Ptysiowe gniazdka (bez glutenu, laktozy i białego cukru)


Szybko przed świętami jeszcze chcemy Wam zaproponować słodycz, która tak naprawdę jest mało słodka a robi wrażenie deseru. My uwielbiamy ciasto parzone czyli ptysie/eklerki nawet bez nadzienia. Tak po prostu smakuje nam samo upieczone ciasto. Zrobiłyśmy je w okrągłej formie a do środka włożyłyśmy pastę z prażonych migdałów Nutura, która według nas jest naturalnie, delikatnie słodka. Do gniazdka włożyłyśmy tym razem prawdziwe słodkości czyli migdały w czekoladzie przypominające jajeczka. Taki sposób pozwoli ograniczyć ilość cukru w święta a deser wygląda pięknie i równie słodko 😍






Składniki:
-200ml wody
-60g oleju kokosowego 
-120g mąki kukurydzianej
-20g skrobi ziemniaczanej
-4 jajka

Nadzienie
-pasta orzechowa np. z migdałów Nutura (inny ulubiony krem/dżem)
-migdały w czekoladzie lub czekoladowe jajeczka lub po prostu różne orzechy
-kilka kostek czekolady (gorzkiej/deserowej/bez cukru itp)

CIASTO PARZONE
1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować.
2. Mąkę i skrobie  wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluskę", którą nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę.
3. Ciasto wyłożyć płasko do dowolnego naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło.
4. Następnie miksować ciasto wraz z jajkami (my po prostu zmiksowałyśmy wszystko w rozdrabniaczu/blenderze).
5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Ciasto za pomocą szprycy z szeroką końcówką w kształcie gwiazdki wyciskać tworząc gniazdka. Zrobić dość duże otwory ponieważ ciasto urośnie. W środku dziurki nałożyć trochę ciasta by później nie przelatywał przez nie krem.
7. Piec w 200’C ok 15-20 minut.
8. Po wystudzeniu gniazdka nadziać pastą z migdałów i udekorować jajeczkami oraz rozpuszczoną czekoladą.

Jeśli lubisz bardziej słodkie desery pastę orzechową wymieszaj z płynnym słodziłem (miodem, syropem ryżowym/agawy/klonowym) lub zamień na ulubiony krem czekoladowy/ dżem.




21 komentarzy:

  1. Myślałem, żeby zrobić eklerki, ale może zrobię takie cudo? Na początku nie doczytałem o dodatkach i myślałem, że na zdjęciu numer trzy są ząbki czosnku. Pomyślałem - cóż za innowacja! Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest tak pyszne i tak piękne, że mogę zjeść ekran!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego takich ptysi nie ma w cukierniach... cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, a wyglądają uroczo. Idealne na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie one urocze i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny przepis! Nie znałam takiego ciasta. Muszę tylko sprawdzić, czy mam odpowiednio dużo mąki kukurydzianej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają obłędnie, coś czuję, że u mnie, przy moich łasuchach talerz byłby czysty w 5 minut :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zawsze ma się ochotę od razu je zjeść, wyglądają nieziemsko

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno bym na jednym nie skończyła :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe :) W dzieciństwie uwielbiałam ptysie, więc te na pewno by mi bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wędrówki po kuchni11 kwietnia 2020 20:18

    Wyglądają fantastycznie i może wypróbuje przepis ale ju po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O jaaaaaaaaaaaaaaa!!!! ten przepis spadł mi z nieba <3 Mam spore zapasy mąki kukurydzianej z czasów gdy nasz pierworodny lubił pieczone placki z gotowanych warzyw. Teraz już nie lubi i nie bardzo mam co z nią robić (obtaczam w niej na przykład kotlety :) ). I jeszcze mam do tego wszystkiego szprycę nieużywaną, bo nie było jakoś okazji . GE-NIAL-NE Pędzę do kuchni! :) Dzięki za inspirację! //Taraissu

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko! To musi być pyszne! Lubię te Twoje przepisy, są unikatowe 👍🏻

    OdpowiedzUsuń
  14. Ładnie wygladają, ale ja jestem glutonojad, i wolę klasyczne, z maka pszenną

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba spróbuję tez przepis uwielbiam ptysie!

    OdpowiedzUsuń
  16. ale niesamowicie wyglądają, tak lekką, ale i kalorycznie zarazem ;-) chętnie wypróbuję ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentują się bardzo apetycznie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda naprawdę bardzo, ale to bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ptysie to moja ogromna słabość. Z chęcią spróbowałbym takie gniazdko :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger