Piernikowy jagielnik/trufla (bez glutenu, wegański)

Po pierwszym udanym podejściu do jagielnika przyszedł czas na drugi i śmiało możemy stwierdzić, że ten jest jeszcze lepszy! Ma w sobie coś z czekoladowej trufli (które oczywiście uwielbiamy), dlatego zostaje naszym number 1 na równi z wegańskim makowcem wśród rankingu "Świątecznych Wypieków". Jagielnik jest delikatny, bardzo czekoladowy oraz piernikowy. Suszone śliwki dodają owocowej nuty a czekopowidła w formie polewy dopełniają całość. Gwarantujemy Wam, że zasmakuje każdemu wielbicielowi czekolady i pierników a ci co boją się kaszy jaglanej nawet nie będą wiedzieli, że właśnie ją jedzą :P 







Składniki (śr: 18cm):

Spód
-50g płatków gryczanych
-110g mąki gryczanej
-2 łyżki kakao
-2 łyżki oleju kokosowego
- ¼ szkl. ciepłego napoju migdałowego
- 90g miodu (u nas gryczany)

Masa jaglana
- 150g (¾ szkl) kaszy jaglanej
-2 szkl. napoju roślinnego (u nas ryżowe, może być inne roślinne lub mleko)
-60g daktyli (niesiarkowanych)
-60g cukru kokosowego
-1 tabliczka gorzkiej czekolady
-śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego
-suszone śliwki (dwie duże garści)
-3-4 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)

Dodatkowo
-mus ze śliwek (takie rzadkie powidła :)
-50g gorzkiej czekolady

SPÓD
Wszystkie suche składniki wymieszać. W napoju roślinnym roztopić olej kokosowy i miód. Połączyć suche składniki z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać jeszcze trochę napoju do uzyskania ciasta gęstego ale lepkiego. Wstawić je do lodówki na 15 minut. Tortownicę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem (można pomagać sobie mokrymi rękoma). Spód piec 15 minut w 180’C.

MASA JAGLANA
Kaszę jaglaną przesypać to miseczki i kilkakrotnie zalać wodą i przecedzać przez sitko. Następnie powtórzyć tą czynność jeszcze kilka razy wodą gorącą, po to aby pozbyć się goryczki. Napój roślinny zagotować. Wsypać przepłukaną kaszę i daktyle, gotować do wchłonięcia płynów. Następnie w kaszy rozpuścić czekoladę, cukier kokosowy i dodać przyprawę do piernika, można przełożyć całość do większego pojemnika i zostawić do odparowania. Schłodzoną przez kilka dni w lodówce puszkę mleka kokosowego otworzyć i gęstą część przełożyć do naczynia z kaszą. Wszystko zmiksować blenderem do konsystencji gęstego budyniu. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać ze zmiksowaną kaszą. W tym czasie spód powinien już się upiec (jeśli wybrzuszył się na środku to po prostu go przyklepać łyżka :P). Na upieczony spód przełożyć masę jaglaną, wyrównać górę i piec w 180’C ok 30 minut. Po tym czasie jagielnik całkowicie wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin. 

Powidła/mus podgrzać c w garnuszku razem z czekoladą, taką polewę umieścić na górze schłodzonego  ciasta i posypać ulubionymi orzechami.


__________________________
Coraz bliżej Święta.... i prezenty dla bliskich :D  
Jak wiadomo z powodu braku piekarnika musiałyśmy postawić na przepis, który nie wymaga tak wysokiej temperatury i wybór padł na domowe batoniki :) W ten sposób 25 słodkości wyszło spod naszych rąk i trafiło do naszych znajomych z uczelni, którzy bardzo pomagają nam "ogarnąć" to nowe miejsce nauki :P
Składniki: miód wielokwiatowy, płatki owsiane górskie, słonecznik łuskany, suszone owoce goji, orzechy arachidowe, orzechy laskowe, daktyle suszone, ziarna lnu, mak mielony, gorzka czekolada.

124 komentarze:

  1. Ciasto wygląda obłędnie:) A jakie urocze prezenty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ile świątecznych pyszności, zarówno piernika jak i batoniki bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rany Julek... ten piernikowy jagielnik BOSKI a batoniki??? To samo i jeszcze tak pięknie zapakowane - wyglądają o stokroć lepiej niż te ze sklepu. Tylko pozazdrościć Waszej rodzinie i bliskim a Wam talentu:) Jesteście niesamowite ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystamy z ich talentów jak tylko można :P do bólu ;D

      Usuń
    2. Tak, Anita jest naszym głównym testerem :D Jak jej coś smakuje to znaczy,że naprawdę musi być dobre :D

      Usuń
    3. Anitko - Ty szczęściaro :D Ja też chcę być Waszym testerem :P

      .,.........
      Ta piosenka, którą wrzuciła Czoko u siebie na bloga jest drugą którą słucham od miesiąca :D Te dwie dwie i jeszcze jedna wpadły mi w ucho :)

      Usuń
    4. Będziesz, kiedy dostaniesz od nas paczkę xD Chociaż namiastka stanowiska testera Cię czeka :D
      ________
      Jeszcze piosenka "Mary, did you know?" jest genialna :D Zresztą wszystkie świąteczne piosenki słuchamy z ochotą :D

      Usuń
    5. Coś właśnie tak myślałam :) Jesteście wspaniałe <3 Kocham Was !! :D Mogę być Waszą przyszywaną, internetową siostrą? ;)

      Tego nie słyszałam - dziękuję za link <3 A słyszałyście "Little Dummer Boy" ? W oryginale nie za bardzo mi się podobała a ich wykonanie jest świetne ;)

      Usuń
    6. A jadłyście może fig bary? Wiele osób je zachwala a ja ich na oczy nie widziałam ;/ Podobno wersje gluten free są mniej słodkie od tradycyjnych...

      Usuń
    7. Wszystkie bliskie nam osoby tutaj traktujemy jak blogową rodzinę, także już dawno jesteś naszą internetową sis :**
      Tak, ta piosenka też jest u nas na liście w mp3 :P Naprawdę są niesamowici :)

      Fig Bary już na samym początku bloga były u nas opisywane http://candy-pandas.blogspot.com/2014/12/batony-figowe-z-figami-jagodami-malinami.html ;)
      Wersję gluten free jeszcze w Polsce nie dostaniemy ale my mamy od Olgi parę ciekawych smaków także będą za jakiś czas zrecenzowane ale jeszcze ich nie próbowałyśmy ;)

      Usuń
    8. Kochane jak miło z Waszej strony - aż się wzruszyłam a w moich oczach pojawiły się łzy.. na prawdę.. Przeczytać coś takiego od dziewczyn, które się szanuje, bardzo lubi, z którymi się zżyło.... to coś wspaniałego.. Dziękuje
      Nie mogę doczekać się paczuszki - jestem ciekawa co jeszcze jest w środku ale czekam na niespodziankę :) Moja paczuszka poszła w piątek :D
      Ja mam świąteczną playliste :D
      ....................
      Przepraszam - przeoczyłam... ale jak już wiecie mam bardzo stary komputer i jest mi ciężko przeglądać wszystkie strony na których jest dużo plików (blogi, fora, facebook itp.) Strasznie mi się wiesza, czasem odmawia posłuszeństwa :( To nie jest wina blogów ale wydajności komputera - w sumie ma on 15 lat (w prawdzie raz był wymieniany dysk ale już nadal szwankuje).
      Szkoda :( Ale też głupio było mi prosić o batona :/ Chociaż zawsze można wrzucić w małą kopertę - on nie waży dużo, więc w 350g za jeden znaczek się zmieści (wysyłałam tak koleżance) No ale nie nalegam bo :) jeszcze raz dziękuję

      Usuń
    9. Przepraszam Pandki ale tym razem zwrócę się do Anitki (mam nadzieję, że przeczyta) :)

      Anitko - Pandki powiedziały mi o niespodziance... Dziękuję na prawdę nie trzeba było... głupia ja, że nie pomyślałam aby coś jeszcze dorzucić do paczuszki, wypytać co i jak... przepraszam :( Ale też dziękuję, że o mnie pomyślałaś. Uściskałabym i wycałowałabym Ciebie teraz... niestety nie mogę, więc ślę wirtualne buziaki i uściski

      Usuń
  4. Za każdym razem, jak pomyślę, że chyba stworzyłyście coś doskonałego, za jakiś czas przechodzicie same siebie! Aż mi tym przepisem podsunęłyście pomysł jaką czekoladę dziś wszamać (piernikowy Zotter). :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty nam zazdrościsz wypieku a my Tobie zazdrościmy tego Zottera :D Nawzajem zrobiłyśmy sobie smaka :D

      Usuń
  5. Robicie mi za duzego smaka! Dlaczego wszystko musi wygladac tak pieknie I pysznie? Moze chcecie do mnie wpasc I zostawic takie ciacho pod choinka? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy, w takim razie mamy w tym roku dużo choinek do odwiedzenia :D

      Usuń
  6. Piernik prezentuje się pysznie. A te słodkie prezenty super :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jagielnik prezentuje się bardzo okazale i na pewno był przepyszny :) I wyobrażam sobie, jak z takich pysznych prezentów musieli się ucieszyć Wasi znajomi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany,ale pyszności. Aż mi żal,że nie jestem jedną z Waszych znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jagielnik przypomina mi trochę taki gęsty, wilgotny pudding :) Widać, ze jest mocno czekoladowy - mniam :} Prezenty ! Bomba - pysznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poniekąd trafiłaś :D Coś w sobie z gęstego i mocno czekoladowego puddingu miał :D

      Usuń
  10. sprzedajecie może te batoniki!? Wzięłabym na wynos jakieś kg :D Oby mi tylko pieniędzy wystarczyło xDD Cudownie wyglądają, takie home-made na sprzedaż... artystki z Was ;) Nie chciałybyście założyć kiedyś sklepu w przyszłości? :) A ciastko... tak prowokujecie, że chyba upiekę :D Może nie na święta, ale dla mamy, która ostatnio ma jeszcze większą obsesję na zdrowym żywieniu- to z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podłączam się do pytania i nie żartuje! :D

      Usuń
    2. Kurczę, 25 batoników robiłyśmy i pakowałyśmy przez cały dzień, także chyba nie prędko zdecydujemy się na taką masową produkcję ponownie xD A sklep byśmy chętnie założyły, jak nas dopadnie wypalenie zawodowe :P
      Szpilka nie odgrażaj się, że go zrobisz, bo i tak Ci nie uwierzymy! :D :*

      Usuń
    3. ale ja piekłam jedno ciastko już od Was tylko proporcje cgyba pomyliłam bo klapa wyszła xDD Wszyscy znaczy rodzice mówili, że dobre, ale wydaje mi się, że nie takie miało być... albo może złą mąkę wzięłam :) Ale piekarnit teraz naprawiony, wiec to byłby grzech nie piec :D Jakby co dajcie znać z batonami :) Na sklep poczekam kochane :* :)

      Usuń
  11. Ranyyy! Pandy kochane - uwielbiam Was! :D I jednocześnie się wkurzam, że do Wrocławia nieco daleko. :DDD
    Prezenty - świetne, takie są najlepsze, bo robione własnoręcznie, a i prezentują się przepięknie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda świetnie i myślę, że tak też smakuje. Ale tak mnie zaciekawiło, że aż spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Nie jest trudny tak jak może się wydawać ;)

      Usuń
  13. Wygląda pysznie ten piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jagielnik przecudny! Ale batoniki też nie ustępują;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja coś za piernikami nie przepadam - wolę słodkie "ulepiuchy" :D a ciasteczka chętnie bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Typowy piernik to nie jest, tylko trufla/pudding czy coś w tym stylu :) Skoro lubisz słodkie ulepiuchy to jest szansa, że ten jagielnik też by Tobie zasmakował :)

      Usuń
  16. Batoniki i ciasto super. Takie prezenty są najmilsze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda cudnie jak zawsze :) Zazdroszczę chęci i weny do przygotowywania takich pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  18. muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  19. Już dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju :) Ciasto jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i my Tobie też życzymy słodkich i spokojnych Świąt :*

      Usuń
  20. Wygląda obłędnie, zwłaszcza w środku :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale rozpieszczacie kolegów :) Super!
    A jagielnik jest bardzo zachecający...truflowy mówicie? Wchodzę w to <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Tort wygląda jak wielka trufla! Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, stworzyć wielką truflę było naszym marzeniem :D Kto by się tam rozdrabniał na jakieś kuleczki :P

      Usuń
  23. Super ciacho! Chętnie bym się na takie skusiła :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Za takie słodkości chętnie dzieliłabym się notatkami. :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Jaaa ale czadowe te batoniki ja też chce takie!! A trufla no cóż zjadła bym bardzo chetnie

    OdpowiedzUsuń
  26. Jaaa super mi podobają się batoniki ja też chce takie można sobie u was zamówić?:) A trufla rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak trafisz na naszą wiochę to przyjeżdżaj i odbieraj :D Haha :P

      Usuń
    2. Czy wy przypadkiem nie jesteście gdzieś z okolic Wrocławia? Jak tak to mam tylko 100 km do was. A mój brat bardzo czesto bywa we Wrocku:)

      Usuń
    3. We Wrocku studiujemy ale nie ma to jak spokojna wieś ;)
      Batoniki są tak banalnie proste, że dla kogoś kto czaruje takie cuda kosmetyczne będą niewymagającym wyzwaniem ;)

      Usuń
  27. Batoniki sama z chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  28. Batonik był przepyszny, częściej możecie robić takie niespodzianki :) Ja uwielbiam słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będziemy robić często to to już nie będą niespodzianki :D :D
      Cieszymy się, że smakowało :) Może następnym razem uda nam się jakieś ciastka upiec :P

      Usuń
  29. A dla mnie to jest sernik czekoladowy i tyle :P moje kubki smakowe mi tak powiedziały i tak niech pozostanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakkolwiek go nazwiesz ważne, że smakuje genialnie :D

      Usuń
  30. Jeszcze nie jadłam ciasta z kaszą - boję się:P ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widzisz nie ma czego, bo można stworzyć przepyszne cuda :) Tylko trzeba wiedzieć jak się za to zabrać :)

      Usuń
  31. ale czadowe, czekolada i czekolada:P aa prezenciki, pamiętam te z zeszłeo roku:P
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie udało nam się w tym roku spotkać :( :****

      Usuń
  32. A ja uwielbiam i piernika i kaszę jaglaną, więc taki jagielnik to bym mogła sama cały zjeść :)))

    OdpowiedzUsuń
  33. Kurczę, dlaczego ja z Wami nie studiuję? Zamiast batona wyłudziłabym kawał tortu z kaszy, obłęd <3

    OdpowiedzUsuń
  34. Takie połączenie to ja uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Ten tort wygląda obłędnie i do tego jest zupełnym przeciwieństwem tortów, których nienawidzę - ciężkich, tłustych, przecukrzonych z bitą śmietaną. Fuuuj, takich to nie znoszę... Ten za to zjadłabym z przyjemnością! Zazdroszczę też znajomym tych batoników, oddałabym za nie wszystko. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantujemy, że każdy nasz tort jest zupełnym przeciwieństwem tych, których nie lubisz i każdy bardzo by Tobie smakował :)

      Usuń
  36. Są piękne. Od dziś żałujemy, że nie studiowaliśmy z Wami.

    OdpowiedzUsuń
  37. Jesteście niesamowicie utalentowane, nie tylko kulinarnie. To co robicie jest po prostu śliczne a zdjęcia są przepiękne! <3

    OdpowiedzUsuń
  38. Widziałam już to cudeńko na FB i jestem pod wielkim wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda świetnie :)
    http://princess966.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  40. Piękny wypiek, na święty jest idealny. I ma masę cudnych dodatków ;). A Wasz słodki podarunek bardzo mi smakował, oczywiście zanim go zjadłam, zrobiłam kilka pamiątkowych zdjęć ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie było nas stać na nic bardziej wystrzałowego ale cieszymy się, że chociaż taki batonik smakował :) My Tobie też dziękujemy za słodkości :*

      Usuń
  41. Ciasto wygląda genialnie:0
    a co do słodkich prezentów, to też wyglądają pięknie- nic tylko pozazdrościć obdarowanym:)

    OdpowiedzUsuń
  42. Jagielnik wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  43. takie słodkości, że aż się obśliniłam na sam ich widok :P

    OdpowiedzUsuń
  44. Dlaczego ja nie dostaję takich prezentów? Wspaniałe batoniki, a ciasto kusi niesamowicie... Już czuję atmosferę świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo nie masz takich słodkich Pand koło siebie :P (ach ta skromność) :P

      Usuń
  45. Jaki świetny *.* Dajcie kawałek :*

    OdpowiedzUsuń
  46. Wygląda podobnie jak moje ciasto kasztanowe :) Tylko, że ma całkiem inny skład. :) A batoniki Wam wyszły piękne! Ładniejsze niż kupne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt! Niektóre batoniki ze sklepu wyglądają jak ku... xD Te były pięknie kolorowe :)

      Usuń
  47. Przypomina wyglądem bajaderkę, mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  48. Uuu, ale mnie jego konsystencja kusi! Muszę w końcu sama coś wyczarować z jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ta konsystencja gęstego puddingu czekoladowego jest najlepsza! Koniecznie musisz się za nią zabrać :D

      Usuń
  49. Aż ślinka mi poleciała :D Wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  50. O rany. Chyba sama bym go zjadła. Wyglądasz tak pysznie, że nie da się przejść obok niego obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Może wyślecie do mnie kilka takich "prezencików"? Wyglądają bardzo oryginalnie, a to lubię najbardziej:) Pozdrawiam Was serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  52. Wnętrze piernika to jakaś bajka! Połączenia kaszy jaglanej z przyprawami korzennymi to coś obok czego nie przeszłabym obojętnie :D
    Cudowne te prezenciki :) Ja byłabym zachwycona ;)

    OdpowiedzUsuń
  53. Jak to pysznie wygląda! To będzie pierwsze urodzinowe ciasto, jakie zrobię w 2016 roku! Już nie mogę się doczekać ^_^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli naszym ciastem rozpoczniesz roczne wypiekanie to będziemy zaszczycone :D

      Usuń
  54. Piernikowy? Tylko to mnie przekonuje. :P

    OdpowiedzUsuń
  55. Batoniki warte grzechu. :) Piernik jaglany to kolejny dowód na to, że kaszą jaglaną można kusić na wiele sposobów. Wygląda obłędnie. Nikt mu się nie oprze. :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Wygląda obłędnie, choć ja bym nie zjadła ze względu na suszone śliwki i daktyle.

    OdpowiedzUsuń
  57. Ach ten jagielnik. Cudo po prostu. Sama chyba go przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Wszędzie pełno świątecznych ciast, a mi żadnego nie wolno :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak bardzo Ci współczuje. Też to przechodziłam i wiem jakie to męczące (Angelika). Tulimy cieplutko :*

      Usuń
  59. Jeżeli w składzie są daktyle, jaglanka i gorzka czekolada, to chętnie zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Piernikowy jagielnik, to dopiero cudo! Nawet nie przyszedłby mi do głowy taki pomysł. Jestem bardzo ciekawa jego smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  61. Zaskakuje mnie ile różnych zastosowań ma kasza jaglana. Tak szczerze..to dla mnie królowa kasz :>

    OdpowiedzUsuń
  62. Wygląda na wilgotny i mega apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Zaczynam żałować, że nie chodzę z Wami na studia, też bym chciała takiego batonika :D

    OdpowiedzUsuń
  64. Jak nie lubię kaszy jaglanej, tak Wasze ciasto zjadłabym bez mrugnięcia okiem :)

    OdpowiedzUsuń
  65. ale sie obraze na was za pokuszenie mnie o tej godzinie, nieee... :D :P wspaniale wyglada i ciacho i batony

    OdpowiedzUsuń
  66. Och zjadła bym natychmiast wygląda tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  67. Sporo wegańskich ciast mi nie smakuje, ale to może być dobre!
    Polecam również sernik z orzechów nerkowca - bajka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik z nerkowców akurat nam nie do końca pasuje ;) Ponieważ po nerkowcach po prostu nas mdli xD Maksymalnie garść możemy ich zjeść a jak wiadomo na jednym kawałku takiego "sernika" się nie skończy xD

      Usuń
  68. Jestem gotowa przetestować :) Smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  69. Przepysznie wyglądają te batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  70. To się koledzy pewnie z takich prezentów ucieszyli :)

    A piernikowy jagielnik wygląda wyśmienicie i pięknie prezentuje się ze świątecznymi ozdobami w tle :)

    OdpowiedzUsuń
  71. Chyba w końcu się skuszę na taki jagielnik :D Obłędnie wygląda!
    Sama chciałabym dostać takiego pysznego batonika!:P

    OdpowiedzUsuń
  72. Ciasto wygląda przepysznie, a z tych upominków to znajomi na pewno się ucieszyli :)

    OdpowiedzUsuń
  73. wow! jak to wszystko pięknie wygląda :)))

    OdpowiedzUsuń
  74. Wygląda pysznie! właśnie jutro mam piec ciasta, może zastąpię tradycyjny piernik tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  75. Super ciasto! Ja chciałabym bardzo dostać takiego batonika, także:))

    OdpowiedzUsuń
  76. ach gdybym mieszkała blisko was to bym częstym gościem waszym była ;D

    OdpowiedzUsuń
  77. Uwielbiam smak piernika, dlatego coś czuję, że pomimo braku powiewu zimy - w niedługim czasie wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger