Białko wegańskie czekoladowo-waniliowe – Siła Roślin

Jak wiecie sport nie jest nam obcy (w końcu pisze to instruktor fitness 👊). Dlatego bardzo ważne jest dla nas aby przy nie spożywaniu mięsa dostarczać do swojego organizmu różne inne źródła białka. Zawsze chciałyśmy umieścić tutaj recenzję białka, bo tak jak klasyczną odżywkę białkową zawsze da się jakoś zjeść tak z tymi wegańskimi potrafi być różnie 😉 W końcu jednak trafiłyśmy na wegańskie białeczko, które pozytywnie nas zaskoczyło😊




Nazwa: Mieszanka białek wegańskich Premium z dodatkiem Superfoods
Firma: Siła Roślin
Skład: Białko grochu bio sfermentowane, białko konopi zimno tłoczone, ekstrakt kurkumy (95% kurkuminoidów), woda kokosowa sproszkowana, szara sól morska, moringa, chlorella, baobab, dziwidło, żywe kultury bakterii (lactobacillus acidophilus (NCFM) lactobacillus rhamnosus(CUL63) bifidobacterium animalis subsp. lactis (CUL62) bifidobacterium bifidum (CUL63), ekstrakt imbiru, papaina z papai, liść mięty pieprzowej, nasiona kopru, ekstrakt stewii, kakao arriba nacional, wanilia madagaskarska, naturalny aromat wanilii, naturalny aromat czekolady.
Masa netto: 1 kg
Wartości odżywcze:
100g/383  kcal, tłuszcz – 6,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,64g, węglowodany – 10,1g w tym cukry – 0,4g, błonnik – g, białko – 71,4g, sól – 0,81g
30g/115  kcal, tłuszcz – 2,04g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,49g, węglowodany – 3,03g w tym cukry – 0,4g, błonnik – g, białko – 21,4g, sól – 0,24g
Informacje dodatkowe:
        najwyższej jakości białko konopi tłoczone na zimno + biofermentowane białko grochu
ü      superfoods
ü     21-22 g białka w porcji
ü     składniki jakości premium
ü     wolne od sztucznych dodatków
Cena: 139,95 zł (za 1kg)

Nasza opinia
Wygląd: Już przez opakowanie widzimy jakiego koloru jest to białko i naszym zadaniem barwą przypomina piasek. Proszek jest bardzo drobny bez grudek. Pachnie bardzo ładnie jak lody waniliowe. Po wymieszaniu z wodą jak widzicie kolor już ma mniej atrakcyjny wygląd :P Ale nie oceniajmy książki po okładce ;)

Smak:
1) Na początku spróbowałyśmy rozrobić go z wodą i to był błąd. Całość była mdła i pozostawiała po sobie trawiasty posmak oraz nalot na języku co prawda z waniliowym posamkiem:P
2) Nasze drugie podejście to wymieszanie białka z napojem ryżowym i to już zupełnie inna sprawa. Słodycz napoju ryżowego podbiła waniliowy smak. Trawiasta nuta nadal była obecna ale nie przeszkadzała. Zabrakło nam jedynie wyrazistości kakao.
3) Trzecie podejście to BUDYŃ :) A dokładnie zrobiłyśmy go w ten sposób, że białko wymieszane z napojem ryżowym zagotowałyśmy dodając skrobię i trochę kakao. Taki budyń stał się naszą ulubioną wersją, gdyż uwydatnił się słodki waniliowo-czekoladowy smak, oraz zniknęła trawiasta nuta. Dodatkowo budyń się nie zważył jak to jest przy serwatkowych odżywkach.
4) Nasza czwarta wersja to zrobienie wegańskich słodkich burgerów! Zdjęcie i opis znajdziecie poniżej. Nie musimy dodawać, że to było jedno z lepszych proteinowych śniadań jakie zrobiłyśmy <3

Podsumowanie: Skład tej mieszanki na początku wywołał u nas mieszane uczucia, bo nie byłyśmy pewne czy takie połączenie składników jak np. moringa, chlorella, baobab, dziwidło,  imbir, liść mięty pieprzowej, nasiona kopru itp. będą tworzyły smaczną całość. Okazało się jednak, że jest to mix niewątpliwie bardzo ciekawy i zarazem smaczny :) Co prawda w klasycznych koktajlach nie przypadł nam do gustu ale jako dodatek do owsianki, deserów, ciast, budyniu sprawdza się naprawdę fajnie. My już mamy wiele innych pomysłów na jej wykorzystanie!

Edit: Probiotyki znajdujące się w białku utrzymują swoje właściwości w temp. pokojowej, dlatego najlepsze korzyści uzyska się nie poddając jej obróbce termicznej. W raz z otwarciem opakowania i zbliżaniem się terminu ważności właściwości probiotyczne również mogą słabnąć. My trzymamy odżywkę dla bezpieczeństwa w lodówce ;P 

Proteinowe, piernikowe ciacha XL nadziewane kaki (przepis dziś na Instagramie)

Ocena: 5 pand

67 komentarzy:

  1. Oprócz batonów proteinowych, nigdy nie jadłam wegańskiego białka. Nieco się obawiam mieszanki tych wszystkich suoerfoodsów i chyba jedynie w placuszkach czy takich burgerach by mi to podeszło :p Ale spróbowałabym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie ma wersji w mniejszych ilościach jak próbki :)

      Usuń
  2. Jakby dało się kupić jakieś próbki, to chętnie bym spróbowała :D Ogólnie z białkiem staram się nie przesadzać, ale wszelkie wege odżywki to fajny dodatek do wielu dań :) Te Wasze ciacha wyglądają obłędnie, no i budyń pysznie się zapowiada :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno świetnie taka odżywka sprawdziłaby się w Twoich pieczonych owsiankach! :)

      Usuń
    2. To prawda, mam 2 próbki innych firm i czasem dodaję właśnie do owsianek :)

      Usuń
  3. nigdy nie używałam takiego białka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie miałam takiego białka, ale te ciasteczka chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jest to produkt dla mnie ale fajnie, ze trafiłyście na produkt, którego szukałyście :) Warto szukać dalej.... trzeba trafić na 6 pandek ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecę kumpeli, ona ma fioła ostatnio na punkcie takich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piernikowe ciacha wyglądają bosko :D Lubię smak kaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, zawsze zastanawiałam się jak to jest z tym białkiem i do czego można je dodać - dzisiaj dostałam odpowiedź na swoje pytanie :P Nigdy nie interesowałam się jakoś szczególnie tematem, bo jadam mięso i nie jestem przy tym aktywna fizycznie ;)

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że trafiłyśmy z postem ;) W razie jakichkolwiek pytań, wal śmiało :P

      Usuń
  9. Właśnie poszukiwałam takiego wegańskiego.
    Może i się skuszę...
    Poszukuję czegoś takiego.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki budyń zjadłabym bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam i trudno mi się wypowiadać:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam za sobą kilka wegańskich białek. Jeśli mnie nie uczulały ze względu na różne dziwne dodatki, to akurat były paskudne w smaku :D Białka konopnego nawet mole nie chciały ruszyć. Tu skład jest bardzo fajny, tylko zastanawia mnie po co te kultury bakterii, skoro poza lodówką raczej nie przetrwają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konopne jest specyficzne i również nadaje się dobrze jako dodatek do ciast, placuszków itd. Fakt jeśli chodzi o żywe kultury bakterii w jogurtach czy lekach powinny być przechowywane w lodówkach. Nawet nie pomyślałyśmy czy te w odżywkach też powinny być tak traktowane :P Cenna uwaga i wysłałyśmy zapytanie do firmy. Damy znać jaka będzie odpowiedź ;)

      Usuń
    2. Na razie wiemy tyle, że dodatek bakterii pomaga we wchłanianiu białka roślinnego ;)

      Usuń
    3. Dzięki za informację dziewczyny!

      Usuń
    4. Odpowiedź ze strony Siła Roślin:
      "Firma Revolution Foods - producent białek Premium oraz Raw Sport - w swojej odpowiedzi stwierdziła, że probiotyki zawarte w jej produktach pozostają żywe i stabilne w temperaturze pokojowej, mogą natomiast ulec zniszczeniu w zależności od zmieniających się warunków. Jeśli białko takie zostanie wykorzystane jako składnik wypieków, czy np. użyte w gorącej owsiance, wtedy probiotyki nie będą efektywne. Probiotyki tracą również nieco na swojej sile, im bliżej jest data ważności produktu, ale zazwyczaj Klienci spożywają zakupione białka niemal od razu, a więc "świeże". "

      Usuń
  13. Jeszcze nigdy nie próbowałam białka wegańskiego. Ciekawa jestem jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wy zawsze wiecie jak w pyszny sposób pokazać produkt :) aż mam ochotę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Włąśnie szukałam białka do pieczenia niekoniecznie wegańskiego ale jak tak zachwalacie to pozwolę sobie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  16. Również mam to białko, jutro na bloga wjeżdża wpis na jego temat + prosty przepis :) Jest świetne i bardzo dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. jejku ale feeria składników " egzotycznych" , ciasteczka XXL z kaki są wspaniałe, ale bym zjadła!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść roślinnej odżywki białkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mój syn kiedyś kupował podobną odżywkę, super konsystencja na nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie korzystałam z takiego typu produktów, ale ciacha wyglądają obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy białka nie jadłam a w sumie powinnam to wygląda dosyć ciekawie. Ok to ja mam pytanko. Czy charaktery też macie takie same czy raczej różne?

    OdpowiedzUsuń
  22. JA bialko tylko poroteinowe piłem :P

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciekawy produkt, ja ostatnio stosuję białko sojowe, ale tylko jako dodatek do diety, bo większość staram się uzupełniać z jedzenia. Do białka waniliowego (które okazało się być mdłe) dosypuję duże ilości kakao i smak całkowicie się zmienia, nie jest taki mdły, przypomina zwykłe kakao z mlekiem :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie raz białko wegańskie trzeba nieco doprawić :P Planujemy właśnie kupić sojowe aby mieć możliwość operowania jasnym kolorem w deserach :)

      Usuń
  24. nie próbowałam i nie wiem czy spróbuję, ale poczytałam co i jak:)
    te ciasteczka wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Myślę sobie, że kiedyś weganie mieli trudny żywot, teraz wegańskich produktów jest taki wybór, że jest w czym przebierać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to prawda! Ale tak jest ogólnie ze zdrową żywnością :) Kiedyś alergicy i osoby z nietolerancją miały naprawdę ciężko.

      Usuń
  26. Bardzo ciekawy skład :) a ciasteczka jak zwykle super.

    OdpowiedzUsuń
  27. Cóż za miks składników! Wezystkie mniej więcej znam ale dziwidło mnie zadziwiło :D taki budyń to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  28. brzmi ciekawie. To polska firma? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie jest to firma białka z UK (www.revolution-foods.com), która sprzedaje białko na polskim rynku poprzez firmę Siła Roślin :)

      Usuń
  29. Nigdy nie jadłam takiego białka ani nie robiłam z niego dań, ale te wasze pyszności to porywam :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jeszcze nie używałam takiego produktu, ale może się skuszę, jak już mam od Was ściągawkę na ten temat :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Mieszanka kusi mnie bardzo, nie znałam firmy :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Niesamowite te ciasteczka na końcu! Proszę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Link do przepisu jest pod zdjęciem ;) Ale tutaj też podamy:
      Składniki na 4 ciacha (2 porcje):
      ✔ 2 dojrzałe banany
      ✔ 4 pełne łyżki kakao
      ✔ 3-4 miarki odżywki białkowej
      ✔ przyprawa do piernika
      ✔ 6 łyżek mąki migdałowej
      ✔ napój roślinny do uzyskania odpowiedniej konsystencji
      ✔ kaki lub inny owoc

      Banany rozgnieść widelcem, dodać kakao, odżywkę, mąkę migdałową, przyprawę i wszystko wymieszać. Dolewać mniej więcej po 100 ml napoju aż do uzyskania masy nadającej się do formowania (jeżeli wlejesz za dużo napoju to dodaj więcej mąki). Podzielić masę na 4 części i w każdą zawinąć plasterek kaki. Ciacha piec w piekarniku w 180°C około 15-20 minut.
      Jeżeli wolisz wersję RAW nie musisz ich wcale piec i też będą pyszne

      Usuń
  33. Takiego białka jeszcze nie testowałam. Póki co, jestem zadowolona z Iso Whey, które mi polecałyście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super (ale już nie pamiętamy jakie to było :P). Jeśli jesteś ciekawa innych białek to daj znać :)

      Usuń
  34. Jeszcze nie próbowałam tego typu białka, może w końcu warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Nigdy o nim wcześniej nie słyszałam! ah, za to kocham blogosferę :D juz wiem ;>

    www.wkrotkichzdaniach.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My mamy takie same odczucia :) W blogosferze znajdziesz wszystko :D

      Usuń
  36. Skład faktycznie szalony :D.

    OdpowiedzUsuń
  37. Ja bym pewnie tych białek nie przełknęła - ja mam problem z amarantusem, a co dopiero z białkami :D Chyba, że by mi ktoś to w jakiś sposób do jedzenia przemycił tak aby tego nie było czuć. Ale te ciacho z kaki pięknie wygląda *o*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiemy :) Sądzimy, że w wersji naszych ciasteczek być je polubiła :D

      Usuń
  38. Jestem za ograniczaniem mięsa w diecie. Białko jest w wielu produktach.

    OdpowiedzUsuń
  39. Ja poluję na jakieś fajne białko, ale szkoda, że nie ma w małych saszetkach aby spróbować :(

    OdpowiedzUsuń
  40. Ciekawe, kolor nie za fajny bo przygotowaniu ale jak widać z kakao idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Staram się nie korzystać z takich produktów, bo wydaje mi się, że i tak mam w diecie nadmiar białka.

    OdpowiedzUsuń
  42. Te piernikowe ciacho jest genialne! Aż mi ślinka poleciała :D

    OdpowiedzUsuń
  43. Wasze wykorzystanie białka mnie zaciekawiło :) sama teraz używam z białka grochu i bardzo lubię jako uzupełnienie aminokwasów, nie dla smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, najlepiej w połączeniu ze zbożami ;) Jednak pomijając komplementarność aminokwasów dobrze żeby miało też smak :P

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger