie brownie ale Wasze wygląda o niebo lepiej i pewnie smakuje lepiej :)
OdpowiedzUsuńMega przepis ☺️ Chętnie z nim pokombinuję za tydzień 😋
OdpowiedzUsuńNie przepadam za wegańskimi wypiekami, ale pomysł fajny
OdpowiedzUsuńZrobię je na bank jak tylko skończymy remont kuchni
OdpowiedzUsuńJak zwykle super przepis :) Muszę spróbować brownie w takiej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają przepysznie i pewnie smakują też rewelacyjnie, jak pierniczki. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie przepadam za czekoladowymi ciastami. Ale myślę, że przepis znajdzie sporo zwolenników 🙂
OdpowiedzUsuńIdealne do pracy, dziewczyny nie tolerują niczego ;). A i mnie się takie mniej kaloryczne ciasto przyda.
OdpowiedzUsuńZawsze zachwycam się wszystkim, co tu się pojawia, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu szukałam! Dziękuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy - myślę, ze ona bardzo pokazują, ze wegańska kuchnia, moze być nie tylko bardzo zróżnicowana i smaczna ale także dobrze wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze mega smakowitości u Was :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) muszę spróbować zrobić takie w domu :).
OdpowiedzUsuńNie jestem weganką, ale bardzo lubię kuchnię wegańską - za każdym razem zaskakują mnie składniki i połączenia smaków :D
OdpowiedzUsuńJak zwykle zdrowo, pięknie i pysznie!
OdpowiedzUsuńMoja siostra jest weganką i to właśnie z myślą o niej przygotowałam to brownie. Stwierdziła, że to najlepsze wersja jaką jadła. :)
OdpowiedzUsuńOgromnie nas to cieszy! <3
Usuń