Sernikowe renifery na makowym spodzie (bez glutenu, cukru białego)

Jak tam przygotowania do świąt? Nie mamy w mieszkaniu choinki więc w nastój wprowadzamy się... jedzeniem 😎 Koleżanka poprosiła o przepis na prosty sernik, który zrobi szał na stole, no i jest! Czy ktoś nie skusi się na Rudolfa z czerwonym noskiem? 😊 Serniczek jest korzenny z dodatkiem czekolady bez białego cukru Torras, na makowo-kokosowym spodzie. Precelki posłużą jako rogi (możecie użyć zwykłych, my mamy bezglutenowe) a cukierki jako noski. Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami 🎄






Składniki (śr: 21 cm)

Makowy spód
-30g maku mielonego
-50g mąki kokosowej
-50g mąki ryżowej
-1 jajko
-mleko/woda

Czekoladowy sernik
-400g serka homogenizowanego
-200g twarogu
-100g gorzkiej czekolady 
-2 pełne łyżki kakao
-ksylitol
-przyprawy korzenne 
-4 łyżeczki żelatyny 

Dodatkowo
-bezglutenowe precelki
-czerwone cukierki

MAKOWY SPÓD
1. Suche składniki wymieszać, dodać rozmieszane jajko z ok 1/2 szkl. wody lub mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche.
2. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić.

CZEKOLADOWY SERNIK
3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Ser, twaróg, rozpuszczoną czekoladę i kakao zblendować na gładką masę.
5. Masę dosłodzić ksylitolem według preferencji i doprawić korzennymi przyprawami.
6. Żelatynę zalej gorącą wodą i mieszaj energicznie do jej rozpuszczenia i dodaj do sera.
Masę znów dokładnie wymieszaj/zblenduj. Wylej ją na spód i wyrównaj.
7. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
8. Następnie sernik pokrój i udekoruj precelkami oraz cukierkami.


32 komentarze:

  1. jak smakuje tak jak wygląda to ja się wpraszam;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż szkoda jeść - cudownie wygląda i na pewno tak smakuje. Fajne te reniferki xD

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie zero świątecznego klimatu. Ani choinki, ani ozdób, ani nawet bożonarodzeniowego żarcia. Nadejście świąt poznam tylko po tym, że po Wigilii będę miała kaca, a w pracy nie pojawią się nowe zlecenia, więc będę siedzieć nad blogiem albo oglądać filmy. Łiii.

    OdpowiedzUsuń
  4. zakochałam się w tym cieście-adoptujcie mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojejku, ale one są śliczne! Szkoda byłoby mi je zjadać - serio ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne mega czekoladowe ciasto ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, też niedawno myślałam, żeby torcik przyozdobić takimi reniferkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie serowe musy czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, mak to jedna z tych rzeczy których naprawdę nie potrafię znieść w żadnym wydaniu, dlatego jakby go czymś tutaj zastąpić to z chęcią bym spróbowała bo samo ciasto prezentuje się obłędnie! <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
  10. O wygląda smakowicie ;-) Idealnie, że bez glutenu!!! Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  11. urocze te renifery i bez wątpienia pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przy Was człowiek ciągle się ślini do monitora xD

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale smaczne słodziki! <3 Kocham Waszą kreatywność :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastycznie wygląda ten sernik. Mam ochotę go upiec i wszystkich zaskoczyć

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialny pomysł na serniczek i jego ozdobienie. Nie odmówiłabym! U mnie w tym roku bardziej choinka, mniej jedzenie, ale już niebawem to się zmieni :D. No i zapraszam do mnie chrupnąć przedświąteczne ciasteczko, uściski!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale fajny przepis. Zapisuję i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudeńka, do tego sernikowe... - bajka!

    OdpowiedzUsuń
  18. Sama słodycz! *.* Tak cudownie ozdobione słodkości aż przyjemniej się je :P

    OdpowiedzUsuń
  19. Urocze renifery, świetny pomysł na połączenie różnych smaków w jednym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglada Pysznie ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  21. Z przyprawami korzennymi smakuje pewnie jak piernik... chyba zmienię swoje plany co do ciasta na święta i będzie sernik i piernik w jednym :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Genialny pomysł i na prawdę prezentuje się znakomicie. Z pewnością równie dobrze smakuje

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglada Wspanile 😍 Aż chce się ugryźć kawałeczek 👏❤️

    OdpowiedzUsuń
  24. Najbardziej słodkie urocze rudolfy!

    OdpowiedzUsuń
  25. Cudowne ciasto. Wygląda tak pięknie, że aż żal go jeść. Pozdrawiam dziewczyny :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Te reniferki mnie rozczuliły :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Jestem pod wrażeniem tego wypieku *.* Nie dość, że pięknie wygląda to musi być bardzo smakowite :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudowne ciasto. Nie mogę się napatrzeć na Wasz efekt <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger