Jagielnik z orzechowo-kokosowymi zajączkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański)

Oj zbliżają się święta... i to nie dlatego, że czuć wiosnę czyli tulipany, narcyzy i inne piękne kwiatki, a widać to za sprawą mazurków i babek, które prezentujecie na swoich blogach :) Nie możemy zostawać w tyle i pokazujemy Wam naszą wariacje świątecznego ciacha, czyli jagielnik z zajączkiem niespodzianką ;) Co ciekawe ciacho powstało już w połowie lutego (!) ale na pewno powtórzymy je aby móc się nim delektować w czasie Wielkiejnocy :)







Składniki:

Spód
-30g mąki kasztanowej
-50g mąki gryczanej
-1 łyżka kakao
-50ml ciepłego napoju roślinnego
-40g ksylitolu
-1 łyżka oleju kokosowego

Masa jaglana
-150g kaszy jaglanej
-0,5l napoju roślinnego (u nas ryżowe, może być inne roślinne lub mleko)
- ½ szkl. ksylitolu
-śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego
-2-3 łyżeczki pasty waniliowej

Zajączki
-130g masła orzechowego
-80g daktyli
-3 łyżki kakao
-80g mąki kokosowej
-100ml ciepłej wody
-3 łyżki oleju kokosowego
-ksylitol (w ilości jaka będzie odpowiadała)

SPÓD
Wszystkie suche składniki wymieszać/przesiać aby nie było grudek. W bardzo ciepłym napoju roślinnym roztopić olej kokosowy i ksylitol. Połączyć suche składniki z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać jeszcze trochę napoju do uzyskania ciasta gęstego i lepkiego. Wylać je do keksówki i piec w 180’C ok 15 minut.

ZAJĄCZKI
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Odcedzone daktyle zblendować wraz z masłem orzechowym, roztopionym olejem, ciepłą wodą. Dodać mąkę kokosową oraz kakao i wszystko dokładnie wymieszać/zagnieść. Najlepiej zrobić to przy pomocy miksera lub robota kuchennego. Teraz warto spróbować masy i dodać odpowiednią ilość ksylitolu. Gotową masę wyłożyć łyżką do keksówki z folią aluminiową (masa ma być tak wysoka jak wybrana foremka). Ugnieść mokrą łyżką i wstawić do zamrażarki na 1-2 godziny. Gdy stwardnieje, odpowiednią foremką zanurzoną w gorącej wodzie wycinać kształty. Wszystkie zajączki ułożyć na sobie i docisnąć aby się posklejały (jeśli jakieś części np. uszy nam nie wyjdą z foremki to trzeba je dolepić :P). Jeśli zostało dość dużo resztek, należy je znów zagnieść i można wykroić następne zajączki. Uformować dwie wieżyczki i wstawić do lodówki aby znów stwardniały.
kliknij aby powiększyć
MASA JAGLANA
Kaszę jaglaną przesypać do miseczki i kilkakrotnie zalać wodą i przecedzać przez sitko. Następnie powtórzyć tą czynność jeszcze kilka razy wodą gorącą, po to aby pozbyć się goryczki. Napój roślinny zagotować. Wsypać przepłukaną kaszę i gotować do wchłonięcia płynów. Pod koniec dodać ksylitol oraz pastę waniliową (można spróbować i ewentualnie dodać więcej ksylitolu). Gdy kasza już będzie miękka a płynów jeszcze trochę zostało, przykryć garnek i zostawić na 15-20 minut, kasza wpije resztę napoju i będzie jeszcze bardziej miękka. Gdy tak się stanie, odkryć garnek i poczekać aż odparuje. Następnie dodać śmietankę powstałą ze schłodzonej puszki mleka kokosowego (stałą część) i całość zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę.

Na spód wyłożyć trochę masy, następnie wieżyczki z zajączków i dokładnie przykryć je resztą masy. Całość piec w 170’C ok 30 minut. Po wystudzeniu wstawić ciacho do lodówki najlepiej na całą noc.

Uwaga!: Kroić dobrze schłodzone ostrym nożem. 


Zapraszamy do sklepu AGNEX, gdzie znajdziecie mnóstwo produktów superfood :) 

Superfood w Twojej kuchni

119 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto,ale macie pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak uroczo ♥ Akurat dzisiaj śnił mi się mój nieżyjący króliczek i jeszcze tutaj króliczek w cieście ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. siostry - jak zwykle, poezja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam jagielnika, zazwyczaj piekę po prostu sernik, bo zje go cała rodzinka, ale muszę kiedyś poeksperymentować i upiec coś w tym stylu;D Wasz wygląda ślicznie i jest w sam raz na święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto przełamać się ten pierwszy raz, naszej rodzince i dziadkom bardzo przypadł do gustu a myśleli, że to jakieś ciasto z budyniu :D

      Usuń
  5. Jestem absolutnie zachwycona tym zajączkiem! To cudowna niespodzianka po rozkrojeniu tego fantastycznego wypieku. Jak zwykle zachwycają mnie użyte składniki, wasza pomysłowość i wykonanie, któremu nie można nic zarzucić. To zdecydowanie ,,moje" smaki mimo, że u mnie z ciastami bywa różnie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajączek aż chce wykicać z ciasta xD Fajne jest to, że masa jaglana oraz zajączek prezentują ze sobą zupełnie inne smaki, które fajnie się ze sobą łączą... ale i tak 3/4 jedzących jadło najpierw masę dookoła a zająca na koniec xd

      Usuń
  6. Sliczny! Tez raz robilam taki patent z kroliczkami, ale mialy takie dlugie ostajace uszy i nie udalo mi sie ich przykryc ciastek, przez co solidnie wyschly:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasze jaglaną uwielbiam w każdej postaci więc z całą pewnością i Wasz jagielnik by mi smakował. Do tego wielki plus za pozostałe składniki. Wygląda świetnie. Gdybym tylko ja umiała tak piec jak Wy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja mam w planach babkę wielkanocną z królikami :D

    OdpowiedzUsuń
  9. To musiało smakować cudownie, a do tego tak wygląda :)
    Coś mi się wydaje, że taki krem jaglany zrobię na dzisiejszą kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wooooooo ale słodkie. Dziewczyny Wy to macie i rękę do tego i mega talent! :) Pięknie to wygląda. Wpadam na kawe!
    Myślę, że na święta upiekę coś podobnego, chyba się natchnęłam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jupi! Jak już udało nam się kogoś natchnąć to warto było się starać! :D Powodzenia :)

      Usuń
  11. Jesteście dziewczyny niesamowite!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mąka kasztanowa? To jest wogóle taka he jestem zacofana. Ciasto bardzo mi się podoba tym bardziej że ja raczej piekę te ze zdrowszych gdyż też nie powinnam jeść takich zwykłych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest i świetnie nadaje się do kruchych ciast, idealnie podbija słodki i orzechowy smak :) My też jeszcze nie znamy lub nie używałyśmy wszystkich mąk tak więc zawsze w tej kwestii jest coś do nadrobienia xD

      Usuń
  13. Wow! Jagielnik wyszedł perfekcyjnie, a ten zając w środku - obłędne!! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już dodałam do zakładek żeby nie zgubić tego przepisu :D na pewno wypróbuję bo wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Tez zajączek w środku jest przeuroczy :D Już widzę miny gości, kiedy rozkrajam ciasto a im ukazuje się takie cudo!

    Zapraszam Na Mojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto z niespodzianką:)) aż szkoda by mi było zjeść takiego uroczego zajączka:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak czułam, że zrobicie coś fajnego podczas wolnego czasu, gdy pisałyście, że będziecie pichcić na zapas. :D No i kolejne genialne cuda! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powstało jeszcze kilka cudnych słodkości, najchętniej pokazałybyśmy je wszystkie od razu xD

      Usuń
  18. Wow,jakie świetne!Chcę takie ciacho na swoje święta,bo u nas tradycyjnie-serniki,mazurki,makowce...to by zrobiło furorę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ciacho obok tradycyjnych ciast faktycznie robi furorę i na pewno dorównuje im smakiem a na pewno jest zdrowsze xD chociaż kto by się tym przejmował w świątecznym klimacie xD

      Usuń
  19. Ale cudowne, świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękna ozdoba wielkanocnego stołu. Kolejny Wasz przepis udowadniający, że może być pysznie, pięknie i zdrowo. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i po takich zdrowszych zamiennikach człowiek nie ma wyrzutów sumienia :)

      Usuń
  21. :O Wygląda cudownie! Chcę taki dla mnie i rodzinki :D W końcu mamy dwa króle xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, że zawsze marzyłyśmy aby mieć takiego żywego króliczka i zrobić mu sesje? Chyba podkradniemy Ci Twoją Toffi xD

      Usuń
  22. Efekt z zajączkiem w środku jest bardzo fajny.

    OdpowiedzUsuń
  23. Super pomysł, na bank zrobię na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Po prostu cudowna propozycja :-) już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Te zajączki wyglądają genialnie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Takie to ładne, że aż przykro jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Świetny jest ten zajączek w środku :) a ciacho wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jezuni, ale to urocze! Muszę w końcu zabrać się za jagielnika, bo ta konsystencja mnie po prostu obezwładnia :)

    OdpowiedzUsuń
  29. O boże, jakie to słitaśne! Zrobiłam kiedyś "kaszowe" (z kuskusa) ciasto, ale średnio mi smakowało. Ale to wygląda tak zachęcająco, że może się skuszę - a na pewno dodaję do zakładek "do zrobienia" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już jest w zakładkach to jest na dobrej drodze :D
      My raczej oceniłybyśmy tą masę jako budyń mimo, że na wierzchu widać jakby kaszę :)

      Usuń
  30. Nigdy nie próbowałam. Wygląda bardzo fajnie

    OdpowiedzUsuń
  31. Boski :D I jak zwykle uroczy i smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jestem w szoku! Jak coś równie pięknego można zrobić? :) Ale by robił furorę na wielkanocnym stole :) A w dodatku te smaki orzechowo - kokosowe to zdecydowanie moje gusta. Ciekawe czy i mnie udałyby się takie ładne, równiutkie zajączki :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zajączków trzeba mieć nieco cierpliwości ale efekt daje mega satysfakcje :) Fakt, obok tradycyjnych wypieków wyglądałby bardzo ciekawie :D

      Usuń
  33. Z wierzchu nie wygląda atrakcyjnie, ale środek... no bomba! Na dodatek skład bardzo kusi smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciekawa propozycja dla mnie, mimo że nie lubię zbytnio tej kaszy. Elegancko wyszedł ten środek, chociaż jestem zaskoczony, że nie ma pandy w środku. Pomimo iż jestem wegetarianinem, to zjadłbym cały, łącznie ze środkiem. :D
    Zapraszam na blog poezji. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzimy, że polubiłbyś się z nią w takiej budyniowej wersji :) Zajączki wygryzły pandy ale tylko na święta :P

      Usuń
  35. Wygląda fantastycznie :) Ale macie głowy pełne pomysłów! :))

    OdpowiedzUsuń
  36. Ależ to cudownie wygląda ! Czuje tę puszystosc i smak :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Skoro testowałyście w połowie lutego to pewnie powstawał razem z tym pięknym tortem walentynkowym:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można powiedzieć, że zaraz po torcie naszła nas inwencja na taki jagielnik :)

      Usuń
  38. Maksymalnie pomysłowe :) wygląda świetnie! Nie wiem jak to się stało, że jeszcze nie próbowałam zrobić jagielnika :D

    OdpowiedzUsuń
  39. niesamowite ciasto! pierwsze co pomyślałam to jak one tam tego zająca wsadziły?? ale skład ciasta też powala:) zaczynam wierzyć że zwykła mąka i cukier mogą przestać istnieć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha dla nas już praktycznie przestały istnieć xD Zajączek aż się prosił żeby go tam w środku umieścić ;)

      Usuń
  40. Czytam jagielnik i myślę sobie, że Wasza imaginacja jest jest jak KOSMOS! Chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda przepysznie i chyba będę musiała wypróbować kiedyś ten przepis;]

    OdpowiedzUsuń
  42. Kolejny raz zaskakujecie ciastem z efektami specjalnymi.
    Pomysł fantastyczny :)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Z każdym przepisem na Wasze ciacha zastanawiam się czym nas tutaj jeszcze zaskoczycie? :D I proszę! Zając w środku ciasta! I to jaglanego (uwielbiam kaszę jaglaną!). Co tu więcej pisać - ciasto wygląda obłędnie! Nie dość, że pyszne (nie jadłam, ale wiem to :D) to jeszcze jak się prezentuje! SUPER!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką śliczną petardę mamy zaplanowaną na przyszłą niedzielę xD
      Znów możemy trochę zaskoczyć :P Dziękujemy!!!! :**** <3

      Usuń
    2. Na pewno będę wyczekiwać ;) :P

      Usuń
  44. O rany jak ja bym chciała umieć robić takie cudeńka.

    OdpowiedzUsuń
  45. Fajny pomysł na królika ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na obiad pasztet z królika a na deser takiego słodkiego zajączka proponujemy :D

      Usuń
  46. Zaintrygował mnie ten zajączek. Całość wygląda niesamowicie świątecznie. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Skąd Wy bierzecie takie pomyły :) super! :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Przeszłyście same siebie. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  49. cudowniutki! i sam jagielnik, i ten zajączek schowany w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  50. Pyszny, świąteczny wypiek. Zajączki są wspaniałe ;).
    Z waszego polecenia byłam w sobotę w Zdrowej Krowie, jadłam ciasto czekoladowe i na prawdę było mega. Bardzo fajne miejsce, obsługa bardzo miła i pomocna :). Teraz również każdemu polecam te miejsce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My już od dawna planujemy notkę ze zdjęciami tamtejszych dań i deserów xD Jest pysznie i bardzo cieszymy się, że i Tobie się tam spodobało :)

      Usuń
  51. Ale mnie zaskoczyłyście :) Super z taką niespodzianką w środku.WoW

    OdpowiedzUsuń
  52. Jej jak ślicznie wygląda, no i mega apetycznie. ;D

    OdpowiedzUsuń
  53. Wygląda pysznie! Świetny pomysł z tymi króliczkami :D

    OdpowiedzUsuń
  54. ale świąteczny klimacik, piękne ciacho :)

    Kochana czy mogłabyś poklikać w linki w najnowszym poście ?\
    Z góry dziękuje :*

    OdpowiedzUsuń
  55. Piekna baba, w sam raz na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Trzymam kciuki za wygraną w konkursie! :)

    Ciacho już komentowałam jak mi wysłałyście :)

    OdpowiedzUsuń
  57. ekstra to wygląda, ja pewnie bym spieprzyłą efekt końcowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha my też zawsze tego się boimy, zwłaszcza podczas krojenia xD To jest bardzo stresujący czas dla nas :P

      Usuń
  58. smacznie kicające zajączki :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Ja się czaję na zrobienie sernika na kaszy jaglanej. Muszę w końcu je zrobić. Wasze wygląda bardzo apetycznie i ślicznie świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zrób ale sernika to on nie zastąpi ;) Dla nas jest to pyszne ciasto budyniowe :D

      Usuń
  60. Chciałbym spróbować, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  61. Zajączek mógłby do mnie przykicać, chętnie go przygarnę :D

    OdpowiedzUsuń
  62. Piękny jak zwykle, jagielnik chętnie zrobię ale nie mam tych składników na zajączki. Czym zastąpić mąkę koksową? Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z orzechową ale kokosowa ma właściwości pochłaniające płyn, więc nie wiemy jaka będzie konsystencja masy po zamianie :) Ale warto spróbować :)

      Usuń
  63. Świetna inspiracja wielkanocna! Aż żal zjeść tego zajączka;) Ale widzę, że nie miałyście oporów;D

    OdpowiedzUsuń
  64. minęłyście się chyba z powołaniem, Gesler i Amaro mogą wam czyścić buty, ten zajączek w cieście jest genialny

    OdpowiedzUsuń
  65. wygląda super, naprawdę macie świetne pomysły aż chce się próbować samemu:)

    OdpowiedzUsuń
  66. zamierzam się zdrowiej odżywiać i w końcu wprowadzać Wasze przepisy w życie:)

    OdpowiedzUsuń
  67. Rewelacja!
    Ciasto-ideał na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  68. genialny pomysł :) ciasto wygląda uroczo i na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  69. Jesteście niesamowite...po prostu

    OdpowiedzUsuń
  70. Jeśli chodzi o słodycze, jestem wierną fanką klasycznych słodkości. Jak już mam jeść słodkie, to nie będę udawać, że powinno być zdrowe ;) Choć ciasto wygląda uroczo, raczej się nie skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  71. O jejku jaki śliczny! Super wyszło! Hm nie próbowałam jeszcze tego typu przepisów, ale bardzo mnie zachęcacie! :)

    OdpowiedzUsuń
  72. Co za pomysł! Dziewczyny, jagielnik jest przeuroczy! :))) <3

    OdpowiedzUsuń
  73. Dziewczyny, te Wasze pomysły na wypieki z różnymi kształtami w środku są niesamowite :)

    OdpowiedzUsuń
  74. Ale czaderskie! Moja córa byłaby nim zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  75. O jejuniu <3 Cudowne ciasto wielkanocne, te zajączki są takie słodkie :D dosłownie i w przenośni :D

    OdpowiedzUsuń
  76. Wygląda uroczo! :P
    Dla takiego wnętrza warto zjeść chociażby kawałek :P

    OdpowiedzUsuń
  77. To ciasto to istne szaleństwo! Fantastyczny pomysł i wykonanie!

    OdpowiedzUsuń
  78. jejku, jakie urocze te zajączki! :)

    OdpowiedzUsuń
  79. Króliczek w środki - czad :)

    OdpowiedzUsuń
  80. ooo zajączki w środku, fajno:) pyszności:P
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger