Tort kasztanowy z kremem orzechowym, kokosowym karmelem i kokosowym popcornem (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

Jak ten czas szybko leci! Minął już (a dokładnie 3 dni temu) 3 rok bloga Candy Pandas a więc pora na tort! 🎉🎈 I to nie byle jaki bo z kategorii "słodyczowego przepychu"😍 Nie jest w kształcie pandy ale zawiera wszytko to co lubimy najbardziej💗 Dziękujemy Wam, naszym czytelnikom, komentatorom czy po prostu gościom. Bez Was blog by się nie rozwijał, bez Was nie miałybyśmy motywacji do testowania i pieczenia, bez Was nic nie miałoby sensu 💋






Składniki:

Kasztanowy biszkopt (śr: 18 cm)
-4 duże jajka
-25g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej)
-65g mąki kasztanowej (lub 55g gryczanej)
-10g kakao
-150g ksylitolu
-szczypta soli

Dyniowo-orzechowy krem
-850g ugotowanej na parze słodkiej dyni/batata
-5-6 łyżek masła orzechowego (albo więcej :)
-150g niesiarkowanych moreli
-cukier kokosowy (jeśli dynia lub batat jest za mało słodki)

Kokosowo-dyniowy krem
-połowa śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego
-4-5 łyżek wcześniejszego kremu dyniowo-orzechowego
-ksylitol (indywidualne preferencje)

Karmel kokosowy
-druga połowa śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego
-4 łyżki cukru kokosowego

Kokosowy popcorn
-ok 3 łyżki ziaren kukurydzy
-oleju kokosowego rafinowanego (tyle aby ziarenka były w większości pokryte)
-cukier koksowy

Dodatkowo
-waflowy rożek bezglutenowy (np. sojowy)
-woda + sok z cytryny (do nasączenia blatów)
-fistaszki (do ozdoby)

KASZTANOWY BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąkę, kakao i skrobie wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy  (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika.
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm (nie opadną). Odstawić w chłodne miejsce. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 3 równe blaty.

DYNIOWO-ORZECHOWY KREM
Morele namoczyć na kilka minut do napęcznienia w gorącej wodzie. Przestygniętą dynię lub batata, morele i masło orzechowe zmiksować blenderem na gładką masę (najlepiej w termomixie). 4-5 łyżek zostawić do kolejnego kremu.

KOKOSOWO-DYNIOWY KREM
Połowę śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego zmiksować z wcześniej odłożonym kremem i ksylitolem.

Pierwszy blat umieścić w tortownicy, nasączyć go delikatnie wodą z cytryną i posmarować kremem dyniowo-orzechowym. Umieścić kolejny blat i powtórzyć czynności. Najlepiej krem podzielić sobie na 3 równe części aby warstwy były jednakowe. Tort wstawić na kilka godzin (lub najlepiej na noc) do lodówki. Po tym czasie nożem odciąć boki tortu od pierścienia tortownicy i go wyjąć. Kremem kokosowo-dyniowym pokryć boki i górę tortu.

KOKOSOWY POPCORN
Do wysokiego garnuszka wlać olej kokosowy i podgrzać. Następnie wsypać ziarna kukurydzy i przykryć pokrywką garnek. Gdy popcorn będzie gotowy wysypać go do miski, posypać cukrem kokosowym i wymieszać.

KARMEL KOKOSOWY
W garnuszku z nieprzywierającym dnem umieścić drugą połowę śmietanki kokosowej, dodać cukier kokosowy i całość gotować na małym ogniu aż karmel nieco odparuje i zgęstnieje (mieszać aby się nie przypaliło). Pozostawić chwilę do odparowania i przestygnięcia.

Gdy karmel nieco ostygnie i zgęstnieje, polać nim wierzch tortu, ułożyć rożek waflowy i posypać popcornem oraz fistaszkami. 


92 komentarze:

  1. Dziewczyny....zastanawiam sie dlaczego tak niewiele sie o tym mowi....ksylitol niestety nie jest zdrwy dla naszego organizmu, ktory wchlania go jako alkochol i nic innego jak alkochol( wzor chemiczny ksylitolu to wlasnie wzor alkocholu i nic na to nie poradzimy, ze organizm tak go traktuje). Alkochol szkodzi zdrowiu, a zwlaszcza dzieciom

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki sam wzór chemiczny różnych produktów nie oznacza, że organizm tak samo je traktuje. Przykładowo glukoza ma taki sam wzór jak fruktoza, a saharoza jak maltoza. O różnym ich wpływie na organizm nie trzeba wspominać. Ksylitol to nie to samo co alkohol podawany dzieciom... jeśli mamy rozpoczynać na ten temat dyskusje to najpierw poprosimy wartościowe badania na ten temat :)

      Usuń
  2. To już 3 lata? Na prawdę? Taka u Was słodka i miła atmosfera a z Was takie słodziaśne i urocze Pandki, że rzeczywiście czas miną jak błyskawicznie :) Gratuluję! Gratuluję i życzę kolejnych sukcesów (a już osiągnęłyście wiele) a przede wszystkim jeszcze więcej wiernych czytelników i niech pasja Was nie opuszcza a pomysły się nie kończą. Niech nadal sprawia Wam to radość i dzielcie się nią z innymi :) Wszystkiego dobrego ♥ :*

    A torcik? Genialny! Przyjemnie takim świętować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę! a przecież tak dobrze pamiętamy pierwsze wpisy na blogu :P Trochę przez ten czas ich już napisałyśmy ;) Dziękujemy bardzo i mocno ściskamy z buziakiem :*

      Usuń
    2. I oby było ich jeszcze wiecej... w tym przypadku nie sprawdzi się powiedzenie "co za dużo to niezdrowo" :D

      Jeszcze raz wszystkiego dobrego ♥ :*

      Usuń
  3. Wow! Jaki piękny tort :) Zjadłabym kawałeczek i zapewne prosiła o następny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne połączenie - tort musiał smakować wyjątkowo :) A kokosowy popcorn to chyba jeszcze dzisiaj zrobię :D
    Co do kasztanów to wczoraj właśnie pomyślałam, że w tym roku nie widziałam ich jeszcze w żadnym sklepie, a to już chyba sezon...
    Gratuluję urodzin bloga i życzę Wam, aby dalej tak się rozwijał i nigdy nie zabrakło Wam pomysłów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałyśmy je ostatnio w Lidlu ale my jak co roku pójdziemy na ciepłe kasztany podczas jarmarku Wrocławskiego ^^ Dziękujemy bardzo :*

      Usuń
    2. Czyli mam kolejną motywację, aby jutro iść do Lidla :)

      Usuń
  5. Wszystkiego najlepszego z okazji kolejnej rocznicy bloga <3 Tort jak zawsze rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  6. nie dość, że obłędnie pyszny, to jeszcze jak wygląda! wow!

    OdpowiedzUsuń
  7. To były przepyszne 3 lata i proszę o więcej!
    A tort, nie mam słów by napisać jak piękny jest:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratulacje przesyłam i kolejnych tak owocnych lat Wam życzę:)
    a tort jak zwykle genialny- podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratulacje i wszystkiego dobrego z okazji 3 urodzin bloga :) Życzę wielu lat blogowania, niekończących się pomysłów na te cudowne słodkości oraz kolejnych sukcesów <3
    Torcik wygląda fantastycznie, a smakować musi naprawdę obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie, żeby te pomysły nigdy się nie skończyły, choć nie zanosi się na to :P

      Usuń
  10. No przekozaaaak jest! Niedługo mam urodziny...nie chcecie mi prezentu takiego zrobić?:D:D heheh

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, cóż za cudowny tort! Idealny aby uczcić te 3 lata :) Nie chce się wierzyć, że ten czas tak szybko leci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też pamiętamy moment zakładania bloga :D Jakby to było zaledwie wczoraj :D

      Usuń
  12. Muszę przyznać, że nigdy nie eksperymentowałam z mąką kasztanową. Nawet nie wiem jak smakuje. Fantastyczny wypiek! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na surowo jest trochę "cierpka" w smaku ale w wypiekach jest delikatna i mniej wiąże wodę niż np. mąka gryczana. Za to podbija słodki smak wypieku. Idealnie nadaje się na ciasteczka :)

      Usuń
  13. wow ! wygląda jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Torcik wygląda obłędnie :D Gratuluje 3 lat blogowania i życzę wam kolejnych :D :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja już od dłuższego czasu słyszę o tortach (lub innych ciastach) kasztanowych, ale jeszcze się nie skusiłam.
    Koniecznie muszę w końcu wypróbować :)
    Mam wrażenie, że jestem ostatnią osobą w blogosferze, która ich nie zna.
    Pozdrawiam ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnią może nie ale warto zaprzyjaźnić się z mąką kasztanową bo świetnie nadaje się do ciast ale także do placuszków i gofrów a nawet jako zagęszczacz do owsianki :)

      Usuń
  16. Gratuluję 3 lat :*
    Torcik standardowo genialny! Widzę, że chętnie korzystacie z dobrodziejstwa sezonu dyniowego :) Co jest bardzo dobrym podejściem i muszę wziąć z Was przykład, bo u mnie leży sobie taka jedna bidulka od jakiegoś czasu i nie mogę się za nią zabrać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety torcik był robiony wcześniej i od tego czasu cierpimy okrutnie na brak dyni :( Możesz nam swoją podesłać xD Dziękujemy :)

      Usuń
  17. Wszystkiego najlepszego zatem :) I takich pięknych tortów na kolejne lata :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratulacje! Kiedy to zleciało?
    A torcik wygląda tak, że właśnie zaczęło burczeć mi w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, kiedy? Ani się nie obejrzymy a tu 4 rok będzie :P

      Usuń
  19. Gratuluję trzeciej rocznicy blogowania i życzę kolejnych lat pełnych sukcesów. Ksylitol jest to zdrowy zamiennik cukru i mogą go spożywać osoby chorują na cukrzycę. Piękny i smakowity tort. Zostawcie mi kawałek 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubimy również inne zamienniki cukru ale ksylitol jest nam najbliższy :) Dziękujemy :)

      Usuń
  20. Dynia, kokos, karmel...Mmm... Prezentuje się cudownie, a w smaku musi być obłędny! <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Jejkuuu, ja to się nie mogę doczekać, aż otworzycie własną cukiernię! Gratuluję 3 rocznicy i życzę dalszych niezwykłych pomysłów 😊

    OdpowiedzUsuń
  22. Tort przepiękny! Ile w nim smaków!

    OdpowiedzUsuń
  23. Torcikowe uściski dla misiowych pand, u mnie już 4 latka pyknęły :) Piękny pomysł z tym wafelkiem na torcie, Wy to jesteście mega zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę to chwila moment i u nas będą 4 a u Ciebie 5. Ten czas jest szalony :P Niby taki wafelek a ile frajdy dla oczu! Dziękujemy :*

      Usuń
  24. O mamusiu! ja to normalnie nawet najedzona, robię si u Was głodna! co za cuda!

    OdpowiedzUsuń
  25. Torcik jak zwykle śliczny i pomysłowy. Gratuluję. Już tyle czasu....jak on leci. Niesamowity czas z Waszymi słodkościami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że potrafimy ubarwić (zazwyczaj) weekendy naszymi przepisami :)

      Usuń
  26. Widać, że się napracowałyście, ale było warto. Efekt genialny! Chętnie bym zjadła kawałeczek, lub dwa.

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie tak dawno temu czytałam o drugich urodzinach a tu już 3 :P
    Gratuluję!
    Torcik wspaniały, idealny na takie święto :)
    A ten rożek z popcornem - boski! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, a niedługo będą 4 i też będziemy się dziwić kiedy to zleciało :D Dziękujemy :*

      Usuń
  28. Zbieram szczękę z podłogi... wygląda jak wystawa w jakiejś mega drogiej cukierni :D.

    OdpowiedzUsuń
  29. Wspaniale się prezentuje i musi być przepyszny, bez dwóch zdań ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. To ja mam takie pytanie: kiedy mogę się spodziewać Waszej książki???


    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz ją wydać to możemy już się za nią zabierać xD :*

      Usuń
  31. Macie co świętować Dziewczyny! :*
    Takim tortem podbiłybyście nie jedno serce! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło :) Dziękujemy i mamy nadzieję, że niejednym wypiekiem niejedno serce jeszcze podbijemy :*

      Usuń
  32. Wspaniały tort :) gratulacje z okazji urodzin bloga, dalszych sukcesów i wiernych fanów, ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, szczególnie "fanów" wiernych czytelników warto doceniać :) Dziękujemy :*

      Usuń
  33. Jak zawsze bardzo apetycznie :)
    Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Bajkowy tort. :)
    Kolejnych tak pysznych pomysłów i sukcesów na blogu :*

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie przestajecie mnie zadziwiać :)
    Gratuluję urodzin bloga. Świetna rocznica do uczczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo! Za każdym razem jak tu wchodzę to zbieram szczękę z podłogi lub buzia mi się sama uśmiecha :) Rocznicę takiego bloga trzeba uczcić z rozmachem :) Sandra :))

      Usuń
  36. Tort w temacie jesieni, ja piekłam kiedyś kasztanowe ciasteczka, pyszne były :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Fajny pomysł na ten popcorn kokosowy.

    OdpowiedzUsuń
  38. Karmel kokosowy to odkrycie! Pysznie i niebanalnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. 3 lata? łał dziewczyny życzę Wam kolejnych lat sukcesów! :) Tort wygląda tak apetycznie, że chyba wydrapie go przez monitor haha <3

    OdpowiedzUsuń
  40. Dziewczyny, dzięki za te słodkie i kreatywne trzy lata i czekam na kolejne - pełne sukcesów i spełnienia marzeń (nie tylko blogowych). No i czekam na Waszą książkę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo :* Same nie wiemy kiedy to zleciało :D

      Usuń
  41. Wszystkiego dobrego dziewczyny i życzę wam jeszcze długich lat w blogowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby jak najdłużej choć czasu wolnego coraz mniej :) Dziękujemy bardzo :*

      Usuń
  42. Gratulacje!!! Życzę dalszych sukcesów :) A tort wspaniały i ten popcorn <3

    OdpowiedzUsuń
  43. rozpływam się już po przeczytaniu tytułu

    OdpowiedzUsuń
  44. Jak ten czas leci...najlepiej nie liczyć godzin ni lat ;D Oczywiście życzę Wam kolejnych sukcesów i samych pyszności na kolejne latka :) a tortem się zachwycam...

    OdpowiedzUsuń
  45. Oby nigdy nie skończyły się Wam pomysły, bo jak zawsze zaskakujecie :D Życzę kolejnych owocnych lat :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysły zawsze są na wagę złota :) Dziękujemy :*

      Usuń
  46. Amazing post, dear! A big hello from Germany!
    Hugs ♥

    OdpowiedzUsuń
  47. Ten tort rozłożył mnie na łopatki! Wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Kokosowy tort bez wiórków? No przecież...! <3 :D Martwi mnie tylko olej kokosowy, który - jak wiecie - zajeżdża mi często rzygowiną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasztanowy ;) kokosowy jest karmel ale tam wiórków ustawa nie przewiduje xD Olej kokosowy można zamienić na np. rzepakowy ale ten rafinowany nie zajeżdża tak :D

      Usuń
  49. Przepiękny tort! nie mogę się napatrzeć :)
    Wszystkiego najlepszego :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger