Tort krówka z łaciatym biszkoptem oraz kremem waniliowym i truskawkowym (bez glutenu, cukru białego)

Dziś przed Wami prezentujemy kolejny tort wykonany na zlecenie. Okazuje się, że tak jak my za pandami, można szaleć również za krowami! To pewnie magia dwóch przewodnich kolorów 😉 Otóż Mariolka mimo swych 24 lat nie ukrywa miłości do tych zwierząt, dlatego też tort urodzinowy również musiał być w tym klimacie 🐮 Tort znów pojechał dalej więc nie ma zdjęcia w przekroju, jednak umieściłyśmy zdjęcia z przygotowania aby Was zachęcić do przygotowania takiej krówki 😃






Składniki:

Łaciate biszkopty (śr: 24 cm i śr: 15cm)
1) -5 jaj L
-50g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej)
-100g mąki gryczanej lub kukurydzianej
-40g kakao
-2g węgla spożywczego aptecznego
-130g ksylitolu
-szczypta soli

2) -5 jaj L
-50g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej/kukurydzianej)
-150g mąki ryżowej
-130g ksylitolu
-szczypta soli

Krem waniliowy
-100g ryżu jaśminowego
-100g kaszy jaglanej
-3/4 L mleka np. bez laktozy/napoju roślinnego
-śmietana powstała z jednej puszki mleka kokosowego
-4 łyżki mielonych migdałów (opcjonalnie)
-ksylitol
-3-4 łyżeczki pasty waniliowej

Krem truskawkowy
-400g mrożonych truskawek
-śmietana powstała z jednej puszki mleka kokosowego
-mąka kokosowa (4 łyżki lub więcej)
-ksylitol

Krem jogurtowy
-1000g jogurtu greckiego (2,5 opakowania Tolonis Biedronka)
-ksylitol zmielony na puder

Karmel kokosowy
-śmietana powstała z jednej puszki mleka kokosowego
-4-5 łyżek cukru kokosowego lub trzcinowy muscovado
-2 łyżki syropu daktylowego (lub cukru kokosowego/trzcinowego)

Truskawkowy pyszczek
-100g truskawek mrożonych
-2 łyżki mleka kokosowego lub 1 śmietany kokosowej
-łyżka soku z cytryny
-2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody

Dodatkowo
-100g czekolady gorzkiej + 1,5g węgla aptecznego spożywczego
-woda + sok z cytryny (do nasączenia blatów)
-papier i taśma bezbarwna do wycięcia uszu

ŁACIATE BISZKOPTY
Obie części wykonać w ten sposób w osobnych miskach:
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Składniki sypkie  wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno obu tortownic  (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane).

Wlać ciasta na przemiennie łyżkami aby stworzyć łaty i piec przez około 30 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika.
Po upieczeniu, wyjąć gorące biszkopty z piekarnika i spuścić je (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm (nie opadną). Odstawić w chłodne miejsce. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Duży podzielić na 3 równe blaty, mały na 2.

KREM WANILIOWY
Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją razem z ryżem w napoju roślinnym bądź mleku, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu (tak długo aż wchłonie cały płyn). Mniej więcej w połowie gotowania po przykryciem dodać wanilię i ksylitol. Po ugotowaniu, kaszę odkryć i gdy odparuje oraz ostygnie blendowa na gładką masę wraz z śmietanką. Dodać mielone migdały i wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego ze zwykłym okrągłym otworem bądź do grubego woreczka i odciąć róg.

KREM TRUSKAWKOWY
Rozmrożone i odsączone od nadmiaru wody truskawki zmiksować ze śmietanką kokosową, dodać dowolną ilość ksylitolu i zagęścić mąką kokosową. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego ze zwykłym okrągłym otworem bądź do grubego woreczka i odciąć róg.

Pierwszy blat umieścić w tortownicy, nasączyć go delikatnie wodą z cytryną i posmarować kremem dyniowo-orzechowym. Umieścić kolejny blat i powtórzyć czynności. Najlepiej krem podzielić sobie na 3 równe części aby warstwy były jednakowe. Tort wstawić na kilka godzin (lub najlepiej na noc) do lodówki. Po tym czasie nożem odciąć boki tortu od pierścienia tortownicy i go wyjąć. Kremem kokosowo-dyniowym pokryć boki i górę tortu.

KREM JOGURTOWY
Jogurty przelać na sito wyłożone ręcznikiem papierowym i zostawić na noc w lodówce by odsączyć je od serwatki.

KARMEL KOKOSOWY
Śmietankę kokosową zagotować w garnuszku, dodać cukier kokosowy (może być też np. trzcinowy ale musi być brązowy i trochę syropu daktylowego) i gotować na małym ogniu kilkanaście minut do częściowego zredukowania. Pozostawić do wystudzenia karmelu.
 
Kliknij aby powiększyć
1. Duży biszkopty podzielić na trzy równe blaty. Mały na dwa i wyciąć z niego głowę posługując się szablonem.
2. Skropić pierwszy blat wodą z cytryną.
3. Na pierwszy biszkopt wyłożyć ostudzony karmel kokosowy.
4. Następnie kremami w dwóch rękawach cukierniczych pokryć warstwę (np. waniliową masą zrobić jeden okrąg wokół brzegu blatu, następnie truskawkową drugi i tak do samego środka na zmianę).
5. Nałożyć kolejny blat i powtórzyć czynności. To samo zrobić z głową krowy. Oraz z resztek dokleić nóżki.
6. Całość pokryć cienką warstwą kremu z jogurtu. Specjalną końcówką do kremu nanieść jogurt wykonując „futerko” . Masą truskawkową wykończyć pyszczek.

TRUSKAWKOWY PYSZCZEK
Truskawki zmiksować ze śmietanką lub mlekiem kokosowym i cytryną. Żelatynę namoczyć we wodzie na 5 minut, następnie podgrzać w mikrofali lub kąpieli wodnej i mieszać do rozpuszczenia. Wlać żelatynę do masy truskawkowej i dokładnie wymieszać (włożyć do lodówki i co jakiś czas mieszać i sprawdzać stan galaretki). Kiedy masa zacznie się ścinać można obkładać nią pyszczek.

7. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sproszkowany węgiel i wymieszać. Na foli formować łaty i narysować oczy oraz rogi. Włożyć czekoladowe łaty do lodówki i obkładać nimi tort gdy stwardnieją.


84 komentarze:

  1. Przepiękny tort :) Bardzo chętnie bym zjadła kawałeczek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny <3 Małe dzieło sztuki :) Żal by mi było go zjeść <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariolka musiała być w siódmym niebie... taki torcik to prawdziwe dzieło sztuki.. aż szkoda jeść. Jesteście świetne w tym co robicie :)

    STO LAT DLA JUBILATKI :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariola pisała, że w urodziny dostała tyle krów jak nigdy w życiu :P Dziękujemy :*

      Usuń
    2. To się nazywa miłosć xD Ciekawe, czy większa od Waszej do pand :D

      Usuń
  4. Nie dość, że wizualnie tort prezentuje się cudownie, to jeszcze te masy musiały wyjść przepyszne. Aż szkoda kroić tą krówkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawzięty wegetarianin mógłby mieć opory przed jej krojeniem. W końcu zjadłby krowę :P

      Usuń
  5. Wow, przepiękny! Jestem pod wielkim wrażeniem. Ja bym nie potrafiła takiego zrobić, więc tym bardziej doceniam pracę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hah, muszę przyznać że wasza kreatywność zawsze bardzo pozytywnie mnie zaskakuje :D Odkąd was śledzę, to jeszcze ani razu nie widziałam nudnego czy przeciętnego wypieku, a ta krówka jest wyjątkowo urocza :P

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas żaden wypiek nie jest nudny, samo robienie i patrzenie jak ciasto wyrasta lub nabiera kształtu jest mega interesujące :) Dziękujemy :*

      Usuń
  7. jak ja lubię te Wasze torty- sa rewelacyjne i dopracowane tak że niejedna cukiernia może się zawstydzić
    Podziwiam i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Przy tortach okolicznościowych nie może być żadnej lipy :P

      Usuń
  8. A jak daleko wysyłacie takie torty? Na drugi koniec Polski nie da rady, nie? :D Kurczę, mówiłam już, że marzę o teleportacji! Wygląda świetnie, a smakować też musi pysznie ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musimy najpierw prywatny helikopter załatwić i taki dowóz będzie możliwy xD Kiedyś trzeba będzie wziąć się za naukę teleportacji... kto wie, dla chcącego wszystko jest możliwe :P

      Usuń
  9. Ale słodki! Takie krówki mogę jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Torcik jest przepiękny - prawdziwe arcydzieło <3 Rzeczywiście, aż szkoda by było go kroić i jeść, ale z drugiej strony smakować musi rewelacyjnie, więc chyba jednak pokusa by zwyciężyła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokusa zawsze musi zwyciężyć. Tort jest przede wszystkim do jedzenia a podziwiać można go później na zdjęciach :P

      Usuń
  11. Szczęściara z tej Mariolki, piękny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojoj ale cudna krowa :-) aż żal ją kroić i jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie zjadłabym tego toryu bo za ładnie wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak super wygląda ten łaciaty biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I później aż szkoda kroić takiego wypieku :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności:) Sama bym chciała dostać taki tort, tylko że z kozą:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłyśmy już kiedyś owieczkę to i na kozę może przyjdzie pora :P

      Usuń
  17. Boski! CO tu duzo gadać chyba tez coś u Was zamówię:) Dobrze że brat we Wro zawsze miał by kto odebrać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko trzeba mieć zaufanie do brata pod względem słodyczy xD

      Usuń
  18. Super, tort genialny, po raz kolejny gratuluję Wam talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam krówki i od dawna szukam przepisu na ciasto krówkowe. Należcie znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale się napracowałyście :) A efekt wow, wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda super! jestem pewna, że tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam Mniam ;) z pewnością palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. O rany! Następczyni najlepszych cukierni w Polsce nadchodzą! :D Dawać tu do Wawy! :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Suuuper krówka muuusiałabym jej skosztować :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudowny, ja mimo mojego wieku nie ukrywam miłości do baranków. Już chyba wiem gdzie i jaki tort zamówię na urodziny. Czy ja dobrze kojarzę, że Wy we Wrocławiu jesteście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baranka jeszcze nie robiłyśmy ale owce owszem :P Tak we Wrocławiu :)

      Usuń
    2. To super, musimy się kiedyś umówić na kawę i ciacho ;)

      Usuń
    3. No jasne :) Ale chyba dopiero w nowym roku bo zapisy na kawę i ciacho już się na ten rok skończyły nam haha :D a z jakich okolic jesteś?

      Usuń
  26. Ale to wszystko skomplikowane :D Podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda kapitalnie! Na pewno jest pyszny. 😁

    OdpowiedzUsuń
  28. Kolejny rewelacyjny wypiek. Szkoda, że mam do Was tak daleko :(

    OdpowiedzUsuń
  29. mm uwielbiam krówki :D
    A zatem tak kochane po kwasach nie ma co ukrywać najlepsze są algi i szczerze to z apisa, czy z bielendy te bardziej dostępne w szelskich hurtowniach kosmetycznych znajdziecie i w fajnej cenie ;) Fajan cena i działanie. Są także maski, które typowo kładzie się na które twarzy po kwasach ja mam w salonie z clareny aczkolwiek również znajdziecie fajne po kwasach wcześniej z wymienionych prze ze mnie marek. U mnie osobiście aloes na twarzy się nie spisuję...
    Coż na zmatowienie i nasza drogeria??
    Maski z perfect w słoiczku z glinką wyszły są super, a przy okazji i mały peeling. MAski węglowe także się sprawdzą.
    Maska oczyszczająca babci Agafii także jest super

    OdpowiedzUsuń
  30. Jaki przepyszny tort!
    Właśnie na taką mam ochotę! Jest piękny :)
    Super! Muszę koniecznie wypróbować :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  31. kolejne dzieło!!! brawo! czapki z głów!

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. oo nieee... zawsze prezentujecie piękne ciasta, ale to jest przewspaniałe już!! Mistrzostwo świata!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ale mamy nadzieję, że torty będziemy robić jeszcze lepsze :D

      Usuń
  33. Urocza i bardzo smakowita krówka. Fantastyczna! <3

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo chętnie bym zjadła. Wygląda pysznie i bardzo apetycznie. Powinnyście mieć cukiernię :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Cudny jest... a można zamówić u Was ciasto z wysyłką? :D Chyba kiedyś specjalnie przyjadę do Wrocławia i zamówię sobie tort z żyrafą :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko dojazd do nas jest możliwy ale to się zmieni jak wynajmiemy helikopter ;) Żyrafa brzmi ciekawie, nigdy nie robiłyśmy :P

      Usuń
  36. Łał robi wrażenie! Bardzo ładny tort! :)

    OdpowiedzUsuń
  37. tak śliczne a z drugiej strony napewno smaczna

    OdpowiedzUsuń
  38. Yeah, jak już mamy taki zwierzyniec to ja poproszę moją ukochaną sowę :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Prześwietna krowa i mistrzowski łaciaty biszkopt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt ma tak piękne kręgi krojony na blaty, że aż szkoda nam było go przekładać kremami :P

      Usuń
  40. Ja bym chciała tort w kształcie kotka :) Krówka jak z obrazka a biszkopt w środku wygląda ciekawie, no i węgiel w cieście też mnie interesuje. Nadaje on jakiegoś smaku? Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dałoby sie zrobić ale lista tortowych zwierząt jest dość długa więc kotka tak szybko nie będzie... chyba, że zrobisz zamówienie, to inna sprawa :P

      Usuń
    2. Aha i węgiel nie nadaje specjalnie smaku. Najlepiej sprawdza się w drożdżowych wypiekach! Sprawdź nasze drożdżowe przepisy ;)

      Usuń
    3. Dziękuje, myśle nad czarnym ciastem :)

      Usuń
  41. Można szaleć za wszystkim :) Moja dobra kumpela z pracy kocha świnki i prosiaczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu nie! Znamy faceta uwielbiających te zwierzęta... nasz tato... rolnik xD

      Usuń
  42. Wygląda prześlicznie, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  43. uroczo Wam wyszła ta krówka! :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Wiem, że nie napiszę teraz niczego odkrywczego, ale Wasze ciasta są po prostu boskie :D Przeurocza ta krówka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas każdy taki komentarz jest odkrywczy i szalenie miły :P <3

      Usuń
  45. Chętnie bym ją przygarnęła do siebie :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  46. Taką krówkę to chyba bym całą wciągnęła sama :D

    OdpowiedzUsuń
  47. Przepięknie i przepysznie, ja zawsze z resztą ;) A truskawkowy pyszczek od dzisiaj moim faworytem!

    OdpowiedzUsuń
  48. Kochane Pandy - uwielbiam Wasze pomysły, wypieki... i nie tylko. :) Fantastyczna krówka.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger