Dyniowe cynamonki (bez lakozy, wegański)

Dobrze wiemy, że nie wszyscy obchodzą Halloween. Same również nie traktujemy tego jako święto itp. Kiedy jednak przychodzi ten czas w głowie kreują się ciekawe pomysły na udekorowanie w tym klimacie słodkości. Dlatego podsuwamy pomysł na zabawne bułeczki orkiszowe, które naszym zdaniem można robić nie tylko w okresie Halloween 😊






Składniki
(śr: 20 cm):

Ciasto drożdżowe
-350g mąki orkiszowej typ 700
-150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Nutura
-10g drożdży suchych
-250ml ciepłego mleka roślinnego (nie gorącego)
-40g cukru kokosowego i 20-40g cukru zwykłego
-120ml oleju rzepakowego
-200g puree z pieczonej dyni
-mąka do podsypywania ciasta

Cynamonowe nadzienie
-200g dyni
-200g jabłek
-ok 2 pełne łyżki cynamonu Nutura
-ksylitol lub cukier

CYNAMONOWE NADZIENIE
1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć (można zmiażdżyć je tłuczkiem jak już zmiękną).
2. Na koniec dodać cukier lub ksylitol (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie chcecie bułeczki) oraz cynamon i wymieszać.
Nadzienie ma być gęste i przypominać pastę.

CIASTO DROŻDŻOWE
1. Mąki wymieszać z drożdżami.
2. Mleko roślinne, cukier kokosowy i zwykły, olej i puree zmiksować na gładko blenderem.
3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (można w umieścić miskę z ciastem nad parą wodną/w garnku do gotowania na parze).
4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 50 minut) należy podzielić je na 3 części i każdą z nich zagnieść z mąką aby uzyskać plastyczne i nie lepiące się ciasto.
5. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kwadrat/prostokąt i posmarować przygotowanym nadzieniem.
6. Tak przygotowane ciasto przeciąć na 2 długie paski, które zwinąć w ślimaczki.
7. Każde ślimaczki układać w foremce wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Między ślimaczkami pozostawić małe odstępy.
8. Piec całość w 180’C ok 30-40 minut (do solidnego zarumienienia).
9. Gdy całość ostygnie można polać bułeczki białą czekoladą wegańską lub nie.





24 komentarze:

  1. Nie jestem fanem dyni, ale połączenie z plackiem drożdżowym mogłoby okazać się celnym strzałem. Dodałyście zwykły cukier? Chyba mam omamy wzrokowe. :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, trochę zwykłego cukru, bo drożdże na ksylitolu czy erytrytolu nie urosną ;)

      Usuń
    2. Jasne, chociaż kiedyś zrobiłem placek drożdżowy z erytrytolem. Nawet dosyć wystrzelił, więc nie wiem, czy był to ruski słodzik, czy chińskie drożdże. Pozdrawiam! :D

      Usuń
    3. To może być tak jak z karmelem i ksylitolem :D Jak ktoś się zastanawia czy nie kupił przypadkiem podrabianego ksylitolu to warto go rozpuścić na patelni. Ksylitol się nie karmelizuje a jak się zrobi jednak karmel to znaczy, że ksylitol jest trefny, najczęściej wymieszany z cukrem ;) Ale chętnie przetestujemy erytrytol w cieście drożdżowym następnym razem :D My z definicji erytrytol używamy tylko do deserów bez pieczenia, bo w wypiekach przeszkadza nam jego smak ;)

      Usuń
  2. Ależ to pięknie wygląda i jestem pewna, że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wyjdzie ze zwykłej mąki ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie, nawet mogą troszkę bardziej urosnąć :)

      Usuń
  4. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, nie miałam okazji próbować takiego ciasta może przekonam teścia żeby mi zrobił 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nie trafiłam wcześniej na tem przepis, na halloweenowa zabawę jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem bardzo ciekawa co stworzycie na święta. Na pewno też prześledzę bloga w poszukiwaniu zeszłorocznych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Cieszymy się, że możemy kogoś zainspirować. Mamy już kilka pomysłów ;)

      Usuń
  7. Jakie smakowite, z dynią muszą być przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dynię i wszystko co z niej zrobione, a w połączeniu z cynamonem to już w ogóle.. :). Często robię zupę krem z dyni lub placuszki. To ciasto wygląda bardzo smacznie, z wielką chęcią wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie zawijane ciasto na pewno spodobałoby się moim dzieciom!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ Wy macie talent :)) Jestem pełna podziwu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne ciacho, idealne dla dzieciaków

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam, mniam :D a mam dynię, więc może spróbuję coś ogarnąć jutro :D

    OdpowiedzUsuń
  13. szalenie sie cieszę, ze po latach dynia wraca na polskie stoły, coraz więcej przepisów, coraz lepsze dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas dynia istnieje całe życie aczkolwiek w dzieciństwie głównie jako zupa dyniowa :P

      Usuń
  14. Pieknie wygląda te ciacho, chetnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak każdy Wasz wypiek wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger