Wegański „sernik” kokosowy z mango (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański, bez pieczenia)

Pewnie już znacie to zacne połączenie - mango i kokos, jednak proponujemy Wam coś znacznie bardziej spektakularnego niż koktajl czy lody. Dzisiejszy deser wygląda jak tort za milion dolarów (physalis to cudne perełki 😊)  a wykonuje się go szybko i jest przepyszny. Naszym zdaniem biała część jest dużo lepszą wersją wegańskiego sernika niż np. tofurnik za sprawą kokosowego kremu, więc zdecydowanie warto zapoznać się z produktami, które oferuje sklep Kuchnie Świata i umożliwiają nam stworzenie takich cudowności 😍 


Składniki (śr: 18cm):

Masa „serowa” kokosowa
-100g naturalnego tofu
-350ml „mleka” ryżowego
-ksylitol
-10g ziarenek chia
-10g agaru – polecamy TEN 

Warstwa z mango
-150ml wody
-5g agaru

Dodatkowo
-Pitaja i Physalis do ozdoby

MASA „SEROWA” KOKOSOWA
Kostkę kremu kokosowego podgrzać w firmowym foliowym opakowaniu w kąpieli wodnej. Następnie przeciąć worek i wlać do garnuszka, dodać tofu, napój ryżowy i wszystko zblendować na gładką masę (jeśli zaczyna się jakby ważyć należy długo blendować). Dodać ksylitol w odpowiedniej ilości, chia i agar - pozostawić na 5 minut do napęcznienia agaru. Następnie całość zagotować na małym ogniu ciągle mieszając (od momentu bąbelkowania trzymać jeszcze 3 minutki i zdjąć z ognia). Do tortownicy wyłożonej na dnie folią wlać połowę masy, resztę zostawić w garnuszku pod przykryciem aby dłużej było ciepłe i się nie ścięło. Tortownicę wstawić do zamrażarki na kilka minut (agar dość szybko tężeje).

WARSTWA Z MANGO
W czasie przygotowania masy kokosowej można już mus z mango wlać do garnuszka, dodać wodę oraz agar i zostawić na minimum 5 minut. Następnie zagotować cięgle mieszając tak jak wcześniej masę kokosową.  Gdy pierwsza warstwa w tortownicy stężeje, wlać warstwę z mango i znów wstawić do zamrażarki. Na końcu wlać pozostałą część masy kokosowej.

Po kilku godzinach spokojnie można kroić deser i dekorować owocami.


100 komentarzy:

  1. Mango i kokos to sztos nad sztosami!Wasz ,,sernik,,wygląda przepysznie,ale to jak zawsze ;) Żałuję ,że w Lublinie nie mam kuchni świata XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My mamy we Wrocławiu ale daleko więc korzystamy z internetowego sklepu nie raz :) Dzieki :*

      Usuń
  2. Serniczek jak marzenie :) Bardzo chętnie zjadłabym taki wielki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Każda warstwa brzmi i wygląda cudnie, a zwłaszcza ta kokosowa. Połączenie mango z kokosem także bardzo lubię, więc wyobrażam sobie jak musiał smakować tak wytwornie się prezentujący tort :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam tofu na słodko, ciekawi mnie smak tego sernika :) Sam wygląd jak zwykle rewelacyjny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całą sernikową strukturę nadaje ten krem kokosowy. Możliwe, że tofu można pominąć :) Ale generalnie na słodko tofu jest bardzo dobre tylko trzeba je umiejętnie przyrządzić :)

      Usuń
  5. Kokos + mango? Pierwsze skojarzenie - nowe Riso. A ponieważ jest pyszne, to uważam, że świetnie dobrałyście smaki ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam smakowało to Riso :) Ale jadłyśmy je długo po tym serniku :)

      Usuń
  6. Pięknie i słonecznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteście mistrzyniami :D

    OdpowiedzUsuń
  8. juz żałuję że do większości nie mam bezpośredniego dojścia, bo ciacho wygląda przepysznie;)
    physalis znam jako rodzynek brazylijski i nawet mam sadzonkę, ciekawe czy mi zaowocuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto przejrzeć asortyment sklepu i zrobić zbiorowe zamówienie :) Physalis jadłyśmy po raz pierwszy w formie świeżej nie suszonej i bardzo szkoda, że same nie mamy tego w naszym magicznym ogródku :P Mamy nadzieję, że ładnie Ci wyrośnie.

      Usuń
  9. Wygląda, jakby miał się rozpłynąć w ustach :D Obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik, zawsze kojarzy mi się z dosyć nudnym ciastem, ale oczywiście w waszym wydaniu zawsze jest fascynujący :D Uwielbiam kokos, a ta warstwa o smaku mango wygląda bardzo zachęcająco <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik nawet w nudnym wydaniu jest pyszny ^^ Kochamy twarogowe serniki mimo, że możemy jeść je tak rzadko :( Takie wegańskie cudo godnie je zastępuje. Dziękujemy :*

      Usuń
  11. Bardzo ładniutki i pyszniutki sernik!
    Uwielbiam takie propozycje - efektowne i smaczne.
    Zjadłoby się.
    Mango, kokos, sernik, a do tego wegański pomysł? Czy to nie za wiele szczęścia na jeden raz? :D Rewelacja!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać szczęści może istnieć w skondensowanej formie :D

      Usuń
  12. Serniczek wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  13. oo jejku, wygląda przepięknie, zaproście mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dorobimy się dużego mieszkania to zaprosimy całą bliską nam blogosferę xD

      Usuń
  14. Robi wrażenie! Takiego ciasta na prawdę z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  15. faktycznie wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Rzeczywiście tort wygląda jak milion dolarów, a mango z kokosem to po prostu boskie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak to jest cudnie udekorowane, aż żal by mi było jeść ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Dla mnie warstwa mango i owoc w kropki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. warstwa mango wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda kusząco!!! Zapraszam do siebie po kulinarne inspiracje !

    OdpowiedzUsuń
  21. Sernika nie cierpię, ale zdjęcia bardzo udane, a na smoczy owoc mam niesamowitą ochotę, szkoda, że w Polsce cena nie należy do najniższych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może taki wegański sernik bez twarogu by Ci zasmakował :) Pitaje wyhaczyłyśmy w mega promocji i tak naprawdę ciacho powstało pod nią xD

      Usuń
  22. Ale super serniczek, zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziewczyny miejcie nade mną litość :) Ile razy widzę, wsze wypieki to zawsze obiecuję sobie, że zrobię coś podobnego. Jednak nie zdążę jeszcze zrobić a tu następny przepis jeszcze lepszy :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha przepraszamy ale pod tym względem nie mamy litości! :D Dziękujemy :*

      Usuń
  24. Mango! <3 Cudowne połączenie. ;]

    OdpowiedzUsuń
  25. Pitaję chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak szczerze to sam owoc smakowo jest bez szału ale jego śliczny róż i biały miąższ w kropeczki sprawia, że gdy pojawia się w promocji to musimy go mieć :P

      Usuń
  26. cudowny! chciałabym kiedyś taki dostać :D

    OdpowiedzUsuń
  27. wow jest piękny ąz szkoda jeść

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękności i smakowitości <3 ja widzę i znów oczom nie wierzę :D Cudowny serniczek :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Podajcie adres, będę za 5 minut. Moje serce szybciej bije, a w oku kręci się łza wzruszenia na ten cudny widok! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przykrościom stwierdzamy, że ciasta najczęściej powstają zbiorowo miesiąc przed publikacją więc już dawno jest pozamiatane xD Kurcze... jeśli ten deser wywołuje łzy to osiągnęłyśmy niezły level xD Dziękujemy :**** <3

      Usuń
  30. Obłędny! Ekstra składniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Chyba zjadło mi komentarz, a jeśli nie, to powtórzę - cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  32. Smoczy owoc wygląda cudnie. Całe ciasto jest bajkowe i ciekawe w smaku. Gdybym ja bliżej mieszkała :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ten sernik wygląda jak milion dolarów <3

    OdpowiedzUsuń
  34. Te kolory, te owoce! *.* Tort jak zwykle idealny, aż chciałoby się go zjeść przez monitor :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Szczena opadła :D Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  36. ja bym powiedziała że jak dwa miliony dolców biorąc pod uwagę ślinotok jakiego dostałam na myśl o mango i kokosie:) ale pierwsze co bym spróbowała do dragon fruita z dekoracji bo jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że się odezwałaś :* Zaraz wpadamy do Ciebie bo czekałyśmy na wpis z niecierpliwością :D Tak całkiem serio to smoczy owoc jest szałowy w wyglądzie i dekoracje robi cudną ale smakiem nie powala :P Dziękujemy :*

      Usuń
    2. Potwierdzam :) Pitaja jest piękna po rozkrojeniu ale smaku nie ma. Ostatnio nie wiedziałam co mam z nią zrobić bo nikt nie chciał jej jeść w deserze. Sandra :))

      Usuń
    3. Pitaje dodajemy również do sałatek warzywnych. Nie jest słodka ale taka "odświeżająca" i świetnie łączy się z innymi warzywami a może nawet z mięsem będzie ciekawie współgrać :D Same kanapeczki z plasterkami pitaji wyglądają szałowo i super smakują ;)

      Usuń
    4. Ja to raczej mało inteligentna jestem ale nic dziwnego, że Wy wpadłyście na taki pomysł. Pitaja w sałatce na pewno pięknie by wyglądała i szkoda, że wtedy jej część wyrzuciłam :/ Następnym razem z takim "problemem" od razu napiszę do was :)

      Usuń
  37. Ostatnio podobny robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Bajeczny i bardzo smakowity torcik <3 :) Zjadam go oczami, a wyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  39. O jejku, ale wygląda słodko i smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Cudny serniczek! Aż ślinka cieknie jak się na niego patrzy :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Sam tort już wygląda cudnie, a jak dodać jeszcze taka super dekorację to już w ogóle rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Odpowiedzi
    1. Jasne, sernik leżał i czekał na Ciebie xD Haha :D

      Usuń
  43. Wygląda przepysznie chyba się skuszę.... Mango ! <3

    OdpowiedzUsuń
  44. Mniam! Sernik wygląda doskonale, te równe warstwy, coś pięknego:D
    Na moim ogródku rośnie właśnie physalis, ale nigdy nie wiem do czego go wykorzystać. Na waszym torcie wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też chciałybyśmy mieć tą roślinkę w ogrodzie :) Nam bardzo smakuje a jeśli komuś nie koniecznie przypada do gustu to dekoracje robi świetną :P

      Usuń
  45. Świetny, chyba zrobię go dla mojej mamuśki na Dzień Mamy. Walczy ona z za wysokim poziomem cukru we krwi, ale ten torcik krzywdy chyba jej nie zrobi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzywdy nie powinien bo używając ksylitolu nie podbijamy jego wartości :) Sam mus z mango może mieć znaczącą ilość węglowodanów prostych ale to raczej większy problem dla cukrzyka :)

      Usuń
  46. Sernik wygląda obłędnie! Mnie bardzo zaciekawił ten przecier z mango. A smoczy owoc jeszcze przede mną, ale kiedyś muszę w końcu kupić i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Co za zdjecia cudowne, apetyczne, nie no slinię się do monitora! Jutro robie ten sernik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz wszystkie składniki to wow :D Smacznego powodzenia ;)

      Usuń
  48. Żelatyna w odpowiednich proporcjach do ilości zamiast agaru dużo zmieni w takim serniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmieni to, że będzie przypominać bardziej zwartą galaretkę :) Agar jest nieco "twardszy" w odbiorze wykonanego deseru z jego udziałem. Dodatkowo żelatyna potrzebuje więcej czasu do zastygnięcia i jest mniej odporna na wysokie temperatury więc w ciepłe dni może się rozpływać. Jednak w obu wersjach będzie smacznie :)

      Usuń
  49. Super wygląda, świetnie wygladaja owoce z dekoracji

    OdpowiedzUsuń
  50. Dziewczyny przechodzicie siebie same, ten sernik wygląda niesamowicie, a do tego uwielbiam mango :D

    OdpowiedzUsuń
  51. Mega wiosennie !
    Na pewno smakuje świeżo i smacznie! ehhh jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  52. Uczta dla oczu... i nie tylko. Fantastyczna dekoracja. :)

    OdpowiedzUsuń
  53. To te pomarańczowe kuleczki nie są trujące? Miałam kiedyś na ogródku ale wyrzuciłam bo myślałam, że to nie jest do jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli to co miałaś w ogrodzie to physalis czy też miechunka peruwiańska to spokojnie można było ją jeść :D Jednak są też gatunki tylko ozdobne.

      Usuń
  54. Kokos z mango to musi być bajka *.*

    OdpowiedzUsuń
  55. Fantazyjny i uroczy :) jak zwykle u Was :)

    OdpowiedzUsuń
  56. jakie równiutkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Oj ten kokos 😉 dobrze, że często się u Was pojawia 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos podobnie jak cynamon, gryka, masło orzechowe i jabłka należą do TOP 5 naszych niezbędnych produktów do życia :)

      Usuń
  58. Urzekające zdjęcia. Cudne

    OdpowiedzUsuń
  59. Wygląda jak z bajki <3 obie warstwy były przepyszne, nic tylko kupić znów produkty i robić. Zamawiam go u Was! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy :) Z chęcią zrobimy go ponownie dla Ciebie :*

      Usuń
    2. już się nie mogę doczekać <3

      Usuń
  60. Lubię kokos i myślałam, że już wiele rzeczy z niego jadłam a tu niespodzianka. Mango nie wiem czy lubię bo kiedyś się na nim zraziłam. Coś innego musiałabym wymyślić zamiast niego.
    Ada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos świetnie się połączy z musem z truskawek. Niedługo te owoce będą tańsze więc koniecznie musisz zrobić go w takiej wersji :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger