Konfitura z czarnej porzeczki z ksylitolem i masło orzechowe crunchy - cosdlazdrowia.pl

Kolejna recenzja masła orzechowego (i robimy przerwę na kilka tygodni z recenzjami masełek 😉) ale w zacnym duecie! Dżem i masło orzechowe to bardzo znane połączenie w Ameryce ale i u nas cieszy się sporą popularnością. Bardzo polecamy ten mix smaków jednak aby było pysznie najważniejszy jest dobór składników. Dobrej jakości masło orzechowe i przepyszna konfitura porzeczkowa słodzona ksylitolem świetnie wpisuje się w nasze standardy 😋 Oba produkty znajdziecie w sklepie cosdlazdrowia.pl 💚

bez certyfikatów






Nazwa: Konfitura z czarnej porzeczki z ksylitolem i masło orzechowe crunchy
Firma: Pięć przemian i Vivio
Skład:
Konfitura: czarna porzeczka, ksylitol 20%, sok z cytryny, pektyna (sus. żelująca), świeża mięta, sól himalajska.
Masło orzechowe: masło orzechowe 100%.
Masa netto: konfitura – 200g, masło – 900g
Wartości odżywcze:
Konfitura: 100g/  153 kcal, tłuszcz – 1,2g, węglowodany – 31,9g w tym cukry – 6,4g, w tym alk. wielowodorotlenowe – 20g, białko – 1,1g, sól – 0,065g
Masło orzechowe: 100g/ 609 kcal, tłuszcz – 46,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone –6,10g, węglowodany – 19,2g w tym cukry – 6,2g, błonnik – 7,3g, białko – 25,7g, sól – 0,04g
Cena: masło- 25-27zł, konfitura- 9-10zł

Nasza opinia
Wygląd: Dwa produkty różniące się wyglądem zewnętrznym jak i wewnętrznym, pozornie do siebie nie pasujące a jednak smakowicie się uzupełniają. Masło orzechowe zamknięte w mega plastikowym słoju ma apetyczny kolor oraz nasz ulubiony crunchy dodatek w postaci kawałków orzechów. Natomiast mały szklany słoiczek skrywa treściwą miazgę owocową o bardzo intensywnym kolorze i kwaśnym owocowym zapachu.

Smak:
Masło orzechowe posiada w sobie tą właśnie naturalną słodycz fistaszków a zarazem delikatną goryczkę prażenia, takie połączenie lubimy najbardziej. Całość nie jest lejąca czy za bardzo zwarta a wręcz idealnie wywarzona konsystencja dodaje przyjemności podczas jedzenia. Dodatkowo element chrupiący ją potęguje i koniec końców jesteśmy w orzechowym niebie :D
Konfitura porzeczkowa tak jak wspomniałyśmy jest treściwa. Nie znajdziemy tu owocowej galaretki między owocami tylko moc porzeczek. Ksylitol nadaje delikatnej słodyczy, więc kwaśne porzeczki grają tutaj pierwszoplanową rolę. Cukier brzozowy posiada także taki smaczek „odświeżenia”, więc wraz z dodatkiem mięty wykańczają całą serie wrażeń.

Podsumowanie: Oba jakże odmienne produkty stanowią niecodzienne połączenie śniadaniowe lub deserowe. Świetnie smakuje na kanapce, waflach, naleśnikach czy herbatnikach. Pamiętajcie, że oba składniki muszą oddzielnie być smaczne i dobrej jakości aby razem stanowić obłędną całość. Polecamy to zacne masełko i konfiturę z ksylitolem :)

Ciasto szpinakowe z masłem orzechowym


Ocena: 6 pand

80 komentarzy:

  1. Masło orzechowe wygląda fajnie, a skład zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś zrobić jakieś większe zakupy w takim internetowym sklepie ze zdrową żywnością.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy ten sklep i oprócz tych produktów warto kupić mąki np. migdałową i kokosową, bardzo dobrej jakości orzechy i olej kokosowy ;)

      Usuń
  3. Oj zjadłabym :P. Nie wiem, czy w połączeniu ( nigdy nie próbowałam ), ale osobno bym się zajadała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadła takiej konfiturki mmm, skład ma extra, masełkiem oczywiście zajadam się już od dawna :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli masło orzechowe ma 100% to już wiem, że będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, że w konfiturze owoce są w całości, a nie taka miazga :D Uwielbiam połączenie masła orzechowego i kwaśnego dżemu (z dozą słodyczy) - właśnie najlepiej pasuje czarna porzeczka lub wiśnia. Pycha :D Ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz konfitur truskawkowych to właśnie czarna porzeczka jest również naszym faworytem. Jej kwaśne nuty świetnie równoważą inne smaki no i w połączeniu z tłustym masłem orzechowym ta kwaśność sprawdza się idealnie :)

      Usuń
  7. Tego krakersiorka z masłem orzechowym to bym sobie dzisiaj w to leniwe popołudnie z chęcią wsunęła :)
    A konfiturek z czarnej porzeczki nie kupuję, bo mama robi i mam zapasy. Bardzo lubię!
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na konfiturę z czarnej porzeczki mam uczulenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię połączenie masła orzechowego z dżemem porzeczkowym :)
    Tego masła nie jadłam, ale domyślam się, że było pyszne - zwłaszcza na tym cieście szpinakowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pychotka!To masło orzechowe wyglada tak apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny dżem z porzeczek i jeżyn ma w swojej ofercie Łowicz - jest on słodzony sokiem z jabłka. W kuchni ostatnio testujemy też wodę z naszego filtra na ujęciu wody pod zlewem - i coraz bardziej jesteśmy przekonani, że to była dobra inwestycja.

    OdpowiedzUsuń
  13. To masło zjadłabym błyskawicznie ♥ Akurat kończy mi się mój zapas, więc z przyjemnością zaopiekowałabym się takim pudełeczkiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To takie 900g by Cię uszczęśliwiło <3 U nas zniknęło bardzo szybko, bo wszystkim domownikom nagle zasmakowało masło orzechowe xD

      Usuń
    2. Raj na ziemi :D Pewnie zjadłabym sama w 2 tygodnie :D
      Wcale mnie nie dziwi, że raptem w Waszej rodzinie wszystkim posmakowało :D

      Usuń
  14. Bardzo apetycznie wygląda to masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Za konfiturami nie przepadam, ale za masłem orzechowym zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kurcze, uwielbiam crunchy jako dodatek w różnych przekąskach, więc to masło orzechowe to po prostu spełnienie kulinarnych marzeń xD A porzeczki lubię, więc na konfiturę również bym się z chęcią skusiła <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubimy gdy coś chrupie, jesteśmy nałogowymi chrupożercami xD Skoro lubisz obie rzeczy (mamy nadzieję, że już jadłaś masło orzechowe :P) to musisz je teraz połączyć :P

      Usuń
  17. Uwielbiam połączenie masła orzechowego z dżemem, najlepiej truskawkowym, pycha! A tego masła chętnie bym spróbowała, podobnie jak konfitury :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawkowe dżemy są u nas na równi z porzeczkowymi, jednak do tłuściutkiego masełka najbardziej pasują nam kwaśne smaki :D Kanapki z dżemem truskawkowym najbardziej lubimy popijać kakaŁEM xD

      Usuń
  18. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham konfitury z czarnej porzeczki! A Wasze ciasto szpinakowe z masłem orzechowym prezentuje się obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Taka konfiture z przyjemnością bym nabyła. Jeszcze slodzona ksylitolem, to wersja przyjazna zdrowiu 😊❤

    OdpowiedzUsuń
  21. Ta konfitura wydaje się idealna! Tylko wzięłabym inny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Gdzie wy znajdujecie takie produkty, gdybym nie czytał waszego bloga to nawet nie wiedziałbym o takiej dobrej i zdrowej żywności.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie po to jesteśmy żebyście nie musieli (czytelnicy) specjalnie szukać takich nowinek i sklepów bo my wam je prezentujemy :D

      Usuń
  23. Masło wygląda cudnie - podoba mi się jego konsystencja. Konfitura ciekawa, ale wolę swojej roboty i praktycznie nie kupuję gotowców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze domowe dżemy, konfitury i powidła już się skończyły :( Teraz już tylko czekamy na świeże owocki a na razie posiłkujemy się takimi zacnymi gotowcami :D

      Usuń
  24. Oba produkty super, ale ja bym zgarnął z wielką chęcią to szpinakowe ciacho, wygląda mega! Pozdrawiam majowo i zapraszam do swoich kącików, w tym do dyskusji pod moim ostatnim postem! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. konfitura i masło orzechowe=pyszna para. Mam ochotę na taką kanapkę:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak to możliwe że jeszcze nie jadłam masła orzechowego w takim połączeniu? Koniecznie muszę spróbować! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wręcz szokujące! Musisz w takim razie nadrobić zaległości w tej kwestii :P

      Usuń
  27. Mniom mniom! To masełko musi by pyszne, dżemor zresztą też! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  28. Pycha, ale bym zjadła. Połączenie konfitury i masła orzechowego wydaje się być genialne.

    OdpowiedzUsuń
  29. masło orzechowe wyjadam łyżkami :D pyszne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  30. Pięknie to wszystko wygląda, i ta maksymalna liczba pand!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Opakowanie masła orzechowego skojarzyło mi się z lekarstwem ;D Tę idealną konsystencję masła widać na zdjęciach :) Konfitura z czarnej porzeczki przypomina mi za to babciną konfiturę, co jeszcze bardziej zachęca do sięgnięcia po słoiczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przyjąć, że masło orzechowe to takie lekarstwo na słabe samopoczucie :P W połączeniu z taką konfiturą to jest już maksymalna dawka szczęścia :D

      Usuń
  32. ja będę się rozglądać za tą konfiturą, cenię sobie tą firmę. A słodzona ksylitolem to ideał dla mnie czarne porzeczki i ksylitol to wszystko czego oczekiwałabym po produkcie:)
    PS. Z tym znikaniem na parę tygodni żartujecie, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My pierwszy raz mamy produkt tej firmy i nas nie zawiódł :)
      Tzn. źle się chyba wyraziłyśmy. Chodziło o przerwę z recenzjami masła orzechowego bo ostatnio było ich za dużo :P Ale miła jest taka reakcja ^^ Mamy nadzieję, że mimo wielu obowiązków i zbliżającej się obrony nie będziemy musiały zostawiać bloga.

      Usuń
  33. To połączenie jest takie pyszne! Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Jaka przerwa? :( co to znaczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oki źle się wyraziłyśmy xD Chodziło o przerwę z recenzjami masła orzechowego bo ostatnio było ich za dużo :P Ale miła jest taka reakcja ^^ Mamy nadzieję, że mimo wielu obowiązków i zbliżającej się obrony nie będziemy musiały zostawiać bloga.

      Usuń
  35. Konfitury z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  36. Och, jak ja nie lubię kwaśnych rzeczy:P

    OdpowiedzUsuń
  37. Super połączenie smaków, konfiturę muszę kupić, bo niezbyt często można znaleźć produkt z ksylitolem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, więc stwierdziłyśmy, że musi pojawić się jej recenzja :D

      Usuń
  38. Konfitura i masła orzechowe to świetne połączenie. Uwielbiam :).

    OdpowiedzUsuń
  39. zatem z chęcią ich spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Lubię produkty Pięciu przemian. Znam ten dżemik i bardzo go lubię. Ostatnio gościł u mnie na naleśnikach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio nas zainteresowały migdały w ksylitolu i cynamonie z Pięciu przemian :) Może kiedyś kupimy :D

      Usuń
  41. Chyba jestem jedną z nielicznych osób, które nie jadły połączenia masła orzechowego z dżemem. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, czas! Polecam - pyszność.
      To masło orzechowe przypomina mi takie jedno z Kuchni Świata. Kusicie, moje drogie. *-* Teraz mam ochotę zejść na dół i zrobić kanapkę z masłem orzechowym i dżemem mimo późnej pory.

      Usuń
    2. Jeśli chodzi o pastę orzechową z KŚ to też z dżemorem smakowała wybornie ;P Jednak to masełko ma w sobie jeszcze chrupiący element, więc jeszcze bardziej do nas przemawia :D Przynajmniej masz wieczorami opory przed schodzeniem do kuchni a my mamy lodówkę w tym samym pomieszczeniu... wieczory na blogach kulinarnych bywają mega trudne xD

      Usuń
  42. to masło bym zjadła od razu xd

    OdpowiedzUsuń
  43. Oj konfitura wygląda rewelacyjnie - muszę powiedzieć mojej mamie żeby mi taką zrobiła w tym roku ! :)
    Ciasto szpinakowe wygląda oczywiście rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  44. Tak mi narobiłyście smaka na to masło orzechowe, że sobie zamówiłam ;) Z dżem nie jadłam, mam w piwnicy domowy dżemik porzeczkowy to dziś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Masło orzechowe crunchy to moje ulubione, te chrupiące orzechy mmmniam :D A połączenie konfitury z masłem orzechowym jest najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  46. o kurczę, ciasta szpinakowego jeszcze nigdy nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Składy są idealne! A połączenie obu też ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  48. Czytała, że nie da się zrobić dżemu na ksylitolu bo się szybciej psują ale jak widać to nie prawda. Chyba musze spróbować i kupić taki słoiczek ale razem z masłem oczywiście. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My robimy takie konfitury i jeszcze żadne nam się nie popsuły ale trzymamy je w bardzo chłodnym miejscu :) Konfitura z tym masłem to wręcz nieodłączna para :D

      Usuń
    2. Robicie je na gotowych żelujących proszkach czy żelatynie? Chce zrobić jakieś zdrowsze dżemy niż zazwyczaj :)

      Usuń
    3. Robimy dżemiki na agarze. Proporcje to 0,5-1 łyżeczki na 500g owoców. Owoce trzeba podgrzać w garnuszku aby puściły sok i zmiękły, agar namoczyć w odrobinie wody i wlać do owoców. Wymieszać i gotować 3 minutki. Ilość agaru zależy od konsystencji jaką chcesz uzyskać i jakości agaru, więc można po zagotowaniu kilka łyżek dżemu wlać na spodek i włożyć do lodówki, za kilka minut wiesz czy taka konsystencja Ci odpowiada. Jeśli nie pasteryzujesz to wlej gotujący się dżem do słoików, szybko zakręć i postaw do góry dnem. Jeśli pasteryzujesz możesz wlewać mniej gorący dżemik :D

      Usuń
    4. Aha a jeśli chodzi o konfitury (czyli takie skondensowane dżemy, które nie mają dużo soku) to agaru można dać jeszcze mniej żeby nie wyszła galareta ;)

      Usuń
    5. Dziękuje jeszcze nie robiłam tak dżemu a wydaje się bardzo proste. Na pewno spróbuje zrobić jak będzie sezon na truskawki :) Sandra :))

      Usuń
  49. Niestety kwaśna konfitura odpada, ale smacznym masłem typu crunchy mogłabym się poczęstować. Kiedyś tam... ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger