Tort lodowy jagodowo- kokosowy (bez glutenu, cukru, laktozy)

Lody nie zawsze muszą być podawane w formie gałek. 🍨 Torcik lodowy to idealny pomysł na stworzenie deseru i ciasta jednocześnie. Dodatkowo jest bez glutenu, laktozy oraz białego cukru czyli zdrowie w pysznej i pięknej odsłonie. Ryżowy biszkopt, kokosowo-ryżowe lody, kokosowe praliny a to wszystko z dodatkiem jagód. Gwarantujemy, że deser zniknie szybciej niż się rozpuści! No chyba, że macie 30'C to nie gwarantujemy długiej trwałości 😉 






Składniki:

Jagodowy biszkopt (śr: 19cm)
-2 jajka
-1 białko
-70g ksylitolu
-60g mąki ryżowej
-30g skrobi (np. z tapioki)
-ok 5-7 łyżek soku z rozmrożonych jagód
-sok z ½ dużej cytryny

Lody kokosowo-jagodowe
-160g ryżu jaśminowego
-1200ml mleka migdałowego i kokosowego
-ksylitol
-śmietanka kokosowa z jednej puszki 400ml
-ok 100g mrożonych jagód

Pralinki kokosowe
-3 łyżki wcześniej ugotowanego ryżu jaśminowego
-5-6 łyżek wiórków kokosowych

Krem jagodowy
-4 łyżki śmietanki kokosowej
-2 łyżki jagód
-1 łyżka ksylitolu

JAGODOWY BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, miksować do jego rozpuszczenia i dodać żółtka. Mąkę i skrobie przesiać partiami do masy jajecznej i delikatnie całość wymieszać. Teraz wlać sok z jagód oraz sok z cytryny i znów delikatnie wymieszać. Piec w 160° ok 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić, wyciągnąć z formy i podzielić na dwa blaty (delikatnie oskrobać przyrumienione boki i wierzch).

LODY KOKOSOWO-JAGODOWE
Ryż ugotować w mleku roślinnym do miękkości i całkowitego wyparowania płynu, wystudzić. Dodać stałą część (śmietankę) z puszki mleczka kokosowego z wcześniej chłodzonego przez ok dwa dni w lodówce) oraz ksylitol (według własnych preferencji), całość wymieszać i 3 łyżki odłożyć na bok. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę, którą wlać do dużego płaskiego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Mieszać masę co 30 minut przez ok 3 godziny (lody mają być zwarte ale dość plastyczne). 
Uwaga!: ilość godzin zależy od siły mrożenia zamrażarki. 

PRALINKI KOKOSOWE
Odłożony wcześniej ryż ze śmietanką kokosową i ksylitolem ugnieść z wiórkami koksowymi do uzyskania plastycznej masy. Uformować małe kulki.

KREM JAGODOWY
Śmietankę kokosową zmiksować z  jagodami i ksylitolem.

Gdy lody osiągną właściwą konsystencję dodać jagody i odrobinę przemieszać, pierwszy blat umieścić w tortownicy, wyłożyć lody i ostrożnie ubić. Ponownie włożyć tortownicę z lodami do zamrażarki na ok 1 godzinę. Pod koniec tego czasu na drugi blat nałożyć krem jagodowy, pralinki oraz borówki. Wyjąć tortownicę, ostrym nożem oddzielić boki lodów i zdjąć pierścień tortownicy. Nałożyć górny już udekorowany blat i podawać jeszcze zmrożony tort.


Przepis ten miał już swoją premierę w magazynie "Mistrz Branży" gdzie znalazł swoje miejsce między licznymi mistrzami cukiernictwa. Pandy i w takim zacnym towarzystwie znalazły swój kącik 🐼 Dziękujemy za możliwość współpracy.

100 komentarzy:

  1. Rewelacyjnie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :) Proszę o kawałeczek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczęka dosłownie opadła mi do ziemi, to jest coś pięknego! Macie naprawdę talent, z każdym nowym przepisem jestem coraz bardziej w szoku :D Zdecydowanie muszę spróbować zrobić to cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że będziemy szokować dalej i nie osiągniemy limitu :P

      Usuń
  3. Gratuluję współpracy - Was torcik na pewno zasłużył na miejsce w magazynie.
    Wygląda cudownie i tak samo zapewne smakuje :) Jagodowy biszkopt, lody i krem musiały smakować magicznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. genialny! Jestem zachwycona. Wsiadam w pociąg i pędzę po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe nawet pendolino by nie pomogło bo wyciągnięty przy kawie z dziadkami został rozkrojony w 2 minuty xD

      Usuń
  5. Tort wygląda przepięknie!
    aż żałuję że moja rodzinka nie lubi lodów w takiej formie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to spróbuj jeszcze ich przekonać! My wręcz uwielbiamy :)

      Usuń
  6. Prześliczny!I gratuluję kolejnego udanego udziału w gazecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny! Musi rozpływać się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale piękny! Wczoraj był u mnie taki upał, że marzyłam o takim wspaniałym deserze jak ten :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj taki torcik latem by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratulacje :D Wasza kreatywność nie zna granic :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nigdy nie jadłam tortu lodowego ;) Czadowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz to nadrobić! Latem bardzo lubimy takie desery robić :)

      Usuń
  12. Cudny torcik :) z przyjemnością można zjeść kawałek w upalny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Za każdym razem zaskakujecie.... brakuje słów by to opisać... na prawdę. Cudo ♥ I gratuluję kolejnego sukcesu - zasłużyłyście. Cieszę się razem z Wami i jestem z Was dumna. Oby więcej takich sukcesów ♥

    PS Pandzia zawieszka przeslina ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Mamy nadzieję, że będzie więcej takich współprac :) :***

      Usuń
  14. Wspaniale się prezentuje, prawdziwe mistrzostwo

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepięknie. Pewnie tak samo smakuje. Ja jednak mam dwie lewe ręce do pieczenia (┳Д┳)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto zrobić chociaż część przepisu jak np. same lody :) Nie są trudne a wręcz przepyszne :D

      Usuń
  16. Wow! Narobiłyście mi ochoty na taki tort! Po prostu rewelacja. Dla mamy na prezent z okazji Dnia Matki niebawem chciałabym wyczarować coś podobnego.
    Naprawdę imponujący! A ten kolor... Jak zwykle - poezja :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamusia się ucieszy :) Nasza też uwielbia jagody więc mogłybyśmy go powtórzyć gdyby nie dzielące kilometry w tym dniu :/

      Usuń
  17. Torcik wygląda niebiańsko. Idealne orzeźwienie na gorący dzień:D

    OdpowiedzUsuń
  18. on wygląda tak obłędnie, że u mnie nawet w niskiej temperaturze nie przetrwał by zbyt długo :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Gratuluję publikacji. Jest w pełni zasłużona. Tort wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Czuję się zaszczycona, że widziałam ten przepis jako pierwsza :-).
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha tak to prawdziwy zaszczyt xD My dziękujemy za możliwość publikacji :)

      Usuń
  21. Jak dobrze, że mam zamrożone jagody :D Cały torcik to dla mnie za dużo zabawy (chyba nie mam takiej cierpliwości), ale inspiracja świetna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspiruj się kochana jak uważasz za stosowne :P Jagody w zamrażarce koniecznie trzeba dobrze spożytkować :D

      Usuń
  22. Gratuluję serdecznie, wyróżnienie jak najbardziej zasłużone :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda super! Jagodowy i to jeszcze lodowy tort to musi być coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Absolutnie piękne!! Zazdroszczę talentu (oczywiście tak pozytywnie). Składniki idealnie trafiają w mój gust. Widziałam też zwycięskie batoniki ;) Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż pewnie można zamienić na komosę:P Dziękujemy bardzo :*

      Usuń
  25. No padłam z zazdrości jak ten Wasz tort zobaczyłam! Mój żołądek jest ostatnio mocno wyposzczony po szpitalnym żarciu (fuj!) i jak widzę takie cudne foty, to aż ekran mam ochotę wylizać ze smakiem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szpitalne jedzonko mi też nie przypadło (mocno) do gustu :P Dobrze, że rodzina mnie dokarmiała bo bym schudła nie 3 kg w ciągu 5 dni a z 10kg :P

      Usuń
  26. Współpraca w pełni zasłużona. Wasze przepisy to małe dzieła sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Gratuluje dziewczyny, musze spróbować tego biszkoptu, zwykle ciasta z mąki ryżowej mi nie smakują, są zakalcowate, ale może ze skrobią będzie lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt był bardzo pulchny i nieco kruchy bo miał sporo białek ale na pewno nie zakalcowaty :) Dziękujemy :)

      Usuń
  28. Jeśli smakuje choć w połowie tak dobrze jak wygląda to musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W połowie to za mało powiedziane :) Został rozkrojony w dwie minuty bez możliwości dokładki co było dla wielu smutną prawdą :P

      Usuń
  29. `jejku o tej porze siedzę i ślinię się do monitora. Toż to cudo

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda rewelacyjnie i chyba jeszcze lepiej musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Można użyć kaszy jaglanej zamiast ryżu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale kolor będzie inne i smak również. Ryż jaśminowy ma swój delikatny posmak, który najlepiej sprawuje się w lodach tego typu :)

      Usuń
    2. kasze moge dać w tych samych proporcjach co ryż?

      Usuń
    3. Daj ok 850ml napoju roślinnego na 160g kaszy jaglanej (wcześniej oczywiście pozbądź się jej goryczki), jeśli stwierdzisz, że napoju jest za mało to podlewaj kaszę w trakcie gotowania. Ważne aby nie była zbyt rzadka bo śmietanka ją dodatkowo rozrzedzi. Po zmiksowaniu ma wyjść gładki "luźny" budyń :)

      Usuń
  32. gratuluję publikacji! WOW!

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. Ten torcik to dla mnie mistrzostwo świata! Wygląda tak obłędnie, że tego nie da się opisać <3

    OdpowiedzUsuń
  34. Jak ja lubię te wasze zdrowe torty, zawsze wyglądają tak apetycznie, że mam ochotę rzucić się na ekran monitora, z nadzieją że może chociaż kawałek wypadnie ;)Gratuluję wyróżnienia i publikacji przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że jak dorobimy się swojej małej cukierni to ludzie będą się rzucać tak na wystawy xD Dziękujemy :*

      Usuń
  35. jak zwykle wygląda bardzo smacznie, a jagody to ja po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagody są swego rodzaju fenomenem w kręgu owoców. Naszym zdaniem same w sobie są kwaśne i bez wyrazu a jednak dodane do deseru zyskują na mocy wizualnej i smakowej :D

      Usuń
  36. Szczęka mi opadła... Ten tort wygląda mega apetycznie i wcale nie dziwię się, że ktoś w końcu dostrzegł Wasz talent. Dziwię się, że jeszcze nie pokazywali Was w telewizji, ale myślę, że to kwestia czasu. Gratuluję i trzymam kciuki, żeby Wasze dzieła trafiały do coraz większej liczby odbiorców :)

    Niestety, z powodu paskudnego bólu stóp i codziennego jeżdżenia na rozmowy kwalifikacyjne nie znajdę już chwili, żeby wziąć udział w Waszym konkursie, ale dziękuję, że o mnie pamiętałyście i obiecuję, że następnym razem postaram się już być obecna, choć ostrzegam że talentu do deserów nie mam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ohohoho jeszcze by nas w tv brakowało xD Hehe ale DDTVN gdzieś tam z tyłu głowy nam chodzi xD Dziękujemy za miłe słowa, staramy się gromadzić naszych czytelników i przekonywać do zdrowych i ślicznych deserów :*
      Życzymy zdrówka żeby nóżki nie bolały no i szczęścia w rozmowach! :D

      Usuń
  37. jak zwykle piękny, a najważniejsze, że zawiera moje ulubione smaki !!

    OdpowiedzUsuń
  38. Tort jak zawsze wygląda przepysznie!
    Gratuluję publikacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Gratuluje publikacji ! :D Torcik lodowy wygląda obłędnie i na pewno zjadłabym go z podwójną dokładką ;) ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Gratuluję publikacji przepisu :) a torcik wygląda genialnie i chętnie bym się na niego skusiła. Muszę spróbować go zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecamy :) Naszym zdaniem trudny nie jest ale wieloetapowy więc trzeba mieć trochę cierpliwości :D

      Usuń
  41. Przepiękny :) Jak to tort, trzeba trochę się napracować, ale jak widać efekt świetny.

    OdpowiedzUsuń
  42. nie było mnie u Was kilka dni a tu takie pyszności, bo to że wygląda bosko to chyba mówić nie trzeba...po prostu wielkie WOW!

    OdpowiedzUsuń
  43. Genialny! dziwie się, że biszkopt jest fioletowy bo zawsze ciasta z owocami pieczone mają nieapetyczne kolory ale Wam to wszystko wyjdzie nawet bez barwników :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, dlatego cytryna jest niezbędnym składnikiem :) Nie używamy żadnych gotowych barwników i ciągle dążymy o uzyskania świetnych naturalnych kolorów. Marzy nam się rainbow cake całkowicie naturalny ^^

      Usuń
  44. Wspaniały! Uwielbiam połączenie kokosa i jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  45. nie dośc że perfekcyjnie wygląda, to jeszcze przyciąga swoim kolorem :)
    gratuluję publikacji :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Wspaniały! Więcej Waszych przepisów powinno być w magazynach, takie piękności trzeba pokazywać! :D P.W.

    OdpowiedzUsuń
  47. Super wiosennie i lekko wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  48. Obłęd w ciapki znaczy się w jagody :D na ten widok mowę odbiera! Pozdrawiam 💚

    OdpowiedzUsuń
  49. Wspaniały tort. Aż "ślinka cieknie" ;)

    OdpowiedzUsuń
  50. O rany!
    TO nic że mnie troszkę gardło boli - ale JADŁABYM ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak reagujemy na lody mimo bólu gardła :P Podobno zimne okłady są najlepsze :D

      Usuń
  51. Tort podobno rozszedł się w kilka sekund :D Dobrze, że mi zostawiłyście kawałek bo był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten kawałek musiał od razu być schowany aby nikt go nie widział :P Dzięki :*

      Usuń
  52. Szałowy, jak wszystko na tym blogu. GRATULACJE!
    Ada

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger