Pustynna, jaglana szarlotka (bez glutenu, cukru)

Dopad艂 nas jesienny klimat a razem z nim angina 馃樂 (dlatego przepraszamy za nasz ostatni brak na blogu, obiecujemy, 偶e teraz ju偶 wr贸ci wszystko do normy)... ale nie jest tak 藕le gdy po mieszkaniu rozchodzi si臋 zapach pieczonych jab艂ek i cynamonu 馃構 To nas troch臋 rozgrzewa bo problem z grzejnikami ci膮gnie si臋 ju偶 d艂u偶szy czas, wi臋c piekarnik musi nas troch臋 ogrza膰 (niez艂a wym贸wka, 偶eby zajada膰 ciacha prawda? 馃槈). 
Szarlotka czy te偶 jab艂ecznik wyszed艂 taki jak lubimy, czyli du偶o jab艂ek zamkni臋tych mi臋dzy kruchym ciachem. Nazwa "pustynna" wzi臋艂o si臋 od pop臋kanej i zarumienionej g贸ry, dlatego raczek idealnie si臋 tam wpasowa艂. Na koniec wystarczy jeszcze pola膰 j膮 syropem klonowym od Kuchni 艢wiata i tak mo偶emy poczeka膰 do zimy i makowych, 艣wi膮tecznych klimat贸w 馃巺







Sk艂adniki (艣r: 18 cm):

Ciasto ry偶owo-jaglane
-170g m膮ki ry偶owej
-90g m膮ki jaglanej
-½ szkl. mleka kokosowego lub mleka bez laktozy  
-¼ szkl. oleju koksowego p艂ynnego
-4 艂y偶ki ksylitolu
-1 jajko
-1 艂y偶eczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym

Jab艂kowe nadzienie
-1 kg jab艂ek
-cynamon

Dodatkowo
-ma艂e jab艂ko na raczka :)
-syrop klonowy MOHAWK

JAB艁KOWE NADZIENIE
Jab艂ka umy膰, obra膰 i zetrze膰 na tarce. Sma偶y膰 na nieprzywieraj膮cej patelni do zmi臋kczenia. Mo偶na posypa膰 cynamonem.
JAK ZROBI膯 RACZKA - kliknij aby powi臋kszy膰
CIASTO RY呕OWO-JAGLANE
Mleko, olej, ksylitol, wymiesza膰 do rozpuszczenia. M膮ki, proszek do pieczenia wymiesza膰 razem i po艂膮czy膰 z jajkiem i mokrymi sk艂adnikami. Po艂ow臋 ciasta wy艂o偶y膰 na dno tortownicy (wy艂o偶onej na dnie papierem do pieczenia) i piec w 180’C ok 10-15 minut. Nast臋pnie wy艂o偶y膰 na podpieczony sp贸d jab艂ka i na g贸r臋 reszt臋 ciasta (mo偶na pomaga膰 sobie mokr膮 艂y偶k膮). Zn贸w piec przez 20 minut, po tym czasie na g贸r臋 u艂o偶y膰 jab艂kowego raczka i piecz jeszcze 10 minut do zarumienienia. 



87 komentarzy:

  1. Ach, jaka wspania艂a.
    Po prostu szarlotka marze艅.
    Jak zwykle - pi臋kna, apetyczna, kolorowa.
    Nic doda膰, nic uj膮膰.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Jak uroczo wyglada ♥ Szkoda je艣膰 ale pewnie i ci臋偶ko jest si臋 oprze膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Szkoda to je艣膰 raczka a w艂a艣ciwie pana kraba :P

      Usu艅
    2. A Pan raczek/ krab taki uroczy :D

      Usu艅
  3. Uwielbiam szarlotk臋, bo kojarzy mi si臋 z jesienn膮 por膮 roku :D Ostatnio nawet si臋 na jedn膮 skusi艂am, ale mimo tego, 偶e by艂a przyozdobiona lodami i 艣mietan膮 to nadal nie prezentowa艂a si臋 tak 艂adnie jak wasza! No i na pewno nie by艂a zdrowa xD

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Oooo lody do ciep艂ej szarlotki to ju偶 niebo na talerzu ^^

      Usu艅
  4. Szarlotki nigdy nie odm贸wi臋, a juz szczeg贸lnie takiej ;)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Ogl膮dam Waszego bloga z c贸reczk膮 i jest zachwycona :) Ci膮gle m贸wi am am ... :P

    OdpowiedzUsu艅
  6. Wczoraj jad艂am szarlotk臋 mojej mamy, ale co艣 czuj臋, 偶e Wasza smakowa艂a by mi bardziej (og贸lnie szarlotki to nie s膮 moje ulubione ciasta, ale taka uzdrowiona to co innego ;))
    Du偶o zdrowia Wam 偶ycz臋, nie dajcie si臋 zarazkom ;)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Jaka 艣liczna i smakowita szarlotka :D

    OdpowiedzUsu艅
  8. Szarlotka w stylu ''samo zdrowie'' :) Raczek jest s艂odziutki :)

    OdpowiedzUsu艅
  9. Ale pysznie wygl膮da, jak zawsze wida膰 dba艂o艣膰 o szczeg贸艂y :)

    OdpowiedzUsu艅
  10. Uwielbiam jesie艅 za zapach szarlotki w艂a艣nie :) Nigdy indziej w roku nie pachnie i nie smakuje tak bosko :)

    OdpowiedzUsu艅
  11. Uwielbiam ciasta z tak膮 ogromn膮 ilo艣ci膮 jab艂ek <3 I艣cie jesienny wypiek :) Du偶o zdrowia, kochane!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dla nas jab艂ek musi by膰 du偶o tak samo jak maku w makowcu :D Dzi臋kujemy :*

      Usu艅
  12. Strasznie lubi臋 te wasze dekoracje :)

    OdpowiedzUsu艅
  13. du偶o zdr贸wka :)
    Szarlotka idealna, a ten raczek - cudo:)

    OdpowiedzUsu艅
  14. jak 艣wietne przyozdobiona :D

    OdpowiedzUsu艅
  15. Te偶 robi艂am kiedy艣 jaglane ciasto, ale nigdy w wersji szarlotki. Wasze wygl膮da jak zwykle przepysznie :)
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  16. Wygl膮da rewelacyjnie :)
    Zdr贸wka 偶ycz臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  17. Jejku,jak to 艣licznie wyglada!Ten krab jest taki uroczy <33

    OdpowiedzUsu艅
  18. Zapach pieczonych jab艂ek i cynamonu musia艂 by膰 przepi臋kny :) A warstwa jab艂ek bardzo mi si臋 podoba, bo jest jej tak duuuu偶o :D

    OdpowiedzUsu艅
  19. No w艂a艣nie dawno Was co艣 nie by艂o i zastanawia艂am si臋 co si臋 dzieje. A tu choroba Was dopad艂a. Ciasto rewelka nie odm贸wi艂a bym kawa艂eczka

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Choroba dopada nawet pandy! Ale szybko si臋 z tego wywin臋艂y艣my ni偶 zazwyczaj :D

      Usu艅
  20. Jeste艣cie niemo偶liwe, uwielbiam wszelkie jab艂eczniki :D

    OdpowiedzUsu艅
  21. M贸j m膮偶 PACZY na to i chce zje艣膰 mi matryc臋 :D

    OdpowiedzUsu艅
  22. Ale偶 macie wspania艂e pomys艂y ☺

    OdpowiedzUsu艅
  23. ju偶 na sam widok u艣miech pojawia sie na twarzy:)

    OdpowiedzUsu艅
  24. Uroczy ten raczek na samej g贸rze :D Pi臋kna szarlotka a偶 chcia艂o by si臋 kawa艂eczek! :)

    OdpowiedzUsu艅
  25. Raczek jest the best! Pomys艂owe dziewczynki :)

    OdpowiedzUsu艅
  26. Zdrowe i smaczne dzie艂o sztuki :)

    OdpowiedzUsu艅
  27. Pomys艂owa (jak zawsze) i cudowna (jak zawsze) prezentacja. :) Wasze wypieki s膮 fantastyczne. :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. A to jedno z takich ciast "na szybko" :P Dzi臋ki :*

      Usu艅
  28. Bardzo lubi臋 szarlotki. Bajeczna jesienna propozycja :)

    OdpowiedzUsu艅
  29. tak cudny, 偶e a偶 szkoda go je艣膰:D

    OdpowiedzUsu艅
  30. To ja si臋 wpraszam na kawa艂ek :-) cudnie wygl膮da ta szarlotka :-)

    OdpowiedzUsu艅
  31. Nie mia艂abym serca zje艣膰 tego ciasta - ten krabik jest uroczy :D

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. To kraba mo偶na pomin膮膰 a ciasto zje艣膰 bez wyrzut贸w sumienia :P

      Usu艅
  32. Wygl膮da cudnie <3 I ma ma艂o sk艂adnik贸w, dodatkowo prostych, wi臋c my艣l臋, 偶e 艂atwo go zrobi膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
  33. ha ha tak膮 szarlotk臋 zjedz膮 Ci co nawet nie lubi膮 ;D

    OdpowiedzUsu艅
  34. Jak w upalne, letnie dni lepiej trzyma膰 si臋 z daleka od piekarnika tak w ch艂odne wieczory jest jak wybawienie :D
    Uwielbiam zapach pieczonych jab艂ek z cynamonem, torcik musi by膰 genialny! :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. O tak ^^ Mamy do tego do艣膰 ma艂e mieszkanie wi臋c zapach i ciep艂o rozchodzi si臋 wsz臋dzie :P Pewnie nawet na klatce by艂o go czu膰 :P

      Usu艅
  35. Zdrowe i zapewne pyszne, bardzo chc臋 wykona膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Jedno z prostszych ciast, kt贸re robi艂y艣my ju偶 3 razy :) Zach臋camy do wykonania :)

      Usu艅
  36. Patent z raczkiem musz臋 zapami臋ta膰 i wykorzysta膰 kiedy艣 do bento. Jak zawsze super pomys艂y :) Czekam na Wasz膮 ksi膮偶k臋 dziewczyny!

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Hehe jak chcesz j膮 wyda膰 to bardzo ch臋tnie xP Taki raczek a raczej krabik 艣wietnie b臋dzie wygl膮da艂 w Twoim cudnym bento :)

      Usu艅
  37. Jak zwykle wygl膮da fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsu艅
  38. Zdrowia dziewczyny! A szarlotka prezentuje si臋 mega wy艣mienicie :) Ciekawa jestem jej smaku :)

    OdpowiedzUsu艅
  39. Odpowiedzi
    1. W oryginalnej wersji za oczy robi膮 go藕dziki ale nam ich smak w takim wydaniu 艣rednio przypad艂 do gustu wi臋c s膮 dekoracyjne :P Dla dzieci polecamy jakie艣 czekoladowe groszki itp :)

      Usu艅
  40. Ale fajny kraboraczek :D Ciasto musi by膰 pycha :)

    OdpowiedzUsu艅
  41. 艢wietny ten krabik :D A szarlotk臋 uwielbiam, tak膮 te偶 z ch臋ci膮 bym zjad艂a :)

    OdpowiedzUsu艅
  42. Nie pami臋tam, kiedy ostatnio jad艂am szarlotk臋. Chyba si臋 skusz臋, ale b臋d臋 musia艂a wst膮pi膰 do dobrej cukierni albo dorwa膰 stary, sprawdzony przepis, bo u mnie to jednak kr贸luje tradycyjna wersja :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. W tradycyjnej wersji naszej babci do jab艂ek dodaje si臋 mas艂o xD Jest dobra ale zdecydowanie dla nas szarlotka nie powinna by膰 tak t艂usta :)

      Usu艅
  43. Te偶 lubi臋, gdy jest du偶o jab艂ek i kruche ciasto, Wasza wersja zdecydowanie bardzo mi si臋 podoba :)

    OdpowiedzUsu艅
  44. A偶 mi 艣linka cieknie !
    Jad艂am jaglan膮 szarlotk臋, ale w bioway i by艂a super.. ale Wasza prezentuje si臋 i wygl膮da na smaczniejsz膮 i tak膮 mokr膮 :D

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Nie zna艂y艣my tego miejsca :) Szkoda, 偶e nie ma tego baru we Wroc艂awiu :)

      Usu艅
  45. uwielbiam te wasze dekoracj臋- zawsze mam banana na twarzy ;D

    OdpowiedzUsu艅
  46. Nie lubi臋 jaglanki ale w takiej formie - w cie艣cie i to dobrym mi jaglana nie przeszkadza :)

    OdpowiedzUsu艅
  47. Wspania艂a szarlotka, zapach i smak musia艂 by膰 rewelacyjny :) A raczek jest przeuroczy - to taka "wisienka na torcie" :D

    OdpowiedzUsu艅
  48. Uwielbiam szarlotki i ch臋tnie wypr贸buj臋 taki zdrowszy odpowiednik.
    Ten raczek jest uroczy :D

    OdpowiedzUsu艅
  49. Super, jak zawsze macie genialne pomys艂y! ☺

    OdpowiedzUsu艅
  50. Z tego kruchego ciasta da si臋 zrobi膰 ciasteczka? Krabik 艣liczny i pilnuje szarlotki :) Sandra :))

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, bo ciasto jest "lu藕ne" :) Co najwy偶ej mo偶esz wla膰 je w foremki od muffinek i upiec takie cieniutkie ciacha :)

      Usu艅
  51. Bosko to wygl膮da :) A ta dekoracja rozwala mnie na 艂opatki :) Same s艂odko艣ci!

    OdpowiedzUsu艅
  52. uroczy krabik;) a szarlotka z pewno艣ci膮 pyszna. Ja te偶 ju偶 czekam na makowe wypieki;)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Po rogalach Marci艅skich teraz si臋 zacznie makowy sza艂 :D

      Usu艅
  53. Szarlotka! <3 Uwielbiam! Bardzo podoba mi si臋 Wasza wersja - mn贸stwo zdrowej energii i jak smacznie! :)

    OdpowiedzUsu艅
  54. ciacho wygl膮da rewelacyjnie :) niedawno robi艂am jaglan膮 szarlotk臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie, 偶e klasyczn膮 szarlotk臋 mo偶na uzdrowi膰 i r贸wnie偶 wyjdzie przepyszna :)

      Usu艅
  55. Ale to musi by膰 cudowna szarlotka! :)

    OdpowiedzUsu艅
  56. Im wi臋cej jab艂ek i cynamonu, tym wi臋cej skradzionego mi serca. Wizualnie wybra艂abym poprzednie torty/ciasta, ale smakowo bez w膮tpienia dzisiejszego bohatera.

    OdpowiedzUsu艅

Dzi臋kujemy za Tw贸j po艣wi臋cony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie si臋 :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger