Popcorn sweet&salty, sour carem&black pepper – Propercorn

Co powiecie na popcorn? lubicie go na słodko czy słono? a może macie jeszcze inne swoje patenty na przyprawianie takiej przekąski? 
Dziś proponujemy Wam popcorn w dwóch smakach zarówno dla słodkożerców jak i słonomaniaków. Dajcie znać czy lubicie i czy chętnie byście spróbowali 😊

słodko&słony






Nazwa: Gotowy popcorn słodko-słony oraz śmietanka z czarnym pieprzem
Firma: Propercorn
Skład:
sweet&salty – kukurydza pełnoziarnista 53%, surowy cukier trzcinowy 27%, olej rzepakowy, sól morska.
sour carem&black pepper – kukurydza pełnoziarnista, olej rzepakowy, maślanka, mąka ryżowa, sól, cukier, czarny pieprz, cebula, naturalne aromaty, jogurt, śmietana, szczypiorek.
Masa netto: sweet&salty - 30g, sour carem&black pepper – 20g
Wartości odżywcze:
sweet&salty –30g/ 135 kcal, tłuszcz – 5,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,4g, węglowodany – 19g w tym cukry – 8,1g, błonnik – 3,2g, białko – 1,6g, sól – 0,44g
sour carem&black pepper –20g/ 96 kcal, tłuszcz – 4,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,4g, węglowodany – 10,4g w tym cukry – 0,7g, błonnik – 2,4g, białko – 1,6g, sól – 0,30g
Informacje dodatkowe: naturalne przyprawy, bez glutenu, wegańskie.
Sklep: Żabka, Fresh Market
Cena: 2,99 zł
Nasza opinia
Wygląd: Paczuszki z produktem są kolorowe, wypełnione powietrzem jak dobrze znane chipsy. Trzeba przyznać, że szata graficzna jest dość oryginalna a kolory rzucają się w oczy.

Smak: Po otwarciu paczuszki z popcornem o smaku słodko-słonym od razu można wyczuć charakterystyczny zapach prażonej kukurydzy a do tego wkradały się nuty słodkiego palonego cukru. Popcorn nie był bardzo chrupiący jak ten, który zrobi się w domu i zjada się gdy jest jeszcze ciepły, ale też nie był gumowy i nie miało się wrażenia, że jest nieświeży. Kukurydza była wystarczająco słodka wraz ze słonym akcentem a poziom tych smaków był nieco różny na każdym pojedynczym popcornie.
Otwarcie opakowania z opcją śmietanka-czarny pieprz uwolniło zapach śmietankowy/jogurtowy czyli lekko kwaśny jaki można znać z chipsów o podobnym smaku. Smak lekko kwaśny dobrze łączy się z nutką pikanterii jaką dodał czarny pieprz. Sam popcorn strukturę miał bardzo podobną a intensywność smaku również bywała mocniejsza bądź słabsza w zależności od tego jak dużo posypki smakowej miało dane ziarenko.

Podsumowanie: Lubimy popcorn i od czasu do czasu robimy go w warunkach domowych z różnymi dodatkami. Taka opcja prosto z paczki jest ciekawą alternatywą na przekąski w trasę gdzie domowy zdąży już zrobić się gumowy i mało smaczny. Patrząc na skład nie ma zachwytów ze względu na cukier ale nie ma też tragedii :)  Zjedzony od czasu do czasu zaspokoi chęć na słone/słodkie przekąski, które nie są chipsami a też nie jest to kolejny wafel z posypką. Naszym zdaniem można spróbować i czasem do nich wrócić :)




Ocena: 4,5 pandy

24 komentarze:

  1. Myślę, ze domowe popcorny z Waszych przepisów są o wiele lepsze! ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że domowy lepszy ale nie zawsze jest możliwość go zrobienia :P

      Usuń
  2. Nie jadłam słodkiego popcornu ale wiem, ze to nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wieki już nie jadłam popcornu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze, uświadomiłyście mi, jak dawno nie jadłam popcornu. Tych to nawet na oczy wcześniej nie widziałam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My za dzieciaka nie jadałyśmy często popcornu ale odkąd same go robimy to taka przekąska nam się zdarza. Szczególnie jak robimy go do wystroju ciasta a zawsze zrobi się go jakoś za dużo :P

      Usuń
  5. Hmm, dobre pytanie, ja chyba wolę go bardziej na słono :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tak mówić jeśli jadło się obie wersje :P Część osób nigdy nie próbowało popcornu na słodko a już wiedzą, że nie lubią :P

      Usuń
  6. Popcorn bardzo wciąga, ten wygląda inaczej i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie jestem fanką słodkiego popcornu, a najlepiej smakowego ale słony też zjem jak nie ma nic innego pod ręką :D Jestem bardzo ciekawa czy te przypadłyby mi do gustu <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie spróbuj lub pokuś się o samodzielne zrobienie :P

      Usuń
  8. Och, gdy tylko mam ochotę na pop corn biorę każdy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, dawno nie miałam styczności z popcornem, a szkoda. Zachęciłyście do spróbowania, bo faktycznie jest to dobra opcja do zabrania ze sobą w podróż czy po prostu zaspokojenia swoich kubków smakowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja po popcorn praktycznie nie sięgam, chyba, że ktoś zrobi to wtedy jem :D a ten chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śmietanka i czarny pieprz myślę, że by mnie kupiła, chociaż za popcornem nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jakoś tak bardziej wolimy pochrupać popcorn niż chipsy, których nie jadłyśmy już parę ładnych lat :)

      Usuń
  12. Jeszcze nigdy nie widziałam tych paczuszek w sklepie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na drogę zabrałabym przekąskę, która nie zajęłaby połowy plecaka z uwagi na wspomniane przez Was chipsowe nadmuchanie paczki. To bez sensu. Z kolei w domu wolałabym ciepły popcorn z mikrofalówki. W mojej opinii gotowy i zimny popcorn mija się z celem. To jak jedzenie rozpuszczonego loda na patyku z miseczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy na drogę krótką czy długą zabiera tyle rzeczy, że nie może zmieści paczki popcornu ;) Dla nas ciepły popcorn nigdy nie istniał, wolimy zdecydowanie go w normalnej temperaturze.

      Usuń
  14. Całe wieki nie jadłam popcornu.

    OdpowiedzUsuń
  15. ja jako istota ciekawska z natury, chętnie bym obu spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger