Number cake z kruchego ciasta, z kremem kokosowym i dyniowym (bez glutenu, cukru białego)


To ciacho zrobiłyśmy już kilka miesięcy temu... pół roku temu! Dziś nadszedł ten dzień aby ujrzał światło dzienne 😊 Ciacho było przygotowywane na 12ste urodziny ale polecamy dostosować jego kształt do własnej okazji 😃 Możecie z ciasta wykroić inne cyferki lub literki a nawet kształty jak np. serduszko 💚 Takim ciastem zrobicie wrażenie a do dekoracji możecie użyć wszystkiego 😎
 






Składniki:

Kruche ciasto
-160g mąki z cieciorki
-120g mąki gryczanej i kukurydzianej
-60g kakao
-150g ksylitolu (najlepiej zmielonego na puder)
-60g syropu klonowego
-80g oleju kokosowego
-2-3 jajka

Krem kokosowy i dyniowy
-400g twarogu
-300g jogurtu greckiego
-300g puree z pieczonej dyni Hokkaido
-ksylitol
-ok 6 -8 łyżek mąki kokosowej
               
Praliny
-200g orzechów/nasion
-180g suszonych owoców
-2 łyżki oleju kokosowego
-dodatki do obtoczenia: kakao, mak, kokos, płatki róży itd.

Dodatkowo
-figi
-garść różnych orzechów

KRUCHE CIASTO
1. W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, syrop klonowy, ksylitol i wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników.
2. Mąki i kakao wymieszać, dodać wcześniejszą mieszankę oleju i syropu oraz rozmieszane jajka, całość dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę oleju i syropu lub gorącej wody.
3. Ciasto zawinąć w folię i zostawić na ok 1h.
4. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia  i wyciąć po dwie liczby (wcześniej przygotować szablony) . Przełożyć wykrojone numery na blachę w raz z papierem do pieczenia.
5. Piec w 150’C kilka minut w zależności od grubości i wielkości ciasta (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi będą bardzo lekko zarumienione a ciasto jeszcze miękkie).
*Ciasta zostanie trochę więcej w zależności od wielkości i grubości liczb, więc można wyciąć inne kształty ciasteczek do ozdoby.

PRALINY
6. Ulubione suszone owoce zalać wrzątkiem na 30 minut, następnie odsączyć i odcisnąć z wody.
7. Do miksera obrotowego/rozdrabniacza dodać owoce, olej kokosowy i ulubione orzechy/nasiona. Całość blendować do uzyskania lepkiej masy dającej się formować w kulki. Gotowe praliny obtoczyć w wybranych dodatkach.

KREM KOKOSOWY I DYNIOWY
8. Twaróg i jogurt zmiksować na gładko.
9. W osobnej misce umieścić gęste puree z dyni i dodać kilka łyżek zmiksowanego twarogu z jogurtem.
10.  Oba kremy posłodzić ksylitolem. Dodać po 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 3 minuty. Po tym czasie sprawdzić czy krem jest wystarczająco gęsty aby wyciskać go prze szprycę. Jeśli nie, należy dodać odrobinę więcej mąki kokosowej.

11. Na kruche ciasto wyciskać na zmianę ze szprycy krem kokosowy i dyniowy. Na środek co kawałek można ułożyć małe praliny aby mieć pewność, że drugi blat utrzyma się nie wyciskając kremu z dołu. 12. Nałożyć drugie blaty z kruchego ciasta i znów wycisnąć krem ze szprycy. Górę udekorować pralinami, figami i orzechami.


62 komentarze:

  1. Podbieram przepis, bo mam potrzebę na 1 ;D ale mam też pytanie - jaką macie foremkę?? silikonową czy metalową? a może wiecie która będzie lepsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale foremkę do czego dokładnie? Do cyferek? Jeżeli tak to my same robimy szablon z papieru i wycinamy go w cieście ;)

      Usuń
  2. Gdybym dostała to na talerzu to bym podziwiała. Jak cukiernicze arcydzieło <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na wystawę do cukierni, by ściągnąć klientów, albo na imprezę, żeby oczarować gości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie najlepszy na imprezę domową bo w krojeniu i jedzeniu nie jest łatwy w obsłudze :P W domowych warunkach i przy rodzinie nieco pokruszone ciastko i wyciśnięty krem przejdzie bez problemu :D

      Usuń
  4. Zdobienia widzę na bogato :D Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, ono tak cudownie wygląda! Ja się nie mogę napatrzeć na te Wasze arcydzieła :) i jeszcze z twarogiem i dynią... No pychota!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem wyszedł pyszny :) Ale można szaleć na różne sposoby, byleby był dość sztywny :)

      Usuń
  6. Jak to wygląda... istne dzieło sztuki <3

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany! Wygląda jak z najlepszej cukierni! Szkoda byłoby mi go nawet zjeść. Choć musiał smakować wybitnie dobrze... Uwielbiam orzechy i owoce.

    OdpowiedzUsuń
  8. Na takie ciacho bym się skusiła tylko gorzej z liczbą - jak tu jak 12 to nie ma problemu, ale swój prawdziwy wiek ułożyć :D Zawsze można się na 18 zatrzymać XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu nie :D Przy wieku dość wysoko powyżej taka 18 by wszystkich rozbawiła i sprawiła przyjemność jednocześnie :P

      Usuń
  9. Dziewczyny - fantastycznie! Przeszłyście same siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dość, że zdrowe, to jeszcze niesamowicie wygląda! Nie wiem, czy podołam, ale na pewno spróbuję zrobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziewczyny super pomysł na torcik. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. U was zawsze same pyszności :) Gratuluje wytrwałości, bo to ciacho wygląda na mega czasochłonne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę czasu trzeba poświęcić ale taki efekt jest tego wart :)

      Usuń
  13. Bardzo pomysłowa i przepiękna prezentacja. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ to bosko wygląda! Może zrobię podobny na urodziny mojego chłopaka :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie! Ja ostatnio troszkę mniej "siedzę" w zdrowych przepisach.
    Ale bez dwóch zdań mogę powiedzieć, że takie pyszne i zdrowe numery - muszą być szczęśliwe.
    Mniam! Pozdrowionka dla Was.

    OdpowiedzUsuń
  16. Perfekcyjny! Krem dyniowy musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pycha i szkoda, że już trudno upolować dynie w sklepie :/

      Usuń
  17. Nie mam pojęcia jak to robicie... Ale róbcie tak dalej!!!😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  18. Szanuje za kreatwność dziewczyny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy szacun na dzielni jeśli chodzi o wyobraźnie :P

      Usuń
  19. Wow, bezglutenowa, zdrowsza i przyjemna jesienno-zimowa wersja! Wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. o mamo! jaki piękny :) a ten krem z dyni muszę wypróbować, bo dyni do tortów jeszcze nie wykorzystywałam. Brawo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my dynie do kremów w tortach bardzo często używamy i szkoda, że już się skończyły :(

      Usuń
  21. Dzieło sztuki. Pięknie wygląda i pewnie jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  22. Po prosu rewelacja :) Wygląda pięknie, ale smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. No powiem, że się wiele dzieje jak szaleć to szalec :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Sam przepis mi nic nie mówi, ale pomysł na znaki z ciasta jest ekstra. Zapamiętam i na pewno wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś już robiłyśmy jajko na Wielkanoc ale chcemy pokombinować coś jeszcze ;)

      Usuń
  25. Kolejne cudo w Waszym wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniałe! Jak zawsze jestem zachwycona Waszym dziełem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam! Chciałabym taki na 30 urodziny :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Robicie arcydzieła z ciast! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękny, ale sama jakoś nie mam odwagi na razie na zrobienie takiego number cakea ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  30. przepis mega, a sposób wyknania powalił mnie na łopatki! coś pięknego! klaudia j

    OdpowiedzUsuń
  31. pychotka!!!! :) i w dodatku mogę zaserwować moim wegetarianom <3 Super, dzięki!! :*

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam number cake, zawsze wzbudza entuzjazm u każdego kto je zobaczy :) Wasza 12 wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ustawiam się w kolejce po kawałek tego arcydzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Jestem pod wrażeniem tego pomysłu i tego jak wygląda ciasto :) super

    OdpowiedzUsuń
  35. Wrażenie zrobiłyście piorunujące. Szczena opada i nie jestem wstanie wypowiedzieć słów zachwytu. Takie to piękne że dech zapiera

    OdpowiedzUsuń
  36. Rewelacyjny pomysł na tort urodzinowy ! Przepięknie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger