Bułeczki orkiszowe z orzechami laskowymi (bez laktozy, cukru białego)

Mamy fazę na drożdżowe wypieki. Pieczemy wszystko od bułeczek, przez pączki po ciasta drożdżowe. Tym razem mamy dla Was bułki orkiszowe z orzechami laskowymi, które świetnie smakują z kremem z orzechów laskowych z karobem Nuturellą 💚 Oczywiście są przepyszne a szczególnie popijane szklanką ciepłego mleka 💜 Dziś nie wegańsko ale następne drożdżowe wypieki będą roślinne 😍 



Składniki (ok. 10 bułek):
-300g mąki orkiszowej typ 700
-200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-9g drożdży suchych
-250ml ciepłego mleka (nie gorącego)
-4 łyżki cukru kokosowego
-4 łyżki oleju rzepakowego
-2 jajka
-1/2 łyżeczki soli
-mąka do podsypywania i wyrabiania ciasta

Dodatkowo
-Krem z orzechów laskowych Nuturella (recenzja

1. Mąki wymieszać z solą i drożdżami.
2. Mleko wymieszać z cukrem kokosowym i olejem.
3. Jajka rozmieszać i 2 łyżki odłożyć do posmarowania bułeczek.
4. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną).
5. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 50 minut) należy je zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką).
6. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować kulki i układać je w odstępach na blaszce (bułki można nadziać np. kremem orzechowym).
7. Znów przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły (u nas ok 20 minut).
8. Na koniec bułki posmarować jajkiem i obsypać orzechami laskowymi.
9. Piec w 190’C ok 20 minut (do zarumienienia, można sprawdzić patyczkiem czy w środku są dopieczone).


22 komentarze:

  1. Pycha. Widzę, że masło z tej firmy podbija podniebienia moich ukochanych pandek. Wszystkiego dobrego w ten magiczny dzień. Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda :). Ja ostatnio mam fazę na pieczenie chleba w domu :P

    OdpowiedzUsuń
  3. będą genialne na drugie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką bułeczką nigdy nie pogardze ^_^

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, właśnie jestem na etapie pieczenia własnych bułek, muszę spróbować Wasze przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają jak chałka ale pewnie zdecydowanie lepiej smakuje. Ładnie urosło.

    OdpowiedzUsuń
  7. Te bułeczki były najlepszym pomysłem jaki mógł zaistnieć w mojej kuchni. Są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki wydają się smakowite! Chociaż na codzień raczej rzadko jem pieczywo, nawet orkiszowe...;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ulala wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepadam za domowymi wypiekami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wędrówki po kuchni12 marca 2020 21:24

    Moja żona często piecze orkiszowe pieczywo. Muszę pokazać jej ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. W Warszawie nie ma drożdzy :((

    OdpowiedzUsuń
  13. Niesamowicie apetycznie wyglądają! Aż chce się oderwać jedną lub dwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bułeczki pyszne😋Bardzo syte..

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubimy takie wypieki, nawet bardziej chyba niż ciasta, trzeba będzie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  16. ... jestem uczulona na orzechy, wymieniam na migdały ...

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak one cudownie wyglądają ❤️. I do tego z mąki orkiszowej. Samo zdrowie 😄


    OdpowiedzUsuń
  18. Mam takie marzenie, żeby to zjeść. A wiem, że sama nie dam rady, bo ja jestem trudnym przypadkiem cukiernika. Może skuszę przyjaciółkę, a może jednak sama spróbuję. Na pewno kiedyś to zjem. 😊

    OdpowiedzUsuń
  19. Trafiłam tutaj przez przypadek i na pewno zostanę na dłużej. Wasze przepisy są genialne!!! Dzisiaj będę robić te bułeczki. Mam nadzieję, że wyjdą. :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger