Cukier kokosowy (z palmy kokosowej) - Bio Planet

Dawno już nie proponowałyśmy Wam innych zamienników cukru. Nie dawno udało nam się spełnić jedno z tzw. zachcianek czyli zakupić po okazyjnej cenie cukier kokosowy. Jak wiecie nie wszystkie zamienniki cukru są zdrowsze i lepsze a przeważnie dużo droższe. Jak jest z cukrem kokosowym? Czy wysoką cenę rekompensuje smak? Przeczytajcie naszą opinię i zapraszamy do etykiety „SUBSTANCJE SŁODZĄCE”







Nazwa: Cukier kokosowy
Firma: Bio Planet
Skład: cukier kokosowy (palmowy) 100% - certyfikowany składnik ekologiczny
Masa netto: 300g
Wartości odżywcze: 100g/ 377 kcal, tłuszcz – 0,4g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g, węglowodany – 93g w tym cukry – 90g, białko – 0g, sól – 0,9g
Informacje dodatkowe: produkt rolnictwa ekologicznego, produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
Sklep: eko sklepy stacjonarne i internetowe
Cena: 10-13 zł (w promocji 6zł)

Nasza opinia
Właściwości: Cukier kokosowy, nierafinowany jest uzyskiwany z pąków palmy kokosowej. W porównaniu do innych cukrów ma niski IG tj.35, dlatego można go stosować w cukrzycy i podczas kontroli wagi ciała. Posiada również wiele witamin (B1, B2, B3, B6 oraz C) a także potas, magnez, cynk i żelazo. Mimo wszystko spożywany w nadmiarze lub z innymi produktami o wysokim IG może wywołać odwrotne efekty!
Skład takiego cukru to 70-79% sacharozy, 3-9% glukoza oraz tyle samo fruktoza.

Wygląd: Wygląd cukru nas nie zaskoczył, ponieważ wiedziałyśmy, że przypomina powszechnie już znany cukier brązowy. Jednak cukier z palmy kokosowej jest drobniejszy, przypomina mokry piasek a nie kryształki. Jego lepkie właściwości powodują wytwarzanie się grudek, które bardzo łatwo rozkruszyć.

Smak: Zapach jest średnio przyjemny, czyli taki melasowy ale nie on jest tutaj punktem programu. Jest nim oczywiście smak, a jaki on jest? BOSKI! Chyba każdy wie jak smakuje cukier brązowy, który określa się jako „karmelowy” ale po spróbowaniu cukru kokosowego zdecydowanie właśnie jemu oddajemy tą etykietę. Na opakowaniu informują nas, że jest pozbawiony kokosowego aromatu. Naszym zdaniem kokos jest tutaj delikatnie obecny i świetnie zgrywa się ze słodkością i karmelowością :P Oprócz smaku warto wspomnieć o kruchej konsystencji. Wspomniany wcześniej „mokry piasek” przyjemnie rozpływa się w ustach i delikatnie chrupie (podobnie jak pudrowe cukierki) w przeciwieństwie do cukru kryształowego , który jest dość twardy.

Podsumowanie: Długo czekałyśmy na test tego cukru i w końcu go zdobyłyśmy. Jesteśmy bardzo zadowolone z wydanych pieniędzy co jest dodatkowym plusem. Ten cukier wybornie smakuje jako posypka do wszelkich puddingów, budyniów, deserów itd. Po rozpuszczeniu się na powierzchni ciepłego deseru tworzy karmelowy płynny syrop. Zdecydowanie będziemy po niego sięgać, gdy będziemy chciały jeszcze wzbogacić nasz słodki wyrób posypując go takim cudeńkiem :)


Makowy budyń z cukrem kokosowym


Ocena: 6 pand

97 komentarzy:

  1. Czasem trzeba spełniać swoje zachcianki.. A co :D Jeśli o cukier chodzi to słyszałam ale nie widziałam i nie jałam żadnego produktu z jego dodatkiem ;) Cukru praktycznie nie używam w kuchni bo wolę naturalną słodycz ale to nie zmienia faktu, ze jest to bardzo ciekawy jego zamiennik :) Jednak przez smak nie nada się do wszystkiego :) Fajnie, że podałyście propozycje z jego wykorzystaniem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też cukru na surowo dużo nie używamy, praktycznie wcale, dlatego taka paczuszka starczy nam na dłuuugo :) Do budyniu pasuje IDEALNIE :P

      Usuń
    2. Macie rację :) Pamiętam jak raz przez przypadek kupiłam kaszę jaglaną (w szpitalu jadłam żółtą kaszę na mleku i myślałam ze to jaglana a to była kukurydziana) i po ugotowaniu okazała się gorzka.. wyrzuciłam bo nie wiedziałam, ze trzeba ją opłukać. Dopiero rok może dwa lata temu dowiedziałam się jak prawidłowo ją przygotować i ją pokochałam :) Kasza gryczana to moja druga miłość :D
      ...........
      Tak właśnie o to chodzi ale zapomniałam :) Dziękuję <3

      Na dłużej pozostanie smak :) Z budyniem czekoladowym musi być pycha ;D

      Usuń
  2. Widziałam kiedyś czekoladę z takim cukrem i właśnie zastanawiałam się, jak on smakuje. Brzmi dobrze, ale nie kupię tylko z tego powodu, że nie używam cukru (co w moim przypadku pewnie brzmi dziwnie).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe czy w czekoladzie czuć, że użyto taki rodzaj cukru :)

      Usuń
  3. Ja też go bardzo lubię i właśnie ostatnio często posypuję nim owsianki czy placki ;)
    Mam wrażenie, że jest mniej słodki niż zwykły trzcinowy, więc najlepiej sprawdza się właśnie jako dodatek wierzchni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zdecydowanie będziemy używać go właśnie na surowo w taki sposób, do wypieków raczej będzie nam go szkoda :P

      Usuń
  4. Bardzo dekoracyjny cukier:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiele razy chciałam go kupić i chyba się w końcu zdecyduję :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię smak brązowego cukru - ten miałby szansę go przebić!

    OdpowiedzUsuń
  7. o matko ten cukier wygląda cuuudownie, szczególnie na tym puddingu... Już wyobrażam sobie jego smak *____* Udało Wam się go kupić za niezłą cenę... O jejciu... no cudo po prostu :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałyśmy mega szczęście :P Trzeba szukać w internecie dobrych promocji, bo można znaleźć niezłe okazje :D

      Usuń
    2. uuu niepotrzebnie prowokujecie :)

      Usuń
  8. podpisuje się pod tą opinia! bardzo lubię ten cukier ;-)niestety nigdy nie widziałam go w promocji, a jest dość drogi. Okazjonalnie jako dodatek, posypka do deserów jak najbardziej polecam, ale jako zamiennik cukru do wypieków to raczej nie, bo szybko zbankrutujemy ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałyśmy szczęście, warto czekać i szukać okazji :) Zdecydowanie będziemy go używać właśnie jako posypki wtedy starczy nam na długo :)

      Usuń
  9. Cukier kokosowy znajduje się na mojej liście rzeczy do przetestowania (listy nie prowadzę jako takiej, a raczej zapamiętuję :D). Zawsze mnie ciekawił w związku z czym chciałam go bliżej poznać. Recenzja świetna, zawiera wszystkie niezbędne informacje!
    Jeżeli chodzi o sam produkty - cukier kokosowy to jednak ciągle cukier, o zbliżonej kaloryczności do cukru białego, jednak świetne jest to, że ma niski IG i jakieś witaminy. Dlatego w rozsądnych ilościach jak najbardziej produkt godny polecenia. Niestety, niektórzy uważają, że jak jest taki "fajny" i nieco zdrowy to można sobie pozwolić na więcej :( Szkoda, że smak kokosu nie jest tak bardzo wyczuwalny, nie ukrywam, że na tym zależało mi najbardziej :P Mimo wszystko jak będę miała okazję to na pewno się w niego zaopatrzę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będziesz miała okazję go kupić najlepiej w promocji to nawet się nie zastanawiaj :) Na pewno znalazłabyś dla niego mnóstwo zastosować do deserów :) Wiadomo, że z niczym przesadzić nie można i umiar jest tutaj podstawą :D

      Usuń
  10. Pierwszy raz widzę taki cukier, z pewnością jest o wiele zdrowszy od tego zwykłego

    OdpowiedzUsuń
  11. Nawet o takim nie słyszałam, więc dziękuję za info dziewczyny! Chętnie bym się skusiła na taki zamiennik, bo lubię wariacje na temat standardowych produktów. Pewnie jakby waliło kokosem tak, abym poczuła się jak na wyspie pod palmami byłabym jeszcze bardziej zadowolona, ale wybaczę słaby zapach skoro smak jest taki wspaniały. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej wymieszać go z wiórkami kokosowymi!!! Wtedy mamy połączenie idealnie nadające się jako posypka :D

      Usuń
  12. O takim cudzie jeszcze nie słyszałam, nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za smakiem kokosa, więc może to nawet i lepiej, że go nie czuć zbytnio :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ubóstwiam ten cukier! Nawet zapach, a jak widzę Wasz budyń z moim ukochanym makiem, zaczynam myśleć o świętach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio, my ten budyń najchętniej zjadłybyśmy jako przystawkę przed Wigilią xD

      Usuń
  15. Przyznam, że ponad 10 zł za 300 gramów to cena wysoka, ale ja nie używam za wiele cukru (ostatnio zrezygnowałam zupełnie ze sztucznych słodzików na rzecz cukru brzozowego oraz trzcinowego, które także tanie nie są) więc może się skuszę jak uda mi się go gdzieś dorwać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też cukru na surowo dużo nie używamy, praktycznie wcale, dlatego taka paczuszka starczy nam na dłuuugo :)

      Usuń
  16. No to mnie teraz oczarowałyście. Po pierwsze ten cukier - jestem zachwycona i chętnie bym władowała palucha w taką torebkę, aby jak najszybciej go spróbować. Po drugie - budyń makowy ??!!!!! Niebo, nie wpadłam na to jeszcze sama i myślę, że pomysł mi się bardzo bardzo bardzo podoba, b w grudniu zawsze szaleję za makiem - nawet makowców robię o kilka za dużo na święta, aby je pomrozić, a potem wcinać w styczniu jeden za drugim :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze paluchy też tam od razu w tej paczce wylądowały :P A ten budyń najchętniej zjadłybyśmy jako przystawkę przed Wigilią xD Na makowce naszej mamy też już zacieramy ręce :P

      Usuń
  17. Nawet nie wiedziałam, że tak owy cukier jest:) Przyznam , że ciekawy produkt;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jejku,chciałbym go spróbować,na pewno zagościły u mnie w diecie,jakbym go gdzies widziała,to kupie.beda u was wypieki z użyciem tego cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, bo do wypieków używamy głównie ksylitolu. Ten cukier jest mega pyszny na surowo jako posypka, więc w taki sposób go będziemy wykorzystywać i wiemy, że starczy nam na długo :)

      Usuń
  19. jakos nigdy nie mam odwagi po niego siegnac :'D

    OdpowiedzUsuń
  20. Widziałam ostatnio ten cukier, ale z innej firmy i zastanawiałam się czy jest wart kupna :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam mętlik w głowie. Jednak osoba mówiła, że cukier kokosowy jest niedobry. Wy za to mówicie, że dobry. Teraz sama nie wiem co myśleć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie sama musisz się przekonać :P Innej rady nie mamy ;)

      Usuń
  22. Dodany do deseru bez dwóch zdań wygląda obłędnie, ale tak na co dzień by mi się nie przydał. Jedyny cukier, który mam w domu, to ten z saszetek zakoszonych z kawiarni. No i słodzę tylko pojawiającym się raz na rok gościom, bo sama nie używam. Wystarczy mi białej śmierci ukrytej w słodyczach, które szamam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też używamy go tylko do posypki na desery czy ciasteczka :D W innych przypadkach nie jest nam potrzebny ;)

      Usuń
  23. Uwielbiam go!!! Chociaż trzeba pamiętać, że choć indeks niski to kaloryczność porównywalna z cukrem białym :/ ale co tam! Jest idealnym dodatkiem do kawy, ciast, ciasteczek i deserów - taki brûleè bez palnika Wam wyszedł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiadomo, że umiar tutaj jest bardzo ważny ;) Gwarantujemy, że ten budyń był o wiele lepszy niż jakieś tam brulee :P

      Usuń
  24. A zaledwie trzy dni temu zabrakło mi go do zrobienia ciasteczek i zastanawiałam się, czy warto kupić :D Chyba żal byłoby mi go topić w ciastkach, kiedy tak pięknie rozpływa się na deserach, dziękuję za recenzję! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz jak wyczułyśmy :D Wymieszany na przykład z wiórkami kokosowymi stanowiłby posypkę idealną! :D

      Usuń
  25. Nie używam cukru, ani żadnych słodzików, zamienników.
    Ale ten cukier może być ciekawy jako dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Widziałam go kiedyś w sklepie, może się skuszę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. aż można zacząć słodzić herbatę taki cukrem:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zawsze chciałam spróbować cukru kokosowego, ale nigdy go w sklepie nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Faktycznie wygląda świetnie :D
    Muszę poszukać i wypróbować, przy takiej ocenie grzechem było by tego nie zrobić! :P

    OdpowiedzUsuń
  30. oo łał nawet nie wiedziała że taki istnieje:) wygląda fajno faktycznie jak mokry piasek z plaży:P

    OdpowiedzUsuń
  31. ja cukru raczej nie używam wolę miód :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten cukier wydaje się strasznie fajny. Szkoda tylko, że tyle kosztuje.

    OdpowiedzUsuń
  33. nawet nie wiedziałam że istnieje takowy, ja właściwie nie używam cukru ale mojemu słodkiemu Panu nabędę, ciekawa jestem czy mu będzie odpowiadał.

    OdpowiedzUsuń
  34. nie znałem, nie słyszałem wcześniej, bardzo zachęcająco wygląda rozpuszczony, zaciekawił mnie ten produkt

    OdpowiedzUsuń
  35. Mniam, mniam budyń na wszystkie możliwe sposoby:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co powiesz na budyń jako przystawka na Wigilii? :P

      Usuń
  36. Takie cukru jeszcze nie próbowałam. Ba, nawet nie wiedziałam, że taki istnieje. Ja najczęściej używam zwykłego cukru, albo cukru trzcinowego :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda świetnie, ale skoro Wy wyczułyście koksową nutę to ja… Ech. :C

    OdpowiedzUsuń
  38. To prawda jest świetny ten cukier

    OdpowiedzUsuń
  39. Nie próbowałam jeszcze, ale skoro mówicie, że dobry to Wam ufam i chyba kupię :3

    OdpowiedzUsuń
  40. O cukrze kokosowym to ja już chyba czytałam tonę informacji, tonę recenzji, tonę dyskusji na forum i coraz bardziej chcę go mieć! :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Wydaje mi się, że cukier to cukier... Oczywiście z chęcią tego spróbuję, bo interesuje mnie smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jednak cukier cukrowi nierówny ;) :P Jednak o umiarze trzeba pamiętać ;)

      Usuń
  42. Nigdy nie próbowałam, ale może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Skoro dostał 6 pand, to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Moja tymczasowa praca nie pozwala na zakup tego ekskluzywnego produktu. Chociaż nie powiem, bo za sześć złotych warto kupić. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam widzisz, że takiej okazji nie mogłyśmy zmarnować :D

      Usuń
  45. Promocyjna cena jest ekstra, gdybym miała dostęp do tego cukru w tej cenie, to porzuciłabym dla niego ksylitol :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas ksylitol ma stałe miejsce w wypiekach :D Ten cukier jest idealnym dodatkiem do deserów :)

      Usuń
  46. To ja go muszę poszukać w sklepach ;) Już mam przepis na ciasteczka w którym go wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  47. Poszukam go w sklepach, bo mnie zachęciłyście :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Nie znam tego cukru, a pewnie ma ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  49. O jeny, nie słyszałam o takim cukrze :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Fajny ten cukier! Kurczę! Nie wiedziałam nawet o jego istnieniu! :P

    OdpowiedzUsuń
  51. Zaskakujecie, naprawdę ;) Nie wiedziałam, że taki cukier jest, musi lepiej smakować od tych tradycyjnych :)

    OdpowiedzUsuń
  52. To zabrzmi trochę strasznie, ale jak ten cukier smacznie wygląda :D Ostatnio gdy sypałam koleżance do herbaty resztkę Muscovado, tego co wygląda jak błoto, to przy okazji go spróbowałam i stwierdziłam że kurczę, niebezpiecznie dobry on jest xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, nas też czasem takie rzeczy przerażają bo w takich sytuacjach nawet Ci co zarzekają się, że cukru w ogóle nie używają, po spróbowaniu takiego cudeńka niebezpiecznie często maczają w nim palec (jak w naszym przypadku xD).

      Usuń
  53. nigdy nie miałam takiego cukru :D

    OdpowiedzUsuń
  54. A gdzie można ustrzelić taką fajną promocję? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzw. Black Friday również miał miejsce w sklepach internetowych. W jednym z nich była promocja na niektóre produkty :) Bardzo się cieszymy, że takie cacko mogłyśmy dostać za połowę ceny! Pewnie szybko to się nie zdarzy ponownie xD

      Usuń
  55. Narobiłyście mi smaka na ten cukier, bardzo mnie zaciekawił. Szkoda, że takie produkty są drogie, ale do posłodzenia kawy, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Gdzie Wy takie ciekawe rzeczy znajdujecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu mamy oczy szeroko otwarte na ciekawe produkty :) Lata praktyki spowodowały, że różne perełki wypatrujemy już z daleka :D

      Usuń
  57. Koniecznie muszę wypróbować ten cukier! :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Uwielbiam go! Jest pyszny na wegańskim kasztanowym creme brule <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wegańskie kasztanowe creme brule już brzmi cudownie a co dopiero kiedy się go połączy z cukrem kokosowym! :D BOMBA smaków :D

      Usuń
  59. Cukier kokosowy kupiłam już jakiś czas temu i tak sobie leży jeszcze nie otwarty. Muszę pomyśleć nad jakimś deserkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  60. Nie widziałam jeszcze takiego cukru w sklepach w których bywam, ale chętnie kupiłabym:))

    OdpowiedzUsuń
  61. Polecam każdemu, świetnie smakuje z kawą.

    OdpowiedzUsuń
  62. Cukier inwertowany to specjalny rodzaj cukru, którego właściwości są zmienione w procesie inwertowania. Proces ten polega na rozszczepieniu sacharozy na glukozę i fruktozę, co powoduje, że cukier staje się bardziej składnikami cukru owocowego. Cukier inwertowany ma lepszą rozpuszczalność i słodkość niż zwykły cukier, dlatego jest często stosowany w przemyśle spożywczym, szczególnie w produkcji lodów, słodyczy i napojów. Cukier inwertowany jest również bardziej odporny na krystalizację, co jest istotne przy produkcji syropów i słodkich sosów.

    OdpowiedzUsuń
  63. Syrop cukru inwertowanego to cenny składnik w przemyśle spożywczym, stosowany ze względu na swoje właściwości słodzące i wilgotnościowe. Syrop ten jest często wykorzystywany w produkcji pieczywa, lodów oraz różnorodnych słodyczy, gdzie jego zastosowanie zapewnia miękkość, lepkość oraz stabilność produktów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger